Фудбал Фудбал/Вести

Ilić: Najviše se radujem asistencijama

Izvor: SD Crvena zvezda

Početkom 2016. godine profesionalni ugovor sa Crvenom zvezdom potpisao je talentovani vezista Luka Ilić. Ovaj sedamnaestogodišnjak je na prijateljskim utakmicama već nastupao za prvi tim crveno-belih, a sa starijim i iskusnijim saigračima već je imao prilike da prođe pripremni period. Iskustvo koje je tom prilikom stekao na odličan način iskoristio je u Omladinskoj ligi i zabeležio odlične partije u jesenjem delu šampionata.

– U Crvenu zvezdu došao sam iz Niša 1. septembra 2014. godine, poslednjeg dana prelaznog roka. Osim tog, posebno lep trenutak za mene bio je i kada je ove godine crveno-beli dres obukao i moj rođeni brat. Ivan je dve godine mlađi od mene, ali igra za 2000. godište – otpočeo je razgovor Luka Ilić.

Sezonu u Omladinskoj ligi započeo je nakon priprema koje je odradio sa seniorskim timom Crvene zvezde.

– Nisam zadovoljan kako smo u Omladinskoj ligi otvorili sezonu, trebalo nam je vremena da uđemo u formu i započnemo niz pobeda. I pored nekih malih poteškoća, protiv direktnih konkurenata za osvajanje lige smo uvek igrali najbolje. Pobedili smo u svim derbijima, ali smo imali kikseve protiv uslovno rečeno slabijih rivala. Turnir koji smo osvojili u Bazelu svima nam je povratio samopouzdanje i čini mi se da je to bila prekretnica sezone i trenutak kada smo shvatili da možemo da igramo sa svakom ekipom. Od tada su nam rezultati mnogo bolji i nadam se da ćemo u istom ritmu nastaviti i u prolećnom delu sezone.

Od starta sezone Ilić je menjao poziciju u timu.

– Menjao sam poziciju zato što nam je na početku sezone došao novi trener Jovan Stanković. Trebalo nam je vremena da uklopimo ekipu, posebno na sredini terena gde je konkurencija najoštrija. Tu su Uroš Račić i Luka Adžić koji su već pokazali svoj kvalitet u prvom timu, a priključio nam se i Veljko Nikolić koga već dugo poznajem iz reprezentacije. Prvih nekoliko utakmica igrao sam polušpica, ali su to mesto zbog fizičke konstitucije preuzeli nešto stariji igrači od mene. Prebačen sam na poziciju zadnjeg veznog. Bilo mi je teško na početku, ali brzo sam se navikao. Fudbal se igra u dva pravca i na novoj poziciji imao sam više zadataka u odbrani. Sada se i tu dobro snalazim, ali ipak mi je draža pozicija u napadu.

I pored toga što je u igri više koncentrisan na defanzivu, Ilić je ove polusezone zabeležio dosta asistencija.

– Trener je to i želeo od mene, dao mi je slobodu da se krećem i pridodajem napadu dokle god ne zaboravljam da se vratim i pomognem ekipi u odbrani. Uvek mi je u glavi na terenu da koliko odem napred isto toliko moram i da se vratim. Trudim se da budem kreator igre, da spajam odbrambenu i liniju napada i to vidim kao svoj najveći kvalitet. Volim da asisitiram saigračima, čak se tome više radujem nego svojim golovima. Naravno, kada mi se ukaže prilika šutiram, ali na prvom mestu mi je uvek pobeda ekipe, nevažno je ko će postići pogodak.

Mladi vezista će se u pripremnom periodu truditi da popravi jedan aspekt svoje igre.

– Dosta sam asistirao, Lazaru Romaniću čini mi se najviše ove polusezone. Uz centaršut to bih istakao kao glavni kvalitet svoje igre. Naravno da znam da imam još prostora za napredak, zato ću se truditi da poradim na brzini i popravim taj segment svoje igre.

Kao nagradu za odličnu igru u prethodnom periodu Ilić se nada da će dobiti poziv od trenera Miodraga Božovića za prepreme sa prvim timom.

– Rad na pripremama sa prvotimcima mnogo znači nama mlađim igračima. Kada sam se vratio letos pred start Omladinske lige osetio sam razliku u brzini i fizičkoj snazi u odnosu na svoje vršnjake i to mi je mnogo značilo za samopouzdanje. Mnogo novih stvari sam naučio u toku letnjih priprema, od trenera Miodraga Božovića dobio sam dosta saveta kako da igram brže jer on insistira na tome da ekipa igra jako brzo i da prijem uvek bude usmeren ka golu. Dosta su mi, naravno, pomagali i stariji igrači i zao se nadam da ću i zimske pripreme provesti sa prvim timom.

Ilić strpljivo čeka da ostvari svoje snove u cveno-belom dresu.

– San mi je da zaigram za prvi tim Crvene zvezde, da postignem gol u derbiju, osvojim nekoliko titula pa bih tek onda razmišljao o odlasku u inostranstvo. Voleo bih da jednog dana igram u španskoj ligi, sviđa mi se što igraju brz i fudbal i mislim da mi odgovara taj stil – poručio je Luka Ilić.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама