Košarka Košarka/Evroliga Košarka/Najava utakmica

13. kolo, Evroliga; Olimpijakos – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Novo kolo Evrolige kuca na vrata. Ovo će biti treća nedelja gde će biti odigrane dve utakmice u tri dana. Nakon nešto slabije forme i poraza protiv Žalgirisa, Crvena zvezda se nalazi u dobrom ritmu. Put Pireja su se uputili sa 3 pobede prosečnom razlikom od skoro 23 poena razlike. Izabranike Dejana Radonjića, će protiv Olimpijakosa dočekati nešto blaža atmosfera, zbog bratskih odnosa dve navijačke grupe.

Olimpijakos u ovaj sustret ulazi sa problemima. Lakše je povređen Vasilis Spanulis koji je prekosčio utakmicu za vikend, a povrede nešto teže prirode su zadesile Danijela Heketa i Jorgosa Printezisa, koji neće nastupiti protiv beogradskih crveno-belih.

Tokom Evrolige, imaju skor 8-4, gde su imali dva iznenađujuća poraza. Od Galatasaraja u gostima, i protiv Makabija kod kuće.

Trener ekipe iz Pireja je Janis Sveropulos. Njemu je ovo treća sezona na klupi Olimpijakosa, i iza sebe ima dve osvojene titule. 49-godišnjem strategu, ovo je drugi samostalan posao. Već nekoliko puta je vodio svoje ekipe protiv Dejana Radonjića i Crvene zvezde. Prepoznatljiv je po velikoj disciplini u igri gde su uloge jasno podeljene.

Zbog povreda koje su zadesile Olimpijakos, sigurno je da će doći i do nekih promena u petorci. Na bekovskim pozicijama, starteri su Evangelos Mancaris i Vasilis Spanulis, na krilnim pozicijama će verovatno početi Kostas Papanikolau i Janis Papapetru, dok na centru najčešće počinje srpski internacionalac Nikola Milutinov.

Evangelos Mancaris

Grčki košarkaš je jedan od stubova igre ovog kluba. Plejmejker koji je u organizaciji igre velika pomoć Spanulisu, kako ofanzivno, tako i defanzivno. Provodi 22 minuta u proseku na terenu, a za tri poena šutira gotovo 40% (19/49). Za Olimpijakos obezbeđuje siguran prenos lopte, dok u pozicionim napadima igra na poziciji ’dva’.

Vasilis Spanulis

34-godišnji košarkaš je i u ovim godinama najbolji bek u Evropi. Prosečno u Evroligi provodi 27 minuta na terenu. Ima veliki broj poena u rukama, i do sada je na svih 12 utakmica bio dvocifren. Prosečno beleži 14,3 poena po utakmici. Spanulis je po naprednim statistikama najbolji asistent u Evroligi, čak 46,4% njegovih dodavanja završi se košem. Iz igre šutira gotovo 45% (57/127).

Kostas Papanikolau

Krilni grčki košarkaš je u poslednjoj evroligaškoj utakmici pokazao znake života. Nalazi se u lošoj formi. Pre utakmice sa Žalgirisom, šutirao je 3/25 za 3 poena (12%). U Pireju ove sezone u Evroligi, još uvek nije postigao trojku. Defanzivno radi veliki posao za ovaj tim, gde praktično pokriva sem pozicije sem petice. Igrač koji je iz upravo iz Olimpijakosa otišao u NBA, kao da nije ni senka tog igrača. Uz Birča i Milutinova, najaktivniji je na ofanzivnom skoku, i napada iz drugog plana.

Janis Papapetru

Odsustvom Printezisa, Olimpijakos nema pravu zamenu na poziciji četvorke. Papapetru je streč četvorka, koja ove sezone nešto slabije šutira za 3 poena (6/26 – 23,1%). Njegova prosečna minutaža je 14 minuta, ali ona će vrlo verovatno zbog skraćene rotacije biti povećana. Na skoku nije preterano aktivan, i neko je preko koga se može doći do ofanzivnog skoka.

Nikola Milutinov

Mladi srpski centar je neko ko je počeo najviše utakmica na poziciji centra. Patrik Jang je povređen, a Kem Birč je novajlija u ekipi. Ne igra mnogo, nekih 10-ak minuta. Odlično se snalazi u pikenrol igri, i siguran je sa linije penala. Svojom visinom daje neku novu dimenziju karakterističkoj igri atinskih crveno-belih.

Na klupi Sferopulos će imati još 5 igrača, koje će moći da rotira. To su: Erik Grin, Met Lodžeski, Kem Birč, Patrik Jang i Dimitris Agravanis.

Erik Grin

Nakon dve sezone, američki kombo bek se vratio u Evropu. Grin je pre svega izraziti skorer koji će svojom igrom sa perimetra postići dosta poena za svoju ekipu. Odustsvo Heketa, sigurno će mu povećati minutažu na terenu. Drugi je najbolji trojkaš ekipe sa 42% šuta (16/38). Zbog sitne građe, ne ulazi mnogo u reket i ne prija mu kada ga bez lopte čuvaju blizu sa dosta kontakta. Ume da uđe u serije sa po 4.5 pogođenih šuteva.

Met Lodžeski

Belgijski reprezentativac je već duži niz godina u Pireju, i tamo je „domaći“. Igrač je koji uspešno može da odgovori igri na poziciji beka šutera i niskog krila. Najbolji je trojkaš ekipe sa 46% šuta (21/46). Protivničkim bekovima je izuzetno teško da pomažu na pikenrol igri, kada su u igri i Lodžeski i Grin. Igra jednakim intezitetom u oba smera. Praktično je 6. igrač Olimpijakosa.

Kem Birč

Kanadski reprezentativac je praktično prvi centar ekipe, iako najčešće počinje utakmice sa klupe. Minutaža mu je najveća u konkurenciji ostalih centara. Igra iznad obruča i odličan je pikenrol centar, kao i svaki koji je do sada nasleđivao Kajla Hajnsa i koji je igrao u sistemu koji je ostavio Duda Ivković. Ima drugi najbolji defanzivni rejting u EL, sa njim u petorci Olimpijakos prima 100,1 poen na 100 poseda. Beleži 2,5 ofantzivna skoka po utakmici, šutira 65% za dva poena, a sa linije penala je na 70%.

Patrik Jang

Američki centar je možda najveći fizikalac na toj poziciji u Evroligi. Nažalost povreda od prošle sezone ga sprečavada se ove sezone vrati u pravi ritam, na to su se nadovezale i neke sitne povrede koje ga sprečavaju da „uhvati zalet“. Ne snalazi se baš najbolje, muči se da dođe do poena. Protiv Žalgirisa je odigrao svega 4 minuta.

Dimitris Agravanis

Ovaj 22-godišnji grčki košarkaš je jedan od onih koji mogu iskoristiti povredu Printezisa. Ove sezone se nije naigrao u Evroligi, odigrao je svega 4 utakmice, od toga tri ispod 5 minuta. Povreda Printezisa može da mu donese minutažu na terenu, ali je vrlo verovatno da će se Sferopulos odlučiti za Papapetrua, Papanikolaua, a možda će i igrati i sa dve petice.

Roster od 12, popunjavaće mlađi grčki igrači, koji verovatno neće ulaziti u igru.

Sistem igre Olimpijakosa je već duži niz godina isti. Jaka timska odbrana, a u napadu pikenrol Vasilisa Spanulisa. To im i donosi rezultate.

Ove sezone, ipak tim iz Pireja pre svega napadački štuca. U ovom trenutku su najgora šuterska ekipa Evrolige. Za tri poena šutiraju 34,4% (101/294). Kod kuće taj procenat je još gori 26,4% (39/148). Sem par igrača koji su gore spomenuti (Mancaris, Spanulis, Lodžeski i Grin) ostatak ekipe šutira zaista ispod proseka. Ekipe polako počinju da prilagođavaju odbrane za Papapetrua i Papanikolaua, i pikenrol igru Spanulisa. Još jedna stvar koja se tiče napada jesu asistencije. Olimpijakos je sa 15 asistencija u proseku najgora ekipa Evrolige. Spanulis ima daleko najviše lopte u rukama, i odbrane se prilagođavaju njemu. Veliki broj akcija praktično on zove i završava, da li njegovim šutem ili njegovim pasom. Napadački ne ostvaruju protik lopte, i to ponekada izgleda monotono, usporeno, iako igraju u dosta brzom tempu sa 87 poseda po utakmici.

Ofanzivni rejting im je na 111 poena na 100 poseda, i postižu 80,6 poena po utakmici. Obzirom na procenat šuta za tri poena i broj asistencija, ovo su zaista respektabilne brojke, koje ih stavljaju u neku sredinu oko 8. – 9. mesta. Razlog većem broju poena je i broj slobodnih bacanja koji izvode. Izveli su ih 235, i u tom segmentu su među 5 ekipa u Evroligi. Na domaćem terenu su u proseku na 22 izvedena slobodna bacanja.

Druga su skakačka ekipa Evrolige, sa skoro 38 skokova po utakmici, od čega su 11 ofanzivni. Uspevaju da dođu do 76% defanzivnih skokova nakon promašaja protivnika, a sa druge strane uspevaju da pokupe 28% svojih promašaja.

Na red je došla i odbrana Olimpijakosa.

  • 69,8 poena u proseku kod kuće (najmanje u Evroligi)
  • 75,3 poena u proseku (druga najbolja ekipa)
  • 103,7 poena na 100 poseda (najbolja ekipa u Evroligi)
  • Tri igrača su u TOP5 defanzivaca u kategoriji defanzivni rejting (Birč, Papanikolau, Papapetru).
  • Dopuštaju 42,3% šuta za 2 poena kod kuće (najmanje u Evroligi)

Brojke koje su za svako poštovanje. Statistika ponekada neće pokazati najbolju sliku, ali u ovom slučaju je najbolji pokazatelj. Odbrana koju igra Olimpijakos je već neko vreme zaštitni znak može se reći i Evropske košarke. Ove sezone, odlučili su da se malo više kockaju sa procentima šuteva protivničkih ekipa. Pa dopuštaju gotovo 38% šuta za tri poena. U utakmicama koje su izgubili protivnici su šutirali 41/87 (47%).

Utakmica će se igrati u utorak, sa početkom u 21 čas. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

  • Slike su preuzete sa sajta Euroleague.net

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama