Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Tvrđava nije pala!

Autor: CZBG, Nikola S.

Napad armije sa Bosfora nije uspeo. Imperator Željko Obradović nije uspeo osvojiti prestonicu Srbije. Ako je neko posle pobede nad CSKA mogao reći da Rusi nisu u formi, da je Nando izlazio iz povrede, ako je neko posle pobede nad Realom mogao reći da Španci ne igraju dobro u gostima, ako je neko nakon pobede nad Makabijem mogao reći da Izraelci nisu uigrani, da su samo skup skupo plaćenih stranaca koji nema hemije, večeras niko ne može reći ništa. Protiv sudija, potpomognuti vatrenom podrškom iz 7000 grla, košarkaši našeg kluba su tukli velikana iz istočnog dela Istanbula. Crveno-bela armija sa trenerom Radonjićem na čelu je skinula još jedan skalp ove sezone.

Image may contain: one or more people, people playing sports and basketball court

Preslikan početak meča kao u Kaunasu, 8 od 10 Zvezdinih poena na početku meča postiže Ognjen Kuzmić. Fener odgovara preko Judoa, Diksona i Datomea. Zvezdinu odbranu drži, kao i cele ove sezone u Evroligi, Čarls Dženkins. U prvom periodu već stiže svoj prosek po broju ukradenih lopti, 2 ukradene. Ipak odbrana je, može se reći, u prvom periodu zakazala na obe strane, jer je rezultat bio 23-23. U Zvezdi su se osim Kuzmića u strelce upisivali i Volters, Dženkins, Dangubić, Simonović, Mitrović. Odlična timska igra i raspoređivanje poena.

U drugoj četvrtini se na samom početku igra odlična odbrana sa malim brojem poena, ali onda kao i u prvoj kao da ta odbrana pada u drugi plan. Fenerbahče, preko Datomea i Bogdanovića, pravi mini-seriju 0-6, te dolazi do najveće prednosti na meču, 33-37. Zvezda se preko Jovića i Dženkinsa vraća u egal. Do kraja se igra koš za košem. Prve poene za Zvezdu u Evroligi, za kraj poluvremena, postiže novopridošli Tompson.Zvezda odlazi na odmor sa vođstvom 44-42.

Image may contain: 2 people, people playing sports and crowd

Na samom početku drugog poluvremena, Zvezda pravi seriju 10-2 i prvi put vodi dvocifrenom razlikom 54-44. Tada Fener pojačava pritisak u odbrani, neke sudijske odluke odlaze u njihovu korist, te polako sustižu Zvezdinu prednost. Mora se istaći i da je nakon Jovićeve trojke, na 4 minute do kraja trećeg perioda, Zvezda stala. Napad kao da nije postojao par minuta, nije bilo nikakvih rešenja, igrači se nisu kretali. Ali to je i očekivati u nekim momentima meča sa ekipom kao što je Fenerbahče. Turci dolaze do izjednačenja 59-59, u napadu ih nose Slukas, Judo, Datome i Bogdanović. Mora se istaći dobra igra gostiju u drugom delu trećeg perioda. Ipak Zvezda odlazi na poslednju pauzu sa 2 poena prednosti, jer Kuzmić postiže svoj dvanaesti poen za kraj treće četvrtine. Rezultat 61-59

U poslednjem periodu obe ekipe igraju nervozno, loše organizovani napadi, ali i fenomenalne odbrane. Igra se, opet, koš za košem. Fenerbahče opet pravi seriju 0-6, za 63-67. I kada je sve mirisalo na odvajanje gostiju i laganu pobedu, kao da igrači Zvezde nemaju više “goriva”, odnosno energije, u sebi, naš tim se preko Kuzmića i Simonovića vraća u igru. 69-67 stoji na semaforu na  4:22 do kraja meča. Turci su u sebi imali još jedan napad za koji su mislili da će dokrajčiti domaćina, serija 0-6, preko Judoa i Dixona, za 69-73. Ali gosti nisu očekivali da u Kuzmiću i Dženkinsu ima snage. Kuzmić je jedva dolazio do daha, Dženkins od umora nije šutirao slobodno bacanje za tehničku Željka Obradovića, iako ima ubedljivo najbolji procenat sa linije penala. Prvo Kuzmić koristi pad koncentracije u odbrani gostiju, te zakucava uz prekršaj Bogdanovića. Pogađa i slobodno bacanje. Nakon toga sledi sjajna odbrana i u napadu jako inteligentno rešenje Jovića, koristi delić nepažnje Nikole Kalinića i izvlači faul na šutu. Pogađa jedno od dva i donosi Zvezdi izjednačenje. Napad gostiju se završava šutem za tri Kalinića, koji promašuje i daje Zvezdi napad za vođstvo na 34 sekunde do kraja. Loptu uzima Dženkins, čovek koji je u odbrani dao 110%, zaustavljao bekove Fenerbahče. Naskače unutar linije za tri poena i pogađa za ekploziju prepune dvorane. 75-73, prednost našeg tima.

Ipak do kraja je ostalo 14 sekundi. Loptu je uzeo Bogdanović, ali je sjajna Zvezdina odbrana onemogućila bilo kakav pogled ka košu. Nakon što je držao loptu više od pola napada, šalje pas ka Slukasu koji spušta na post za Judoa. Judo se okreće prema košu i desnom rukom ide na drugi obruč. Ali tada, igrač utakmice, najbolji skakač Evrolige, Ognjen Kuzmić dolazi i zatvara put lopte ka košu blokadom za kraj utakmice i Zvezdinu pobedu.

Nema velike ljubavi, bez velike radosti, ali i bez velike patnje.

Razlog pobede:

Timski duh– U poslednjoj četvrtini gosti su dva puta pravili seriju 0-6 i malo koji tim bi se protiv takve ekipe kao što je Fenerbahče vratio u igru. Ipak Zvezdin timski duh, razumevanje tima, korištenje svake greške protivnika su doneli pobedu našim momcima.

Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić– Prosto rečeno, prvi je igrao fenomenalnu odbranu celi meč i pogodio je šut za pobedu, a drugi je bio igrač utakmice sa 21 poenom, 8 skokova i 6 iznuđenih prekršaja, te dvije blokade. Druga blokada je, uz Dženkinsov koš, odlučila pobednika meča. Takođe i Čarls je postigao 14 poena uz samo 2 promašaja iz igre.

Image may contain: 2 people, people playing sports

Crvena zvezda – Fenerbahče 75:73
/23:23, 21:19, 17:17, 14:14/
Crvena zvezda : Volters 6, Tompson 2, Dangubić 5, Mitrović 2, Lazić 3, Simonović 12, Dženkins 14, Gudurić, Jović 8, Kuzmić 21(8 skokova), Bjelica 2

Fenerbahče: Judo 16, Mahmutoglu, Bogdanović 12(6 skokova, 6 asistencija), Slukas 7, Nanali, Veseli 7, Kalinić 8, Dikson 7, Datome 16

 

Скочи на траку са алаткама