Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda – Efes 21.kolo Evrolige (najava)

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda nastavlja da melje svoje protivnike. Sedam pobeda zaredom, i Dejan Radonjić je sa njegovim pulenima na sportskim naslovnicama širom Evrope. Pali su velikani startog kontinenta: CSKA, Makabi, Fenerbahče, Žalgiris, Real… Vreme je za novog protivnika, a njegovo ime je Anadolu Efes.

Turski tim ove sezone ne uspeva da dođe do konstantnosti. Jedini niz pobeda je bio 3 (Crvena zvezda, Makabi, Barselona). Imaju velikih problema da uhvate ritam, menjaju igrače. Rotacija je ustaljena, sa 7-8 konstantnih igrača gde su se desile samo dve rokade u toku sezone. Umesto Brajsa Kotona i Alena Omića, ekipu su pojačali Brendon Pol i Aleks Kirk. Trener, Velimir Perasović kao da ima probleme da se navikne na novu ekipu, nakon velikog rezultata prošle sezone.

Od poslednjih 5 utakmica u Evroligi, Efes ima upisane dve pobede. Sva tri poraza su došla na gostujućim terenima u tom periodu. Crvena zvezda kao ekipa koja ima jak domaći teren sigurno nije mesto gde turska ekipa može tražiti svoju šansu za brejk. Pogotovo ako su crveno-beli u ovakvoj formi. Dejan Radonjić ima problema sa zdravstvenim bilansom svoje ekipe. Ognjen Kuzmić, Stefan Jović i Nemanja Dangubić nisu igrali utakmicu ABA lige protiv Mornara, dok je na utakmici lakšu povredu doživeo Marko Gudurić.

Efes je za vikend u gradskom derbiju dosta lako slavio protiv Istanbula. Gotovo 40 razlike – 106:67. Na toj utakmici, Perasović nije skinuo Ertela i Kirka. Svi igrači su imali svoju rolu, i niko nije igrao preko 20 minuta. Najzapaženiji su mahom bili domaći igrači.

Perasović ima dosta zanimljivo selektiranu ekipu, koja je dosta mobilna pogotovo na krilnim pozicijama. Ipak, na gostovanjima ne izgledaju sjajno. Od 11 utakmica, imaju 8 poraza. Savladani su Darušafaka, Galatasaraj i Makabi. Praktično to znači da imaju jednu pobedu, protiv Makabija. Protiv Darušafake su igrali u svom gradu, a protiv Galatasaraja čak i u hali koju dele. Jednostavno, na gostovanjima ne liče na sebe. U Moskvi su izgubili 80:77. Ertel je tu na kraju vezao 8 poena, i smanjio razliku u poslednjih 60 sekundi utakmice koja je bila na +10.

Na bekovskim pozicijama Perasović ima: Tomasa Ertela, Brendona Pola, Džejsona Grejndžera i Doguša Balbaja. Prvi plejmejker je Tomas Ertel, koji ima jednu dosta zanimljivu sezonu. Imao je nekoliko lošijih utakmici, i nije pokazao konstantnost. I u takvoj formi, on je i dalje prvi strelac ekipe sa 14 poena po utakmici, uz visoke procente šuta (51% za 2 i 38% za 3). Odličan je u kreaciji (6 asistencija po utakmici), ostavalja dosta otvorenih šuteva za svoje saigrače, pogotovo za Čedija Osmana, koji se ove sezone profilisao kao izuzetan catch&shoot igrač u napadu. Brandon Pol je bek, koji je zamenio Brajsa Kotona. Pokazao je svoje poenterske sposobnosti, ali i na nekim utakmicama velike oscilacije u igri. Protiv Panatinaikosa 0 poena za 15 minuta iz igre, a onda u sledečoj utakmici protiv Barselone postigne 25 poena uz 6 trojki. Profilisao se kao izuzetno bitan igrač u napadu za Efes. Ima odličan size za tu poziciju, i sposoban je da na svakoj utakmici u odbrani na loptu iščačka po jednu-dve lopte. Treći bek u rotaciji je urugvajski košarkaš Džejson Grejndžer, koji je možda i najkonstantniji igrač Efesa ove sezone. Jedan je od retkih, u spoljnoj liniji Efesa kome može da se ide ispod bloka, ustvari i jedini. Šutira 30% za tri poena, ima prosek od 8 poena i 4 asistencije po utakmici. Četvrti bek je turski košarkaš Doguš Balbaj, koji na nekim utakicama dobija prostor, gde Perasović sa njim želi zbog njegovih igrakih karakteristika da ima jak presing na prenosu lopte. Ne troši mnogo lopti i uzima otvorene šuteve.

Na krilnim pozicijama, Efes je možda i najjači, imaju izuzetno atipične igrače koji mogu da igraju i po tri pozicije (Hanikat i Braun). Čedi Osman i Derik Braun su starteri na svojim pozicijama. Kombinovano su počeli 98% utakmica ove sezone na niskom krilu i krilnom centru. Derik Braun ove sezone igra na jednom izuzetno visokom nivou, i izgleda kao da je spreman da se vrati u NBA. Ima ga na svakom delu terena i statistički je najbolji igrač ekipe. Može da sa uspehom igra na poziciji ’3’, ’4’ i ’5’. Izuzetno je mobilan, i sposoban je da preuzima i niske na 8 metara od koša. Čedi Osman se sa druge strane profilisao kao odličan šuter ove sezone. Čeka iz viška da „odapne strelu“, i pogađa u visokim procentima. Imao je tri nešto slabije šuterske utakmice tokom Evroligaške sezone, inače bi njegovi procenti sa 44% bili oko 54%. Šutira zaista u sjajnom ritmu. Ne igra mnogo napadački sa loptom u rukama, u odbrani je sposoban da preuzima sve od ’1’ do ’3’.

Na centri tu su dva igrača, Brajant Danston koji ove sezone igra dosta dobro i koji je prvi centar. Uz njega tu je novo pojačanje, Aleks Kirk, koji je došao umesto Alena Omića. Danston je centar koji igra iznad obruča i poseduje odlične atletske karakteristike, dok je Kirk centar koji je sposoban da odigra na niskom postu leđima okrenut košu. Kirk je još uvek nov i polako ulazi u rotaciju i sistem igre. Danston je sa skoro 3 ofanzivna skoka po utakmici, jedan od najboljih igrača Evrolige u tom segmentu.

Roster popunjavaju dva turska košarkaša, Maksim Mutaf i Samet Gajik.

Anadolu Efes ove sezone igra veoma brzu i atraktivnu košarku za gledanje. Po naprednim statistikama, oni su trenutno treći napad Evrolige sa 112,7 poena na 100 poseda. Igraju na nešto veći broj poseda, i prosečno beleže 83,9 poena po utakmici. Igrači poput Ertela, Hanikata, Brauna i Osmaa vole da nametnu svoj ritam i trčanje u kome se osećaju dosta komotno. Prva utakmica je izgledala upravo tako. Crvena zvezda je priimila ’stotku’. Napadački se više oslanjaju na šuteve sa poludistance i distance. U samom reketu teško poentiraju i to je jedan od razloga zašto je doveden Aleks Kirk. Za dva poena su druga najgora ekipa, po pitanju procenta – 48,5%. Crvena zvezda će vrlo verovatno na ovoj utakmici prilagoditi svoju odbranu, i dopuštati ulazne pasove na Danstona, gde bi on rešava leđima, a zatvoriti perimetar. Dobro trčanje nazad u odbranu je protiv Efesa jedan od bitnijih segmenata. U poslednje vreme ekipe protiv Efesa ne idu toliko na ofanzivni skok. Igraju sporije napade, u portazi za što kvalitetnijim šutem. Generalno, Efes dopušta samo 10 ofanzivnih skokova upravo iz tog razloga.

Sporiji tempo utakmice je nešto gde crveno-beli mogu tražiti svoju šansu. Kvalitetan protok lopte i dobra selekcija šuta, je nešto što je protiv Efesa davalo rezultat mnogim ekipama.

Utakmica se igra u petak, sa početkom u 20:45. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама