Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezdin novogodišnji poklon

Autor: CZBG, Nikola S.

Otkad Zvezda igra Evroligu u Beogradu su padali mnogi evropski velikani, ali nadamo se da će se većina složiti sa našim mišljenjem, da je ovo Zvezdina najveća pobeda u modernoj istoriji. U prestonici Srbije je pao zvanični vladajući šampion Evrope i velike Rusije. Štaviše, CSKA nijednom nije poveo na meču. Zvezdina dominacija u svom domu se nastavlja. Nova godina je pred vratima, a naši igrači su nam dali najlepši mogući poklon. Zvezda se ovom pobedom pridružila maloj grupi ekipa koju su pobedili Ruse ove sezone. Tu su još samo Fenerbahče i Darušafaka. Ekipe sa ogromnim budžetima. Ali Zvezda ove sezone iz meča u meč pokazuje da novac nije bitan, ako se igra srcem i sa neverovatnom željom.

Image may contain: 3 people
Prva četvrtina je počela neverovatno serijom 13-0. Šampion Evrope je skoro 5 minuta bio bez koša. Sjajne kontre i 5 poena Dženkinsa su nosile Zvezdu u ovoj seriji. Prvi koš za goste postiže Miloš Teodosić. Do kraja četvrtine Zvezda je držala prednost preko Kuzmića i Simonovića i na prvi odmor se otišlo rezultatom 27-14.Kao što se može primetiti iz rezultata, Zvezda je igrala sjajnu odbranu, te još bolji napad.
Drugi period donosi “buđenje” Rusa, koji preko Kurbanova i Voronceviča dolaze na samo minus 4. I kada su mnogi očekivali potpuni povratak šampiona, Zvezda uzvraća istom merom. Gudurić sa vezanih 7 poena, uz pratnju Dženkinsa donosi Zvezdi ugodnih plus 14 na poluvremenu. Rezultat 48-34.

Ipak CSKA ne bi bio jedna od najvećih klubova Evrope da se tako lako dolazi do pobede protiv njih. U trećem periodu Kuzmić Zvezdi donosi prednost od 16 poena. Ali onda počinje postepeno smanjivanje vođstva. Gosti su prišli na samo 6 poena posle koša uz faul, i pogođenog slobodnog bacanja, Kajla Hajnsa.Gudurić donosi Zvezdi plus 8 na ulasku u poslednji deo igre. Rezultat na kraju trećeg perioda 64-56.
Image may contain: 2 people, people playing sports
Četvrta četvrtina je bila sušta suprotnost ostalim četvrtinama. U prve 3 minute postignuta su samo 2 poena. De Kolo je smanjio prednost. I onda, po našem mišljenju, prelomni trenutak meča. Nejt Volters pogađa za tri poena. Nakon toga kao da se sve otvorilo za Zvezdu. Simonović i Volters odnose Zvezdu na sigurnu prednost od 14 poena i ostavljaju pobedu u Beogradu.
Razlozi pobede:
Ognjen Kuzmić- Iako smo ga mnogo puta kudili, da se protivnički centri naigraju uvek protiv njega, u poslednje dve utakmice ga moramo zaista hvaliti. Glavni razlog pobede. 16 poena i 10 skokova, 6 iznuđenih prekršaja jednostavno je “školovao” unutrašnju liniju Armejaca. Jedan od najboljih defanzivaca Evrope u reketu, Kajl Hajns, nije mogao ništa protiv momka iz Doboja. Najbolji skakač Evrolige. Kuzmiću, svaka čast!
Odbrana- Ono što Zvezdu karakteriše se večeras itekako pokazalo. Legija stranaca iz Moskve je ubacila samo 68 poena. Ekipa koja u proseku postiže skoro 90 poena na meču. Dovoljno je rečeno. Mora se reći još da je Dženkins bio fenomenalan u defanzivi, 6 ukradenih lopti.
P.S. Jedna stvar se ponovila kao na meču sa Realom. Tejlor je ubacio sedam trojki, večeras je Voroncevič ubacio 5. Ako se može naći neka mana u igri u ta dva meča, onda je to to. Ali ne može sve biti savršeno, zar ne?
Image may contain: 1 person, playing a sport and crowd

Crvena zvezda – CSKA Moskva 78:67
/ 27:14, 21:20, 16:22, 14:11/
Crvena zvezda: Volters 9, Dangubić 7, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić, Simonović 14, Kuzmić 16(10 skokova), Dženkins 11(6 asistencija, 6 ukradenih), Gudurić 9, Bjelica 2, Jović 6
CSKA Moskva: Teodosić 6, de Kolo 6, Augustin 3, Fridzon 2, Džekson 10, Antonov 2, Voroncevič 21(5/9 za tri), Higins, Hrijapa, Kurbanov 8, Hajns 9

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama