Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Partizan naneo Zvezdi prvi poraz u ABA ligi

Autor: CZBG, Aleksa K. 

U derbiju 21 kola ABA lige Partizan je kao domaćin  u hali “Aleksandar Nikolić” savladao Crvenu zvezdu rezultatom 86:81 i time prekinuo sjajnu seriju nepobedivosti gostiju, nanevši im prvi ovosezonski poraz u regionalnom takmičenju.

Domaći su pred 6 500 gledalaca odigrali verovatno najbolju partiju od početka sezone, dok su crveno-beli uprkos skraćenoj rotaciji, što zbog povreda (Dangubić), što isključenja (Simonović), odigrali ispod prosečan meč. Ključ pobede pulena Aleksandra Džikića leži u boljem procentu šuta, iz igre ukupno 44%-37%, sa penala 85%(22-26)-70%(31-44), trojke 37%-27% (10 od 27 domaći, 6 od 22 gosti), uz to su uspeli da iskontrolišu izgubljene lopte (6), mnogo ispod njihovog proseka (14). Iz statistike se može zaključiti da utakmica nije bila lepa za oko.  Gledali smo meč sa dosta slobodnih bacanja i puno nervoze u redovima gostiju u drugom poluvremenu.

Vanja Marinković je trojkom sa devet metara otvorio utakmicu i time nagovestio da će se i večeras domaći oslanjati na šut sa distance. Zvezda je kontrolisala skok, ali nije uspevala da to pretvori u poene. U prvoj četvrtini smo gledali uglavnom slobodna bacanja crveno-belih, dok su crno-beli šutem za tri poena stvorili prvu osetniju prednost početkom druge četvrtine.

Roviti Jović i Kuzmić uzvraćaju sjajnim pik en rolom, dva napada zaredom vrte sporog Lukovića, za lake poene pod košem. Domaći nakon toga skupljaju odbranu u reketu, Gudurić pogadja sa distance, ubrzo i Jović polaže u kontri za vođstvo. Do poluvremena su domaći uspeli da izjednače 46:46.

Partizan drugu polovinu utakmice otvara mini serijom 4:0, posle čega gosti dolaze do prepoznatljive igre u oba pravca, okrenuvši rezultat u svoju korist. Delovalo je da će crveno beli prelomiti utakmicu i napraviti osetniju prednost, ali to se nije desilo. Marko Simonović je isključen zbog prigovora. Košarkaši Partizana su dobili četiri slobodna bacanja i loptu sa strane, čime su se rezultatski vratili. Zvezda preko Voltersa na isteku 30 minuta vodi 72:67.

Partizan je u poslednjoj četvrtini napravio seriju 9:0, posle koje crveno beli nisu smogli snage da se vrate u meč. Tačku na ovaj meč je stavio Hečer trojkom, za konačnih 86:81. Najefikasniji u Partizanu bio je Hečer sa 20 poena i pet asistencija, 16 je dodao Birčević, uz devet skokova, 13 poena ubacio je Marinković, posle mesec dana van terena, a 11 Ratkovica. Na drugoj strani je Luka Mitrović imao dobru partiju sa 14 poena i 11 skokova, Bjelica ga je pratio sa 11, dok je dvocifren bio još Dženkins sa 10.

Partizan NIS – Crvena zvezda MTS 86:81 (21:17, 25:29, 21:26, 19:9)

Hala Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 6 500
Sudije: Hordov, Koljenšić, Petek

Partizan: Ratkovica 11, Vrabac 2, Marinković 13, Veličković 11, Majstorović 4, Birčević 16, Koprivica 3, Andrić 3, Hečer 20, Pot, Gordon 3, Luković

Crvena zvezda: Volters 9, Tompson 3, Mitrović 14, Lazić 4, Simanić, Dobrić, Simonović 5, Dženkins 10, Gudurić 9, Jović 8, Kuzmić 8, Bjelica 11

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама