Košarka Košarka/Evroliga Košarka/Najava utakmica

17. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – Fenerbahče

Autor: CZBG, Stefan N.

Još jedan Evroligaš dolazi u Beograd, a to je Fenerbahče. Jedna od retkih ekipa u Evropi koja je još uvek nepobeđna od strane crveno belih. Izabranici Želimira Obradovića dolaze u Beograd sa skorom 9-7. Pobeda u ovoj utakmici ih približava tome da imaju prednost domaćeg terena u plejofu. Crvena zvezda sa druge strane ima skor 8-8, i svaka pobeda joj je bitna u borbi za 8 najboljih i plejof na proleće.

Crveno-beli se nalaze u dobrom ritmu sa 4 pobede u posledjih 5 Evroligaških susreta, dok sa druge strane Fenerbahče nije u sjajnoj formi. Imaju samo dve pobede u poslednjih 5 susreta. Protiv CSKA u Moskvi, nakon srećnog produžetka gde je Agustin napravio nepotreban prekršaj. Druga pobeda je bila protiv Armanija, na domaćem terenu, jednocifrenom razlikom. U poslednjoj proveri pred beogradsku utakmicu, žuto-crni su savladali Bešiktaš 3 poena razlike u gradskom derbiju, na gostovanju.

O Obradoviću je dosta toga rečeno, i o njemu se sve zna. 56-godišnji strateg je četiri sezone na klupi Fenerbahčea, osvojio je 36 trofeja od čega 8 ima evropski sjaj. Njegove ekipe igraju u nešto sporijem ritmu, gde je primarna pikenrol igra u napadu.

Fenerbahče posle nekog vremena i povreda Bogdanovića i Antića, u Evroligi napokon ima kompletan tim. Obradović će tako moći da rotira svih 9 stranaca koje ima. Startna petorka za ovu utakmicu će verovatno biti: Ali MuhamedBogdan BogdanovićLuiđi DatomeJan VeseliEkpe Judo.

Ali Muhamed

Popularna Uptown Mamba ima dosta dobru sezonu iza sebe. Sa dosta bitnih pogođenih koševa, od kojih je ova trojka za pobedu protiv Bešiktaša samo jedna od… Beleži prosečno 12 poena uz 3 asistencije u Evroligi uz nešto preko 38% šuta za tri poena (38/99). Kada je sa Slukasom u petorci, igra na poziciji beka šutera. Ima izuzetno nizak i brz dribling i nezgodan je za čuvanje. Napadački se više oslanja na šuteve sa perimetra.

Bogdan Bogdanović

Odigrao je tek nekoliko utakmica po povratku iz povrede skočnog zgloba. Na dobar način je otvorio sezonu, ali višemesečna pauza ga je presekla. Srpski reprezentativac je poznat kao dobar šuter sa perimetra. Ima sjajnu polugu, koja mu omogućava da odapne trojke i sa 8+ metara. Zbog načina igre, protivničke ekipe mu često ostavljaju otvoren prodor, pogotovo u levu stranu. Kroz karijeru ima velike probleme sa završnicom oko obruča. U situaciji gde izlazi iz takve vrste povrede, sigurno je da neće tražiti mnogo prodora i kontakta.

Luiđi Datome

Italijanski reprezentativac igra nešto slabije od početka sezone, i daleko je od prve napadačke opcije Fenerbahčea sa samo 8 poena po utakmici. Ima velike napadačke probleme, ali izgleda da je u poslednje dve utakmice uhvatio napadački ritam. Za 3 poena šutira sjajnih 46% (19/41). Najčešće su to catch&shoot situacije, gde plejmejkeri Fenerbahčea prave višak iz pikenrol igre. Na gostovanjima šutira fantastičnih 64,7% za 3 poena (11/17).

Jan Veseli

Češki košarkaš u poređenju sa Judom ima nešto slabiju sezonu. Ipak, njih dvojica predstavljaju bedem u reketu Fenera. Veseli ima proseke od 11 poena i 5 skokova po utakmici. Sa linije slobodnih bacanja je na 59% (40/73). Ima 1,7 ofanzivnih skokova po utakmici. Igra iznad obruča u napadu i poentira iz pikenrola u velikom broju situacija.

Ekpe Judo

Košarkaš sa nigerijskim poreklom verovatno ima i sezonu karijere. U Evroligi prosečno beleži 12 poena uz 8 skokova i 2 blokade. Igra sa velikom dozom samopouzdanja i najkonstantniji je igrač Fenera ove sezone. Protiv Zvezde u Istanbulu je bio igrač utakmice sa 15 poena, 9 skokova, 5 asistencija i 5 rampi. Kao i Veseli, najviše voli da završava napadačke akcije iz pikenrola. Poseduje šut sa poludistance odnosno oko linije penala.

Obradović u Evroligi retko koristi u rotaciji turske košarkaše. Za ovu utakmicu u rotaciji će još biti: Kostas Slukas, Džejms Naneli, Nikola Kalinić i Pero Antić

Kostas Slukas

Grčki igrač je uz Judoa najboljih igrač ekipe ove sezone. Prosečno beleži 12 poena uz 5 asistencija, a za tri poena šutira sjajnih 49% (21/43). Voli da ima loptu u rukama i kreira iz pikenrola. Voli da gleda niz teren i odlično koristi blokove saigrača kada ima loptu. Najčešće voli da zove uzastopne blokove gde onda Veseli ide u rol, a Judo ili Datome na poludistancu, odnosno poludistancu u zavisnosti od toga ko pravi blok. Defanzivno je odličan na lopti. Igrače koji se kreću dobro bez lopte slabije čuva.

Džejms Naneli

Došao je iz italijanskog Palakanestra, kao veliko pojačanje. Prosečno beleži 7 poena u 51% za 3 poena (18/35). Sporadičan je i još uvek traži svoje mesto u napadačkim setovima Fenera. Sposoban je svakoj ekipi da zatrpa koš i postigne između 15 i 20 poena ako mu se to dopusti. Za evropske uslove je kompletan napadač. Raznovrstan je, može da napada kako prodorom tako i šutem. Defanzivno ume da ima velike padove, pre svega zbog koncentracije koja mu lako pada.

Nikola Kalinić

Srpski reprezentativac je dobio suspenziju u turskom prventsvu, tako da će u narednom periodu igrati smo evroligaške utakmice. Nakon prve sezone, izgleda da ove sezone napokon nalazi svoj ritam. U Evroligi prosečno beleži 7 poena, uz 4 skoka. Šut za 3 poena mu je najslabiji u ekipi od svih spoljnih igrača, trenutno je na 30% (6/20). Protivničke ekipe u pikenrol igri u velikom broju situacija pomažu sa njega.

Pero Antić

Makedonski košarkaš je već neko vreme u Turskoj. Ove sezone prosečno igra oko 15-17 minuta, i ima ulogu trećeg visokog. Drugačiji je igrač od Judoa i Veselog i u pik igri, najčešće traži širinu. Ove sezone u Evroligi šutira 37% za tri poena. Protiv Zvezde je do sada uvek beležio odlične partije.

Ostatak rostera od 12 će verovatno činiti: Melih Mahmutoglu (kapiten ekipe), Bariš Hersek i Ahmet Duverioglu.

Tim iz Istanbula nema sjajnu sezonu, što se može videti i po nekim statističkim parametrima. Velika većina parametara ih stavlja u sredinu ili u donju polovinu. Zaista se muče da nađu formu od početka sezone, nikako ne uspevaju da uhvate jači zalet, i da vežu 4-5 pobeda. Kao jedan od glavnih favorita za osvajanje Evrolige, sigurno je da se od njih to očekuje.

Fenerbahče prosečno beleži 77,25 poena po utakmici i po tome su 14. napad Evrolige. Na 100 poseda beleže 109,3 poena i po tome su nešto bolje plasirani – 11. Dopuštaju 76,7 poena po utakmici, a defanzivni rejting im je na 108,5. Spoljna linija i nešto kraća rotacija, pravi im velike defanzivne probleme. Veseli i Judo praktično drže dosta toga u odbrani, pogotovo u pikenrol odbrani, gde zaista svojim fizikalijama zatvaraju dosta toga, i smanjuju manevar odnosno linije dodavanja protivničkim plejmejkerima.

Jedini segmenat igre gde su u samom vrhu Evroligaške košarke je šut za 3 poena. Tu su na 40,2% (127/316). To je zaista sjajan procenat koji se mogao i primetiti dok ste čitali individualne karakteristike. Gotovo svi spoljni igrači šutiraju oko 40% ili preko. Izuzetak je Nikola Kalinić. Pikenrol igra Fenera, sa atletski dominantnim peticama otvara dosta prostora igračima na šutu za 3 poena, i od početka sezone sa uspehom to pogađaju.

Igraju u jednom veoma sporom ritmu na tek nešto preko 84 poseda po utakmici. Na tu količinu, brojka od 13 izgubljenih lopti koliko beleže u Evroligi je zaista prevelika. Crvena zvezda je poznata kao ekipa koja napadački nije potentna, ali zbog agresivne odbrane i lakog otvaranja tranzicije igra na veći broj poseda od Fenerbahčea, što možda na oko i ne izgleda tako.

Rezultat utakmice će umnogome zavisiti kako Crvena zvezda bude igrala odbranu od pikenrola i koliko će na ovoj utakmici zbog gabarita Marko Simonović provesti na poziciji četvorke. U Istanbulu je odigrao 30 minuta, a tek na kraju kada je intezitet utakmice pao, došao je do svojih poena van linije za 3 poena.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 20:45. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa sajta Euroleague.net

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama