Интервјуи Кошарка Кошарка/Вести

Kuzmić: Najbolja sezona u životu

Autor: Darko Plavšić (Sport klub)

Ognjen Kuzmić je u opširnom intervjuu za sajt Evrolige pričao o neverovatnoj seriji Crvene zvezde od sedam pobeda u Evroligi, kao i o svom doprinosu učinku ekipe.

Ognjen Kuzmić

Snažni centar iz Doboja je MVP januara sa prosekom od 11,6 poena i osam skokova po utakmici.
“Zaista nismo očekivali da će biti ovako. Teško je poverovati da smo dobili sve utakmice u januaru. Nema potrebe pričati o tome koliko smo zadovoljni. Pripremali smo se za svaku narednu utakmicu. Ključno za nas je da igramo kao tim i da budemo čvrsti u odbrani, što je postao naš znak raspoznavanja. Kad smo zdravi i koncentrisani, teško nas je pobediti”, objašnjava Kuzmić.

Kako su se igrači osećali tokom velikih trijumfa? Da li je rasla euforija?
“Može se reći da nam je gust raspored čak i pomogao. Nismo stigli da razmišljamo o rezultatima i da se zanesemo uspesima, već samo da se pripremamo za narednu utakmicu. Zapravo, nema ni razloga za slavlje jer još ništa nismo osvojili. Moramo da ostanemo fokusirani. I među sobom stalno pričamo, ‘hajde da dobijemo još ovu, da završimo još ovu utakmicu’. Svesni smo mi šta smo uradili do sada i osećaj je neverovatan. Imamo odličnu atmosferu u ekipi i to pomaže u samoj igri. Verujem da se to može primetiti tokom utakmica”.

Bivši centar golden Stejt Voriorsa i Panatinaikosa osvrnuo se i na svoj učinak.
“Ovo je najbolja sezona u mojoj karijeri. Moram da budem iskren i da kažem da nisam očekivao da će da bude baš ovako. Ipak, brzo sam se uklopio u ekipu. Košarka je timski sport i ne možeš da igraš sam. Moje dobre igre direktno su vezane za ekipu, za dobru komunikaciju i atmosferu koju imamo. Sve mi to omogućava da igram na visokom nivou. Nadam se da ćemo svi ostati zdravi i da ćemo nastaviti ovako da igramo. To mi je prioritet, jer kad je tim u dobrom stanju, onda i svaki pojedeinac deluje dobro na terenu”.

Kuzmić je odlučio utakmicu protiv Fenerbahčea svojom rampom na Judou u poslednjim trenucima utakmice.
“To je bila jedna od najtežih utakmica sezone, fizički i mentalno. Tokom tajm auta smo se prvo dogovorili da apravimo faul, ali onda smo odlučili da branimo napad. Nismo smeli da primimo trojku i zato je odbrana bila usmerena ka tome da ne dozvolimo lak šut spolja. Zbog toga sam i ostao nešto duže daleko od koša braneći pik en rol, nadajući se da će posleti loptu u reket. Za tako nešto bio im je potreban još jedan pas i to mi je dalo vremena da se vratim i da udarim tu rampu. Ništa od toga se ne bi dogodilo da tokom cele utakmice nismo odigrali vrhunsku odbranu”.

Najbolji igrač januara u Evroligi prisetio se i pobeda u Tel Avivu i Vitoriji, kao i slavlja protiv Panatinaikosa.

“Odigrali smo izuzetnu odbranu u poslednja četiri minuta protiv Makabija. Ne mogu da kažem da smo bili šokirani pobedom u Tel Avivu, ali način na koji smo je ostvarili bio je pomalo neočekivan. Ipak, nije nam bio prvi put ove sezone da dobijemo neizvesnu utakmicu. Definitivno nismo očekivali pobedu od 18 poena razlike protiv Baskonije, posebno pošto su nas pobedili u Beogradu. U pobedi protiv Panatinaikosa navijači su odigrali ključnu ulogu. Oni su najbolji u Evropi. Pritisak se osećao u vazduhu. Počeli smo da ulazimo u utakmice sa saznanjem da naše velike pobede nisu bile slučajne. Sada razmišljamo o tome koga sve možemo da pobedimo u perspektivi”.

U čemu je tajna Zvezdine odbrane?
“Timski duh, atmosfera i trening. Imamo momke poput Branka Lazića, koji igra neverovatnu individualnu odbranu. On naravno nije jedini, ali sve počinje od treninga. Da bi se igrala takva odbrana, svih pet košarkaša na parketu moraju dobro međusobno da se razumeju. Na primer, mi možemo da odigramo dobru odbranu od pik en rola, ali da bi ona bila u potpunosti uspešna, potrebna je pomoć sa slabe strane. Sve te kockice se slažu na treningu. Bez napornog rada ničega ne bi bilo”, zaključio je Ognjen Kuzmić.

Crvena zvezda narednu utakmicu u Evroligi igra u dvorani Aleksandar Nikolić protiv Anadolu Efesa u petak od 20.45 časova, uz direktan prenos na Sport klubu 1.

Скочи на траку са алаткама