Историја Сећања Фудбал Фудбал

Dule Savić – Gol koji je utišao ”Hajberi”

Izvor: sportskasećanja.com

„A u Londonu – muk!“ Kultna rečenica iz filma Munje na najbolji način opisuje atmosferu na „Hajberiju“, kada je Dušan Savić postigao legendarni gol protiv Arsenala i odveo Crvenu zvezdu u četvrtfinale Kupa UEFA.
Tog 6. decembra 1978. godine izabranici Branka Stankovića doneli su sa „Marakane“ prednost od 1:0 i nadu da će u Engleskoj uspeti da iščupaju 0:0, međutim, kada je Sanderlend u 72. minutu savladao golmana Stojanovića činilo se da Zvezda završava svoju evropsku misiju pre proleća. A onda, tri minuta pre kraja, na scenu stupaju Vladimir Petrović – Pižon, Cvijetin Blagojević, Neđa Milosavljević i legendarni Dule Savić. Ostalo je zapisano za sva vremena: Fudbaleri Crvene zvezde do gola su stigli posle 14 dodavanja, a da domaćini nisu ni takli loptu.
Na kraju sezone pogodak “crveno-belih” izabran od strane UEFA za najbolji u evrokupovima za sezonu 1978/1979. Dule se kasnije prisećao zanimljivosti koja se dogodila pre utakmice u hodniku stadiona. Tog 6. decembra 1978. godine izabranici Branka Stankovića doneli su sa Marakane prednost od 1:0 i nadu da će u Engleskoj uspeti da iščupaju 0:0, međutim, kada je Sanderlend u 72. minutu savladao golmana Stojanovića činilo se da Zvezda završava svoju evropsku misiju pre proleća. A onda, tri minuta pre kraja, na scenu stupaju Vladimir Petrović – Pižon, Cvijetin Blagojević, Neđa Milosavljević i legendarni Dule Savić. Ostalo je zapisano za sva vremena: Fudbaleri Crvene zvezde do gola su stigli posle 14 dodavanja, a da domaćini nisu ni takli loptu. Na kraju sezone pogodak “crveno-belih” izabran od strane UEFA za najbolji u evrokupovima za sezonu 1978/1979.„Ja sam izašao na zagrevanje sat vremena pred utakmicu, lagano istezanje, a onda sam video golmana Pata Dženingsa, golmana Arsenala koji jede veliki sendvič, i uđem u svlačionicu i kažem: “Ljudi, Dženings ne brani”, ptaju me “Što”, ja rekao: “Nemam pojma što ne brani, eno ga jede sendvič”, a onda je neko rekao “Pa evo ga u protokolu”, a ja: “Ma pustite protokol, čovek jede sendvič od pola metra, ne brani 100 posto.” – a onda je nastavio Savić: „Oni se nisu zagrevali kao mi, na terenu već u svlačionici malo istezanje i verovatno se namažu nekim mastima koje povećavaju temperaturu. Kad je on izleteo ono pred početak ja nisam verovao da je čovek izašao, a da je pola sata pre početka jeo onoliki sendvič. Ja ne bih mogao da trčim tri dana da sam pojeo taj sendvič.“ – završio je šaljivo legendarni napadač Crvene zvezde Dušan Savić.
Vladimir Petrović – Pižon je posle mnogo godina prepričavao i jedan kuriozitet vezan za utakmicu u Londonu: „Sve je bilo interesantno i zbog toga, jer su sa nama putovale žene. Gubili smo 1:0 i izbila je neka tuča na tribinama… Naše supruge su otišle sa stadiona 15 minuta pre završetka utakmice. Nisu videle gol koji smo dali pred kraj. Mi dolazimo u hotel, pevamo, a one nas gledaju, ćute, ne znaju šta se dešava. Kada smo im rekli da smo prošli i one su počele da pevaju.“ – priseća sa četvrta Zvezdina zvezda.
Zvezda je te godine kasnije došla i do finala Kupa UEFA, pobedivši Vest Bromvič i Hertu, ali je “crveno-bele” u finalu dočekala Borusija Mehengladbah, koja je bila bolja u dvomeču (1:1) na “Marakani”, dok je u Nemačkoj bilo (1:0) za “ždrepce” posle sumnjivog penala za domaće…
Uživajte u golu Dušana Savića koji je utišao „Hajberi“ i odveo Zvezdu u četvrtfinale Kupa UEFA.
[youtube id=”WwZ9NKyC-NI”]

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама