Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Panteri do osme pobede

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Razvojni tim Crvene zvezde ostvario je veoma važnu pobedu na putu ka sigurnoj zoni, sredini tabele ABA lige. Svoju osmu pobedu, košarkasi FMPa, ostvarili su na krilima Filipa Čovića, koji je postigao 30 poena, uz 7 asistencija i šut iz igre 50%. Pored Čovića, istakli su se još i Bolden sa 12 poena i 9 skokova kao i Davidovac sa 10 poena.

Ipak naši mladi košarkaši nisu počeli kako treba. Poslije početne rezultatske klackalice, Marineli je, svojim ulaskom umesto indisponiranog Rejnoldsa, podigrao igru Cibone na viši nivo. U tom periodu, gosti su došli do prednosti od 10 poena (23-33). Međutim, domaćini staju u zonski presing, gdje Bolden sjajno koordinira na liniji pasa i tjera goste na pogrešna dodavanja. Rezultat te odbrane je potpuno vraćanje FMPa i prelazak u vodstvo.

Drugo poluvreme je obilježila simultanka Filipa Čovića koji je u više navrata pogađao trojke, a kompletna ekipa je igrala dosta bolje nego na početku utakmice. Dodatnu sigurnost je ulijevao i Ostin, koji je sjajno štitio obruč i mijenjao šuteve protivnika. Poslije dvostruke tehničke greške trenera gostiju, utakmica je i formalno bila rešena i ostalo je samo da se rutinski privede kraju (84-75).

Kod gostiju najviše poena postigao je Žorić, ali uz loš postotak za 2 (4 od 11). Najzaslužniji za to je Ostin, koji mu je, svojim dugim rukama maksimalno otežavao situacije.

Jonah Bolden – Želeo sam da skrenem pažnju na naša dva strana prospekta, njihov napredak i prilagođavanje. Bolden poseduje strašan atletski potencijal, to je bilo poznato, ali je bilo upitno kako će se prilagoditi evropskom stilu košarke. Na početku to nije izgledalo kako treba. Bojažljiv, nesiguran, igrač koji „ćoškari“ i krije se. Nije se uspevao izboriti sa samim sobom. Međutim, kako vrijeme prolazi, Bolden ozbiljno dobija na agresivnosti i želji, pa tako sada imamo košarkaša koji „besno“ ide na skok, odlično štiti obruč, ne libi se napraviti ozbiljniji faul, ide na strašna zakucavanja, jednostavno želi da se nadigrava. Kada to spojimo sa sjajnom kontrolom lopte, ball handling-om koga se ne bi postideli ni bekovi, odličnim šutem sa distance kao i vanserijskim atleticizmom, dobijamo ozbiljnog igrača za prvi tim, na duže staze. U Radonjićevom sistemu, Bolden bi bio savršena streč četvorka. Momak koji je sposoban da odigra vrhunsku odbranu i sačuva niže igrače od sebe (što je veoma bitno u našem sistemu odbrane). Atleticizam bi mu dozvoljavao da zatvori skok, a i strana pomoći mu je odlična. Energija i mentalitet koji posjeduje, preporučuju ga kao prvog pika za prvi tim sledeće sezone.

Ajzea Ostin – Momak sa teškom životnom pričom, će ipak morati da dobije malo više vremena da bi se mogao detaljno izanalizirati. Jedno je jasno, Ajzea mora ući u ritam i ubrzati noge. Verujem da je to posledica neigranja košarke više od dve godine i da ce vremenom ući u ritam. U ovom trenutku, Ostin veoma lako ispada na piku, lateralne kretnje su loše, uopsteno kretnje u odbrani nisu dobre, ofanzivno griješi u putanji, previse ide u „pop“ i ne odmotava se prema košu, samim tim, previše zavisi od šuta. Trebao bi jače da ide na ofanzivni skok i da izbori bolje pozicije kod defanzivnog skoka. Pozitivno je da uspeva da sjajno zaštiti obruč (što je bilo očekivano uzevsi u obzir visinu i raspon ruku), može da pogodi šuteve sa distance u visokim procentima i generalno ima sjajnu kontrolu lopte za svoju visinu. U Radonjićevom sistemu vidim ga kao drugu peticu sledeće sezone. Momak koji moze donijeti ozbiljnu nadogradnju Zvezdinoj igri u segmentima kao sto su skok i specijali, dok generalno, ovako atipičan igrač je plus svake ekipe kada su u pitanju napadački setovi.

Uzevši u obzir da i Simanić sazreva, sledeca sezona bi mogla biti obiležena strašnim atleticizmom pod košem našeg omiljenog kluba. Kuzmic, Ostin, Simanic i Bolden su garant da možemo odigrati još pakleniju odbranu, iako se to možda sada čini nemoguće.

foto: aba-liga.com

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama