Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda dominantna u još jednom derbiju na Jadranu

Izvor: CZBG, Vasilije Z.

Ekipa Crvene zvezde trijumfalno je završila 2016. godinu u regionalnoj ABA ligi. Pao je najveći konkurent za titulu, ekipa Cedevite.

Zagrepčani, sastavljeni od nekolicine odličnih individualaca, ipak su pružili dobar otpor najboljoj ekipi u regiji. Isključivo zbog odličnih partija plejmejkera Boatrighta i pojačanja na poziciji krilnog centra, Džona Shurne.

Zvezda na početku nije pokazala svoju prepoznatljivu igru. Domaćini su bolje otvorili meč, sa više energije i zelje, i na krilima, u prvoj četvrtini, raspoloženog Jamesa. Iako nije poznat po dobrom šutu, nego pre svega, po strašnim fizikalijama, pomenuti igrač je povezao dvije trojke i ubacio svoju ekipu u dobar ritam. Domaćini su prvu četvrtinu završili sa najvećom prednosti od 9 poena razlike (22:13).

Posle odmora, Zvezda je krenula angažovanije, intenzitet odbrane se digao na jedan viši nivo, što je prouzrokovalo mnogo sporijim protokom lopte domaćina. Najbolji igrac Zvezde ove sezone, Marko Simonović, preuzima odgovornost u ofanzivnom polju i svojom serijom poena donosi Zvezdi rezultatski preokret. Na poluvreme se odlazi sa 5 poena prednosti u korist gostiju, a popularni Simon je u tom periodu postigao 14 poena.

Drugo poluvreme nam je donelo možda i najbolju utakmicu ove sezone u ABA ligi. Sjajno raspoloženje obije ekipe rezultiralo je velikim brojem poena. Nerešiva enigma za četu Dejana Radonjića, bio je omaleni plejmejker domaćina. Postigao je 18 poena u trećoj četvrtini uz neke nestvarne pogođene šuteve. Da se situacija ne zakomplikuje potrudili su se Kuzmić, Dangubić i Simonović, koji su svojim sjajnim rolama drzali Zvezdu u sigurnoj prednosti. Na kraju je Cedevita prišla na nekoliko poena zaostatka, ali nije imala šanse za išta više od časnog poraza.

Tako je Zvezda pobednički završila prvi deo prvenstva sa skorom 15:0. Ovom uspehu se malo ko nadao, uzevši u obzir da je beogradska ekipa, kao i svake godine ostala bez tri nosioca igre. Međutim, Radonjić nas je već navikao da iz godine u godinu pronalazi rešenja iz drugog plana i da ih ukomponuje i zategne do granice pucanja. Rezultat toga je najdominantniji prvi dio sezone, gde Zvezda protivnike lomi sa prosečno 20 poena razlike. Ne postoji ekipa u Evropi koja na taj nacin dominira domaćim prvenstvom. Uz želju da tako nastave i da nam donesu jos mnogo radosti, želimo našim igračima i treneru srećne predstojeće praznike.

ABA LIGA: Cedevita – Crvena zvezda 91:95 (22:13, 11:25, 28:30, 30:27)

Dvorana: Dom Sportova, gledalaca 2.500
Sudije: Boltauzer, Javor, Petek

CEDEVITA: Džejms 11, Krušlin 6, Boutrajt 30, Katić 4, Žganec 2, Bilan 12, Šurna 16, Hopson 3, Begić 2, Tomas 5, Arapović –

CRVENA ZVEZDA: Volters 2, Dangubić 13, Mitrović -, Lazić -, Dobrić -, Simonović 27, Rakićević -, Dženkins 16, Gudurić -, Jović 10, Kuzmić 20, Bjelica 7

Foto: aba-liga.com

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama