Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Grande Zvezda

Autor: CZBG, Nikola S.

Grande Zvezda ili kako su nestali zečevi…

Ako je neko sumnjao u pisanja da je Zvezda trenutno najbolja ekipa u Evropi, ako su smatrali da preuveličavamo, večeras su se mogli uveriti da ipak imamo pravo reći tako nešto. Sedma uzastopna pobeda našeg tima u elitnom evropskom košarkaškom takmičenju. Naši momci su tako popravili svoj skor na 12-8 i sada se već ozbiljno može razmišljati o narednoj fazi takmičenja. U sjajnoj ekipnoj igri našeg tima svi koji su ulazili u igru upisali su se u strelce.

Prvi deo igre počinje, može se reći, neverovatno. Zvezda veže seriju 16-0, u kojoj prisiljava Pao na 4 izgubljene lopte. Na leđima Kuzmića, Jovića i Mitrovića naša ekipa otvara perfektno ovu utakmicu. Ali, ipak Grci ne bi bili jedna od najboljih evropskih ekipa da ih je tako lako pobediti. Vrlo brzo se vraćaju serijom 14-2. Keni Gejbrijel upisuje 8 poena i predvodi svoju ekipu u ovoj seriji. Ipak Zvezda prvu četvrtinu rešava u svoju korist 20-14. 

Stefan Jovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

foto: www.euroleague.net

U drugom periodu igre, naše momke konačno počinje da sluša šut van linije za tri poena. Volters, Bjelica i Lazić pogađaju trojke i donose nam, opet, dvocifrenu prednost 31-21. Ipak, Džejms, Burusis i Gejbrijel režiraju još jedan povratak gostiju serijom 2-10. Zvezda pojačava odbranu i na poluvreme se ipak odlazi prednošću od 6 poena, posle fenomenalnog koša Jovića u zadnjoj sekundi, rezultat 39-33.

Nakon odmora, Grci kao da su ubacili u brzinu više, i polako, ali sigurno, oduzimaju prednost našem timu. Neverovatni krilni centar Keni Gejbrijel donosi prvo izjednačenje na meču,  sa svojih vezanih 5 poena. Zvezda ponovo dolazi do prednosti preko, do tada neprimetnog, Simonovića, ali opet, Gejbrijel trojkom donosi prvu prednost Panatinaikosu na ovom meču 46-47. Ali onda se i naši momci uključuju u meč, koš rešetaju Jović, Tompson, Volters i Simonović, te vraćaju prednost Zvezdi na kraju ovog kvartala, 57-56.

Ognjen Kuzmic celebrates - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

foto: www.euroleague.net

E sada dolazimo do najvažnijeg dela meča, dela kada se pokazuje ko je od čega napravljen. A Zvezda je upravo u ovom periodu pokazala zašto je trenutno ekipa koja je u najboljoj formi i sa najboljom timskom igrom u Evropi.

Kada je delovalo da gosti lome meč u svoju korist, posle zakucavanja Singltona, tada su šampioni pokazali svoje lice. Kuzmić je bio sjajan ceo meč, pokazivao zašto je jedan od najboljih skakača u Evropi ove sezone i vratio milo za drago ekipi koja nije cenila njegove igračke kvalitete prošle sezone. Da pređemo na heroja Zvezdine večeri, uz Kuzmića, a i verovatno ove cele Zvezdine sezone. Marko Simonović, toliko puta ove sezone je rešetao protivničke mrežice svojim dalekometnim šutevima, ali večeras šut nikako nije išao. Ipak u najvažnijim momentima meča Marko je pokazao da je on mnogo više od obične 3&D opcije, kako kažu novinari preko bare. Iz prodora izvlači faul i pogađa oba slobodna, te nakon koša Kuzmića iz ofanzivnog skoka, uništava svaku nadu Zelenih iz Atine polaganje za 70-63.

Razlozi pobede:

Timska igra- Iz kola u kolo se spominje ovaj razlog, ali zaista jeste tako. Svaki igrač koji je ušao večeras upisao se u strelce. A o timskoj odbrani našeg tima ne treba ni trošiti reči, samo pitajte CSKA, Real, Fenerbahče, Makabi, Baskoniju, Žalgiris i Panatinaikos.

Smirenost  u završnici- Za razliku od prethodnih sezona ove konačno imamo igrače koji mirne glave ulaze u neizvesne završnice mečeva. Kada je bio rezultatski egal, naš tim nije žurio, nije uzimao neke ludačke šuteve preko ruke, nije se zaletao u odbranu bez razloga. Svaki napad je bio organizovan, odbrana se testirala gde je najslabija i tu se probijalo.

Welcome back, captain- Luka Mitrović je konačno odigrao utakmicu kakva se očekuje od kapitena. Nakon brojnih povreda i, usled toga, gubitka samopouzdanja večeras je pokazao sav svoj talenat sjajnim zakucavanjem na asistenciju Jovića i sa dva koša kada je, doslovno, držao kliniku na niskom postu unutašnjoj liniji Panatinaikosa. Uz standardno dobro odbranu koja mu, po našem mišljenju, polako i vraća samopouzdanje i formu. Nadamo se da će tako nastaviti i da će kapiten pokazati šta zna, a sigurno je da zna dosta. Na niskom postu poseduje napadački arsenal na kom bi mu pozavideli i mnogi centri NBA lige, a ako ne verujete, pitajte Singltona, Gejbrijela i Đentilea.

Marko Simonovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

foto: www.euroleague.net

Crvena zvezda – Panatinaikos 72:66

/20:14, 19:19, 18:23, 15:10/

Crvena zvezda: Volters 5, Tomspon 6, Mitrović 11, Lazić 5, Simonović 13,  Dženkins 6, Gudurić 4, Jović 7, Kuzmić 10(14 skokova), Bjelica 5

Panatinaikos: Singlton 5, Nikols, Rivers 12, Džejms 19, Fotsis, Papas 2, Feldin, Haralampopulos, Gejbrijel 23(5/7 za tri), Đentile, Burusis 3, Kalates 2

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama