Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

15. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – CSKA

Autor: CZBG, Stefan N.

Poslednja utakmica u 2016. godini je pred nama, a navijači Crvene zvezde dobiće najlepši poklon. Utakmicu sa aktuelnim prvakom Evrope, moskovskim CSKA. Govoriti o snazi Armejaca je zaista suvišno, u utakmicu ulaze kao izraziti favoriti. Crvena zvezda će u utakmicu ući sa dve vezane pobede, i napokon nekoliko dana gde ekipa može da se posveti treningu u svojoj dvorani.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, CSKA je imao probleme sa sitnim povredama Nanda De Koloa i Miloša Teodosića. Kako stvari stoje, u Beograd dolaze kompletni. Čak se i Džoel Frilend oporavio, koji je dugo vremena bio van stroja za rusku ekipu.

Trenutno su usamljeni na čelu tabele sa skorom 12-2. Poraženi su od Darušafake na gostovanju i u 14. kolu od Fenerbahčea na svom terenu, nakon produžetka.

Trener ekipe je već treću sezonu zaredom Dimitris Itudis. Ovaj 46-godišnji strateg polako sebi krči put ka tome da bude možda i najbolji trener u Evropi. Stil igre koji gradi sa CSKA je dosta približen američkoj košarci, pogotovo u napadu. U svojoj trećoj evroligaškoj sezoni već je prešao granicu od 60 pobeda. Trenutno je na 62.

Ovo je jedna od retkih utakmica gde će CSKA biti kompletan, samim tim petorka bi trebala da bude sledeća: Miloš Teodosić, Nando De Kolo, Nikita Kurbanov, Andrej Voroncevič, Kajl Hajns.

Miloš Teodosić

Pričati o kvalitetima srpskog plejmejkera je suvišno, u svakom smislu. Njegova igra je zaista u poslednjih godinu ipo – dve dana fantastična, vredna NBA lige. U ovom trenutku se nalazi na 19 poena i 8 asistencija u proseku po utakmici, a za tri poena šutira 36% na 8 uzetih šuteva. U odsustvu De Koloa odigrao je nekoliko sjajnih utakmica.

Nando De Kolo

Francuski bek je još jedan od najboljih evropskih bekova. Statistički je drugi po broju prosečno iznuđenih faulova na utakmici (6,7) i ima veliki respekt kod sudija. Sa 21 poenom u proseku, prvi je strelac ekipe. Izuzetno je nezgodan igrač za čuvanje, i ume da proda kontakt. Za tri poena šutira 12/22 odnosno skoro 55%.

Nikita Kurbanov

Ruski košarkaš igra vrlo verovatno i košarku života u poslednjih godinu dana. Trener Itudis mu je može se reći našao žicu. Za ekipu je koristan na obe strane terena. Napadački je konkretan i koristi isključivo otvorene situacije koje mu bekovi spremaju. Šutira na malom uzorku 39% za tri poena (7/18). U odbrani je sposoban da praktično preuzme sve od 1 do 4.

Andrej Voroncevič

Ovaj 208cm visoki košarkaš je još jedan od onih kome prija napadačka igra koju forsira trener Itudis. Pick&Pop četvorka koja ove sezone u Evroligi šutira čak 59,5% za tri poena (22/37)! Pokazao je godinama unazad sposobnost da pogodi po 3-4 trojke. Svojom visinom velika je pomoć u skoku, iako je u tom segmentu nešto mekaniji. Ove sezone je sporadičan i često zavisi od načina kako ulazi u utakmicu.

Kajl Hajns

Već dugo godina unazad, Hajns je jedna od najboljih, ako ne i najbolja defanzivca petica Evrope. Sa visinom od 198cm najbolji je ofanzivni skakač ekipe. Napadačka igra mu se svodi na finiširanje oko obruča i trenutno je na 61,4% (43/70). Postavlja izuzetno čvrste i jake blokove svojim šuterima, i jedan je od bitnijih razloga zašto CSKA ima odličan šut za tri poena. Svojim šuterima pravi pola sekunde viša vremena da bolje uđu u svoj šut.

Druga petorka, odnosno igrači sa klupe su: Aron Džekson, Vitalij Fridzon, Kori Higins, Džejms Agustin, Džoel Frilend. Tu su još: Viktor Hrijapa, kao i Dimitri Kulagin.

Aron Džekson

Američki bek je ove sezone dobio više protagonizma, odnosno veću ulogu u CSKA. Česte rotacije u spoljnoj liniji, i manje povrede uvek su uticale na njegovu povećanu minutažu. Praktično je po minutaži treći igrač ekipe. Beleži gotovo 10 poena u proseku, uz 3 asistencije. Za dva poena šutira 33/56 (58,9%), a za tri poena 14/30 (46,7%).

Vitalij Fridzon

Ruska verzija Džejsi Kerola. Ovog 31-godišnjeg košarkaša bije glas da za CSKA igra isključivo zbog pasoša. Ove sezone je na 47% šuta za tri poena (15/32), i šutira isključivo iz blokova. Takođe, isto važi i za poludistancu, odnosno neke specijale iz auta gde se uzima šut.

Kori Higins

Američko krilo je X faktor moskovske ekipe. Kako napadački, tako i odbrambeno. U zavisnosti šta ekipi treba, on će to pružiti. Kao i velika većina ekipe, izuzetan je u šutu za tri poena. Jednostavno, Miloš Teodosić i Kajl Hajns prave odličan posao, i daju svojim saigračima otvorene pozicije. Na 42,4% je u šutu za 3 poena (14/33). Treći je strelac ekipe. Defanzivno je sposoban da pokrene ekipu, i može da čuva sve tri spoljne pozicije.

Džejms Agustin

Jedno od retkih pojačanja CSKA ovog leta. Došao je iz Himkija, da pomogne u unutrašnjoj rotaciji. Kao nov igrač, još uvek se prilagođava sistemima igre. Njegova greška u Moskvi, koštala je možda i ekipu pobede nad Fenerbahčeom. Šutira sjajnih 72% za dva poena (28/39), gde isključivo traži pozicije unutar reketa.

Džoel Frilend

Ovaj 210cm visoki Britanac se nakon duge pauze polako vraća na terenu. Ima malu minutažu, i za sada je počeo sve četiri utakmice koje je odigrao u Evroligi. Igra isključivo na niskom postu, i jedan je od retkih visokih igrača u CSKA koji može poentirati okrenut leđima košu.

Viktor Hrijapa

Iskusnom 34-godišnjem košarkašu ovo je 12. sezona u CSKA. Uloga mu se u ovim može se slobodno reći veteranskim godinama smanjila. Pogotovo sada kada su po prvi put posle dugo vremena zdravi. Igra svojih 10-ak minuta, i pomaže ekipi u ovom velikom broju utakmica koji igraju Evroligaške ekipe. Igra na poziciji četvorke i krasi ga izuzetno visoka košarkaška inteligencija.

Dmitri Kulagin

Uz brata Mihaela, on je najmlađi član ekipe, i jedan od najtalentovanijih ruskih bekova. Kao takav, sigurno je da će imati svoje mesto u CSKA. Odigrao je 10 utakmica u Evroligi, imao je manju minutažu, u nekim utakmicama u zavisnosti kako se rezultat kretao dobijao je više minuta. Pokriva obe bekovske pozicije.

Timska igra CSKA je nešto čemu se košarkaška Evropa divi od kada je ekipu preuzeo Itudis. Ove sezone to izgleda zaista frapantno, jezgro ekipe je sačuvano, već se dobro poznaju, i to u napadu izgleda fantastično. Postižu 90,2 poena po utakmici, odnosno 119 poena na 100 poseda. Beleže čak 20 asistencija u proseku, i po tome su prvi u Evroligi. Igraju na nešto preko 90 poseda po utakmici, pa otud i nešto veći broj izgubljenih lopti – 14,2.

Napadačke brojke su zaista sjajne. Za tri poena šutiraju odličnih 43,3% i pogađaju 10 trojki u proseku po utakmici. Ono što može radovati navijače Crvene zvezde je da u Evroligi oni najbolje brane liniju za tri poena. Protivnike ostavljaju na 34,4%.

CSKA dozvoljava protivniku 10 ofanzivnih skokova po utakmici. U ekipi nemaju izrazitog skakača, i često grade jedni za druge. U dosta navrata umeju da se pogube, pa im atletski dominantne ekipe iz drugog plana mogu uhvatiti skok ispod njihovog koša.

Utakmica se igra u četvtak, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

  • Slike su preuzete sa sajta Euroleague.net

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама