Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezdina rapsodija u Kaunasu

Autor: CZBG, Nikola S.

Kako je završila prošla, tako je započela i ova godina. Ubedljiva Zvezdina pobeda na nezgodnom gostovanju u Litvaniji. Utakmice bez greške, koja je bila odlučena već u prvom poluvremenu, našem timu je donela skor 8-8, nakon 3 vezana trijumfa i 7. mesto na tabeli Evrolige. Uz standardno dobro Simonovića, na ovom meču je Zvezda dobila neočekivanog junaka , Branka Lazića. Uvek stamen u odbrani, večeras je pokazao šta se dešava kada na njega odbrana ne obraća pažnju. 15 poena, 3 trojke i samo jedan promašaj iz igre. Naš tim je na ovom meču postavio klupski rekord po broju ukradenih lopti, čak 14. Pritom su naterali Litvance na 20 izgubljenih lopti. Fenomenalna defanziva.
Branko Lazic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
foto : www.euroleague.net
Na samom početku meča, Zvezdin centar, Ognjen Kuzmić je preuzeo ulogu glavnog poentera. Postigao je osam poena u seriji našeg tima 14-2.Od tog trenutka, Zvezda je uhvatila momentum i nije dozvoljavala Žalgirisu da se približi.Nakon Kuzmića, Lazić je preuzeo poentersku palicu i vezao je 7 poena. Litvanski tim je izgledao bezidejno, u prvoj četvrtini je upisao samo 7 poena.
Zvezda u drugom periodu nastavlja sa neverovatnom odbranom. Još jedna serija od 12-0 donosi našem timu neverovatnih 25 poena prednosti. Mora se istaći podatak da je Žalgiris u prvom poluvremenu postigao samo 22 poena, dok je Zvezda upisala 47. U drugoj četvrtini na scenu stupa Zvezdin junak u ovoj sezoni, Marko Simonović, upisao je 13 poena u drugoj četvrtini, za nepunih pet minuta. Najveću podršku imao je u Guduriću i Dangubiću, koji su zasipali koš domaćina trojkama.
Marko Guduric - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
foto: www.euroleague.net
Dangubić trojkom započinje drugi deo meča, za plus 28. Žalgiris se u ovom periodu borio i pokušao vratiti u igru preko Ulanova i Jankunasa, stižu na minus 19, ipak to je sve što su uradili. Lazić pogađa trojku i ruši mini-seriju Litvanaca. U ovom periodu je bilo očigledno Zvezdino opuštanje, što je apsolutno razumljivo nakon prednosti od 25 poena. Većinu napada su rešavali šutem za tri.
Poslednji deo igre se igrao samo jer se morao odigrati. I jedni i drugi su bili spremni za odlazak u svlačionice. Igrao se koš za košem do zadnje tri minute kada Žalgiris pravi seriju 12-0 i stižu na minus 13.Ipak na samom kraju utakmice Lazić pogađa trojku i donosi Zvezdi pobedu od 16 razlike.
Razlozi pobede:
Neverovatna odbrana- Podatak da je Žalgiris u prvom periodu postigao samo 7 poena, a u prvom poluvremenu 22, govori sam za sebe. Zaista je podvig držati jednu kvalitetnu ekipu u Evroligi na 22 poena u poluvremenu. 14 ukradenih lopti našeg tima i 20 izgubljenih lopti protivnika je još jedan statistički podatak koji govori koliko je Zvezda igrala kvalitetno u defanzivnom delu.
Odličan šut za tri poena- Kao što smo više puta naglašavali, da bi Zvezda pobedila mora da ima dobar procenat šuta za tri. Naš tim trojkama lomi utakmice. Večeras su pogodili 14 trojki iz 36 pokušaj, za jako dobar procenat skoro 39%. Taj procenat bi verovatno bio i još veći da nije bilo nekih šuteva u trećoj četvrtini. Ali opet broj vredan poštovanja, 14 trojki!
Stefan Jovic - Crvena Zvezda mts Belgrade - EB16
foto: www.euroleague.net

Žalgiris Kaunas – Crvena zvezda
/7:21, 15:26, 17:14, 22:16/
Žalgiris Kaunas: Pangos 4, Lekavičius 6, Vesterman 3, Seibutis 8, Jankunas 10, Motum 8, Javtokas 2, Milaknis 6, Lima, Kavaliuskas 5(7 skokova), Hartenštajn 2, Ulanovas 7
Crvena zvezda : Volters 5, Simonović 16, Dangubić 8, Mitrović, Jović 1, Bjelica 4(8 asistencija), Kuzmić 8, Gudurić 7, Dženkins 13, Lazić 15

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama