Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

19. kolo, Evroliga; Baskonija – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda je u velikom evroligaškom naletu. Pet pobeda u isto toliko utakmica, a šest u poslednjih sedam. Dejan Radonjić i njegovi izabranici su u ovom trenutku uz Olimpijakos ekipa u najboljoj formi u Evroligi. U utorak idu u goste Baskoniji, koja je ove sezone pokazala da je opet ekipa sa plasman među poslednje četiri ekipe, odnosno da imaju kvalitet da se nađu na završnom turniru u Istanbulu.

Ekipa je dosta menjana i kroz samu sezonu. Došli su neki novi igrači u odnosu na leto, a neki su otišli. Konstantno imaju 10 igrača u rotaciji, potpisujući kratkoročne ugovore zbog problema sa povredama. U poslednjih 5 evroligaških utakmica, desio se manji pad. Imaju 3 poraza. Pobede su zabeležili protiv Makabija i Uniksa, gde su postigli preko 100 poena.

Sito Alonso, mladi 40-godišnji strateg, ove godine se probija na Evroligaškoj sceni. Selektirao je jednu veoma zanimljivu ekipu, koja igra u jednom brzom tempu, sa dosta slobode pre svega za spoljne igrače – Larkina i Bobou. Kao i Dejan Radonjić, zbog rezultata koje beleži, već nekoliko puta je bio trener kola u ovom takmičenju.

Baskonija je koliko toliko napokon kompletna. Šengelija je preskočio poslednje dve utakmice, ali će verovatno biti u sastavu za ovu utakmicu. Petorka bi trebala a izgleda: Šejn LarkinJaka BlažičAdam HangaKim TiliJohan Vojtman.

Šejn Larkin

Američki plejmejker je Alfa i Omega ekipe Baskonije. Nameće svoj tempo igre i u njemu izgleda uživa. Oscilacije u njegovoj igri su praktično male. Na 14 od 18 utakmica je bio dvocifren. Ovaj 180cm visoki plej je izuzetno brz sa loptom u rukama, i ume da promeni ritam. Sa svojom visinom odlično vidi „preko“ odbrane, i deli ozbiljan broj asistencija za nivo evropske košarke. U odbrani je agresivan na lopti (1,5 ukradenih po utakmici). Ima izuzetno brze ruke i nisko tešite koje mu omogućava da se spusti nisko u stavu. Odbrana od lopte je nešto slabija, ume da zaboravi igrača, koji mu pobegne na polaganje, ili da zapne u bloku. Šut za tri poena je ove sezone njegova Ahilova tetiva, šutira ispod 30% (20/70). Igra gotovo 30 minuta i gubi 3 lopte po utakmici. To nije čudno obzirom na količinu kontakta sa kojom se suočava kroz svaku utakmicu. Verovatno i najopasniji igrač Baskonije koji je u Beogradu bio veoma raspoložen za igru.

Jaka Blažič

Bivši košarkaš Crvene zvezde igra svoju drugu sezonu u Španiji. Po načinu igre može se reći da se navikao. Spolja uz Larkina i Hangu agresivnošću predvodi odbranu na perimetru. Pogodio je neke veoma bitne šuteve ove sezone za svoju ekipu, i u Evroligi šutira oko 40% van linije 6,75 (16/41).

Adam Hanga

Mađarskom internacionalcu ovo je treća sezona u klubu, i dobio je kapitensku traku. Uz Larkina najbolji kradljivac lopti. Stilom igre ume da priseti na Dangubića. Sa visinom od preko 200cm može praktično da čuva sve tri spoljne pozicije. Izuzetno je atraktivan za gledanje. Beleži 10 poena po utakmici, obično iz tranzicije gde je prvi u kontri. Jedan od lošijih šutera u ekipi, i kada igra na poziciji niskog krila, protivnici u pikenrol igri Baskonije obično pomažu sa njegove strane. Šutira 30% za tri poena (17/56).

Kim Tili

Francuz je u kraćem odsustvu Šengelije preuzeo ulogu startera. Reč je o košarkašu kome su fizikalije u prvom planu. Poseduje izuzenu skočnost, dobro zatvara skok, i u ofanzivnom skoku ume biti izuzetno nezgodan iz drugog plana. Pogotovo kada igra na poziciji krilnog centra, a ne klasične petice. Troši malo lopti, ali šutira u visokim procentima. 60% za dva poena i 40% za tri poena.

Johan Vojtman

Mladi košarkaš je iskoristio sitne povrede Barnjanija tokom sezone i profilisao sebe kao jednog od najzanimljivijih visokih igrača u Evropi ove godine. Izuzetno atipičan za igru na poziciji centra, gde ume da raširi šutem za 3 poena, a izuzetno je mobilan za svojih 211cm. 65% šuta za dva poena, 35% za 3 poena i 11 poena po utakmici. Za igrača koji je došao ispod radara u Baskoniju, uz silne NBA igrače ovo je zaista odlično. Takođe je i najbolji ofanzivni skakač ekipe sa 2,2 takva skoka po utakmici.

Druga petorka kvalitetom ne beži od prve: Rafa LužRodrig BubuaČejs BadindžerIlimane DiopAndrea Barnjani.

Rafa Luž

Brazilski plejmejker je bekap Larkinu i uloga mu je jasno definisana. Diktiranje zadatog tempa dok Larkin nije na terenu, siguran prenos i pas. Uzima isključivo otvorene šuteve, kojih je mali broj. Pogađa u visokim procentima.

Rodrig Bubua

Jedan od većih potrošača u ekipi, koji ulazi sa klupe kao pouplarni šesti igrač. Napadački je kompletan, i Alonso ga je rasteretio maksimalno nekih defanzivnih zadataka. Protivničke ekipe kroz rotacije u napadu obično traže situacije gde će kroz Francuza igrati 2na2 ili 1na1. Uz Larkina je prvi strelac ekipe, sa 13 poena po utamice – 61% za dva poena i 37% za tri poena.

Čejs Badindžer

Američko krilo došlo je kao veliko pojačanje u Španiju. Kao neka vrsta pomoći u šutu za tri poena. Tokom poslednjih par Evroligaških utakmica, uspeo je da nađe svoj ritam, ali kako je ekipa gubila njegov učinak nije došao do izražaja. Za razliku od Hange, nije neko sa koga treba da se pomaže u odbrani, i poseduje dosta dobar šut za 3 poena.

Ilimane Diop

Ove godine senegalski igrač je dobio prostora. Izuzetno zanimljivo izgleda na terenu, i dosta dobro zatvara reket za svoju ekipu. Svojom visinom od 210cm i dugim rukama tera protivnike da menjaju svoje šuteve, pogotovo je primetno u prodor igri. U napadu mu se igra svodi u ovom trenutku na dve stvari, na zakucavanje gde dobija lob pas, ili na poludistancu sa 45 stepeni gde je dosta siguran.

Andrea Barnjani

Najveće letošnje pojačanje Baskonije i zamena za Burusisa, nije se pokazala sjajno. Odigrao je tek 10 utakmica, od čega samo četiri preko 20 minuta. Barnjani kao NBA igrač sigurno da predstavlja izuzetnu individualnu pretnju za svoje protivnike. Pogotovo sa tom njegovom atipičnom napadačkom igrom, gde sa svojih 212cm više voli da igra licem košu i šutira. Imao je sjajno evroligaško otvaranje u prve 3-4 utakmice, ali su onda počele povrede da ga seku i od tada ne može da uhvati ritam.

Roster će popunjavati Tornike Šengelija, koji je kao što je već spomenuto propusti poslednje dve utakkmice i pod znakom pitanja je za utorak. Reč je o izuzetno snažnoj četvorci, koja voli da igra u reketu sa dosta kontakta. Tu će verovatno biti još i mladi litvnski košarkaš Tadas Sedekerskis. Najnovije pojačanje Niko Laprovitola, još uvek nije licenciran.

Baskonija je jedna od trenutno najatraktivnijih evroligaških ekipa. Alonso je u napadu dao potpunu slobodu pojedinim igračima, gde je košarkaška Evropa to zaista prepoznala i vole da gledaju utakmice Baskonije. Može se videti dosta poena, odnosno atraktivnih poteza.  Beleže preko 80 poena po utakmici, odnosno 109.9 na 100 poseda. Kao što je već rečeno, igraju u jednom izuzetno brzom ritmu koji zadaje Larkin. Trenutno su druga ekipa Evrolige u tom segmentu, imaju 73.6 poseda po utakmici. Ispred njih je samo CSKA.

Uz napad, igraju i veoma dobru odbranu. Sličnu odbrani Crvene zvezde, gde je agresivnost na perimetru primarna stvar. Adam Hanga nosi tu agresivnost, i jedan je od najboljih defanzivaca u Evroligi evo već drugu sezonu. Primaju nešto ispod 79 poena po utakmici i po tome su šesta odbrana, a treća odbrana Evrolige su po naprednoj statistici gde primaj 106.9 poena.

Dozvoljavaju 11 skokova po napadu. Za ekipu koja praktično ne igra small ball, to je zaista puno. Imaju snažne četvorke u Tiliju, Diopu i Šengeliji, a opet protivnici dolaze do dvocifrenog broja skokova ispod njihovog koša. I to u najvećem % preko njih, odnosno krilnih pozicija. Dangubić bi u tom segmenetu mogao dosta da fali crveno-belima, ali Lazić je poznat kao igrač koji ime da izbije loptu i da svojoj ekipi drugi napad. Takođe, Marko Simonović svojim karakteristikama i vrlo verovatno igranjem na poziciji niskog krila može da da taj doprinos.

Procenti šuta su u granicama normale za Baskoniju, za dva poena. Šutiraju 52,6% i u gornjoj su polovini. Odbrana reketa im je dosta dobra i dozvoljavaju 47% šuta protivnicima za dva poena. U tom statističkom segmentu su drugi u Evroligi. Jedna su od gorih šuterskih ekipa sa perimetra. Za tri poena šutiraju skromnih 34,5%. Dok sa druge strane, protivnicima dozvoljavaju 38%. U poslednje tri utakmice, kao da su malo stali, pogotovo ta odbrana na protivničkoj spoljnoj liniji pa su dozvolili preko 50% šuta za tri poena (29/56)! Crvena zvezda se nalazi u odličnom šuterskom ritmu, gde je na poslednje tri utakmice pogodila po 10 trojki.

Utakmica će se igrati u utorak, sa početkom u 21:30 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Скочи на траку са алаткама