Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Najbolji u Evropi

Autor: CZBG, Nikola S.

Vratimo se unazad godinu i 3 meseca. Arena u Moskvi, naš tim igra meč protiv prebogatih Rusa, Himki je protivnik. Krajnji rezultat 91-53 za domaćina. Osam dana pre toga Real je pobedio naš tim 98-71.

Sada se vratimo na današnji dan, u kojem sa pravom možemo da tvrdimo nešto što je pre godinu dana delovalo neverovatno. Crvena zvezda je najbolji tim Evrope u ovom trenutku. Možda nekome deluje kao da preuveličavamo, ali naš tim je vezao 6 pobeda. Redom su padali velikani: CSKA, Fenerbahče, Makabi, Real, Žalgiris i večeras Baskonija. Ali ono što veseli svakog navijača je način na koji su padali, prosečna razlika kojom Zvezda pobeđuje (tokom ove serije) je 10,5 poena. Sjajna odbrana i ubitačan napad čine da praktično sve bude rešeno u prvom poluvremenu.

 I večeras je bio takav slučaj.Domaćin prepun skupih povratnika iz NBA, na čelu sa nekada prvim pikom NBA drafta, Andreom Barnjanijem i novopridošlim Čejsom Badindžerom, nekada učesnikom na takmičenju u zakucavanju najjače lige na svetu, nije uspeo da se odupre četi sa Kalemegdana duže od par minuta na samom početku.

Marko Simonovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

Foto: www.euroleague.net

Mora se istaći da Baskonija nijednom na ovom meču nije vodila, te da je samo jednom imala rezultatski egal. Prvi period je počeo Zvezdinom sjajnom igrom u odbrani, dok u napadu Jović vuče sve konce i postiže 9 od Zvezdinih 19  poena, za prednost 19-10. U tim momentima je delovalo kao da domaći tim može postići poene samo iz ofanzivnog skoka. Zvezda do kraja prvog dela igre održava prednost poenima Voltersa i Lazić, dok se gost drži u igri sa 2 ofanzivna skoka Kima Tilija. Ipak naš tim odlazi na prvim odmor sa 10 poena prednosti, 15-25.

Ako nas pitate kako se treba igrati košarka, u svom savršenom obliku, reći ćemo vam da je to Zvezdina igra u drugoj četvrtini. Sve je delovalo kao da se igraju sa igračima Baskonije. Simonović u ovom periodu ubacuje 10 poena, a cela Baskonija 12. Nije postojao odgovor igrača domaćeg tima. Kao da ih nije ni bilo na terenu. U odbrani su “dežurni policajci” Lazić i Dženkins zavodili red i uništili svaku trunku samopouzdanja igračima iz Vitorije, do te mere da je Vojtman promašio lagano poentiranje ispod koša, a o šutevima izvan reketa ne želimo ni pričati. Na poluvreme se ide rezultatom 27-50

Stefan Jovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16

foto: www.euroleague.net

Treći period počinje poenima uz faul Hange, ali veoma brzo odgovoraju Simonović i Mitrović, te dovode Zvezdu na maksimalnih plus 27. Nakon toga kao da se naš tim opustio i pomislio da je utakmica gotova. Baskonija preko Laprovitole i Badindžera spušta prednost na 21. Rezultat posle treće četvrtine 49-70

Nakon pauze Baskonija pravi seriju 9-0, poenima Larkina i Vojtmana. Zvezda je držala loptu bez neke prevelike ideje u napadu, samo trošila vreme, kao da su čekali da se utakmica završi. U tom trenutku je Baskonija došla na 12 poena zaostatka, navijači su počeli verovati da može doći do egala u završnici. Ipak minut odmora Dejana Radonjića je označio i kraj svih nadanja domaćih, jer kao da je posle tog odmora istrčala Zvezda iz prvog poluvremena na teren. Simonović, Kuzmić i Jović u napadu, Lazić i Dženkins u odbrani nose naš tim do plus 24 na 2 minute do kraja meča. Domaćin je uspeo trojkom Larkina i poenima Sedarkisa ublažiti poraz, ali opet pobeda od preko 10 poena razlike.

Razlozi pobede:

Tim – Očigledno je da Zvezda ima, uz Bamberg, verovatno najbolji kolektiv u Evropi. Svako zna svoju ulogu, svako daje sve od sebe na svakom meču, nema zavisti među saigračima. Nije bitno ko postiže poene, važna je pobeda.

Savršena igra- Kada jedan tim kakav je Baskonija zaustavite na 27 poena za 20 minuta, jednostavno se mora reći da ste odigrali savršenu odbranu. A ako pritom ubacite 50 poena, onda se mora reći da je ta igra bila zaista savršena.

Ključni igrač: STEFAN JOVIĆ – Iako je Simonović postigao 23 poena, ipak je glavni igrač bio Stefan Jović. 18 poena, 12 asistencija i 4 ukradene uz stalan pritisak na pleja domaćeg tima, na prenosu lopte, nalaženje jednostavnih rešenja u napadu, najčešće preko pika sa Kuzmićem. Večeras je pokazao zašto ga mnogi smatraju Teodosićem “za siromašne”, odnosno Teodosićem bez šuta.

Baskonija – Crvena zvezda 69:87

/15:25, 12:25, 22:20, 20:17/

Baskonija: Larkin 16, Vojtman 5, Hanga 7, Blažič 5, Diop 2, Barnjani 2, Badindžer 2, Sedekerskis 3, Boboa 9, Tili 12, Laprovitola 6, Luz

Crvena zvezda: Jović 18(12 asistencija, 4 ukradene), Kuzmić 11, Dobrić , Tompson 4, Volters 9, Lazić 5, Simonović 23, Mitrović 4, Bjelica 6, Dženkins 5(4 ukradene), Gudurić 2

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама