Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Ajzea Ostin – predstavljanje

Autor: CZBG Nikola

Neočekivano pojačanje u prvim danima ove 2017., Ajzea Ostin. Momak rođen 25.10.1993. Pohađao je “Grace Preparatory” akademiju, gde je beležio u proseku 15 poena, 11 skokova i 5 blokada. Osvajao je priznanje za igrača godine. Učestvovao je na Adidas turniru, te McDonalds meču. Na obe utakmice se pozivaju samo najtalentovaniji košarkaši Amerike i sveta. Po izboru ESPN-a bio je treći najtalentovaniji igrač u svojoj generaciji. Za nastavak karijere bira Baylor. Na tom univerzitetu beleži 13 poena, 8 skokova u 29 minuta po meču. Biraju ga u konferencijske timove rukija( prva godina) i  treći tim Big 12 konferencije. Sledeće sezone beleži  11 poena, 5.5 skokova, i 3 blokade za 28 minuta po meču i vidi se napredak u njegovoj igri. Ove sezone dobija priznanje u vidu izbora u prvi defanzivni tim svoje konferencije.Za te dve godine je važio za sjajnog defanzivnog igrača. Na kraju te sezone se odlučuje za izlazak na NBA draft. Po mišljenju mnogih eminentnih američkih časopisa i sajtova specijalizovanih za Draft, Ajzea je bio u top 10 pikova.

Ipak na Draft nije izašao. 22.06.2014. saznaje da boluje od Marfanovog sindroma, genski poremećaj koji utiče na vezivna tkiva. Doktori su mu rekli da ne može više igrati košarku, jer su vene oko srca abnormalno velike. Na Draftu ga je ipak Adam Silver prozvao u nekoj vrste ceremonijalnog izbora, bio je “draftovan” od strane same Lige, odnosno Nacionalne košarkaške asocijacije(NBA).

Ajzea, koji je veliki vernik, nikada nije gubio veru da će opet zaigrati. 30. novembra prošle godine dobio je odobrenje doktora da konačno može zaigrati. Ovaj momak je slep na desno oko, zbog nezgode u srednjoj školi.

Karakteristike igre:

Visina : 216 cm

Težina: 102 kg

Pozicija : centar

Šuterska ruka: desna

Odlike : Igrač neverovatnih razmera, ogroman raspon ruku. Zahvaljujući naglom rastu, on ima sjajno vođenje lopte za momka te visine. U detinjstvu je igrao pozicije 1 i 2, ali nagli rast je doveo do prelaska na peticu. Ipak zadržao je sjajnu koordinaciju pokreta. Po mišljenju NBA skauta ima jako lep “shooting stroke”, našim rečima izbačaj. Uz malo rada na šutu mogao bi postati sjajna opcija u napadu koja će uz ofanzivne skokove i pik&rol, donositi  i mogućnost igranja pik&pop-a. Takođe ima jako visoku tačku izbacivanja lopte, što ga čini praktično nemogućim za blokiranje. U poslednjoj godini na Baylor je napredovao čak i u igri licem prema košu, svom napadačkom arsenalu je dodao neke poteze preko oba ramena, ali i kada je licem u lice sa defanzivcem. Defanzivno je neverovatan, lateralno kretanja je jedna od najvećih odlika njegove odbrane, ali i ima sjajan “osećaj” za blokadu. Pravovremeno skače u odbrani. Kada na to dodamo njegov sjajan odraz i njegove čiste fizikalije, da ne kažemo njegove “gabarite”,  dobijamo igrača koji je praktično neprelaza u reketu. Opet, po mišljenju skauta, bio je talenat za top NBA defanzivca. Sjajan timski igrač, ne traži puno lopti, a uz to je jako nesebičan, jer uvek gleda igrača u boljoj poziciji od sebe.  Uz ovo sve je fenomenalan skakač: jako veliki raspon ruku, odličan odraz i dobro postavljanje pod svojim košem.

Mane: Fizički slab igrač, koji mora poraditi na svojoj mišićnoj masi. Koliko god ovo čudno zvučalo, njegove fizikalije su mi prednost i problem. Ali visinu i raspon ruku ne možete dobiti u teretani, tako da je ta čista snaga nešto se može korigovati i napredovaće u tom segmentu stalnim treninzima i igranjem u Evropi. Ali takođe ne sumnjamo da će biti stalan posetilac teretane, jer dobio je drugu šansu za igranje košarke, ima odlične radne navike i ne sumnjamo da će ovaj segment uskoro biti dosta bolji. Veći problem je njegovo bežanje od kontakta i fizičke igre. Momak koji je na koledžu uvek više  vrebao sa perimetra, nego iz reketa.  To je stvar na kojoj će morati raditi uz masu, jer zaista je šteta da takve čiste fizičke karakteristike propadaju i gube se u igri u kojoj preovladava šut sa distance.

Zaključak: Sjajno pojačanje za sledeću sezonu i odličan potez slanje u FMP da skuplja minute i samopouzdanje, te da radi na sebi.Ipak je samopouzdanje i iskustvo ono što mu najviše treba, jer  praktično 2 godine nije igrao košarku na visokom nivou. Ali mesta za napredak itekako ima, trenutno je sirov talenat. Iako je tako, ipak je defanzivno na nivou mnogo većem od većine evropski centara. Ako se bude razvijao pravilno, ove sezone, Zvezda bi sledeće mogla dobiti neverovatnog centra.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама