Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Džaba vam novci, moji sinovci

Autor: CZBG, Nikola S.

Još jednom se pokazalo da se novcem ne može kupiti rezultat. Po imenima, fenomenalna ekipa Makabija iz Tel Aviva je ponižena u Beogradu pred oko 6500 Delija. Sjajna partija crveno-belih, fenomenalna odbrana, timski napad, Makabi ni jednoj jedinog trenutka ovoga meča nije imao nikakvu šansu za pobedu. Jedino vođstvo Makabija desilo se u prvoj četvrtini. U 6. minuti igre Makabi je imao 7-10. Od tog trenutka, pa do kraja meča Crvena Zvezda je bila jedini tim na ovoj utakmici. Lep momenat ove utakmice se desio na samom početku kada je na teren izlazio Maik Cirbes, uz gromoglasan aplazu domaće publike. Fenomenalan gest poštovanja prema bivšem igraču našeg kluba.

Фотографија корисника Czbgtv

Ovom pobedom,rezultatom 83-58, Zvezda je postavila dva svoja rekorda: 1) Pobeda sa najvećom razlikom u Evroligi i 2)Najmanje dozvoljenih poena u Evroligi(pređašnji broj dozvoljenih poena 59).Neverovatno je istaći podatak da na ovoj utakmici Makabi nije šutirao nijedno slobodno bacanje, prvi put u Evroligi, otkada se igra ovo takmičenje.

O samoj utakmici bi se imalo pisati dosta toga, ali rezultatski gledano samo je prva četvrtina bila interesantna. Makabi je u prvom periodu imao prednost 7-10, ali je Zvezda preko prvenstveno Voltersa, napravila seriju 12-2, pre nego što je Cirbes prekinuo tu seriju. Prva četvrtina je završena rezultatom  19-14. U drugom delu igre Zvezda je dobila konačno, prvi put ove sezone Branka Lazića u nekim ozbiljnijim ofanzivni zadacima. Bio je izvanredan. Ubacio je 5 poena za 2 minute, uhvatio ofanzivni skok, te izvukao par prekšaja. On je bio pokretač Zvezdine mašine u drugoj četvrtini. Kada su mu se pridružili Bjelica i Simonović, Zvezda je došla do prednosti 40-24. U ovom periodu se mora istaći Zvezdina neverovatna odbrana, dozvolili su samo 10 poena protivniku za 10 minuta igre.  Jović pogađa za 42-24 na samom isteku poluvremena.

Фотографија корисника Czbgtv

Drugo poluvreme je naš tim počeo u istom ritmu kao i kraj prvog. Serija 15-2, donela je Zvezdi prednost od 59-28.U 27. minuti meča Makabi pogađa svoj prvi šut za 3 poena. Od tog trenutka delovalo je kao da se ostatak meča igra samo da vreme prođe. Zvezda je imala sigurnu prednost, Makabi je uspeo da smanji razliku od preko 30 poena. Pogodili su par šuteva van linije 6,75. Zvezda je “smanjila gas” i odigrala četvrtu četvrtinu u ritmu koji je ove sezone viđen više puta u ABA ligi, ali nijednom u Evroligi. Zvezda je pobedila u svakoj četvrtini i ovo zaista, osim rezultata, pokazuje Zvezdinu nadmoć  u ovom meču.

 Фотографија корисника Czbgtv

Razlozi pobede:

– Neverovatna odbrana: Nema se tu šta puno reći, Zvezda je odigrala odbranu na svom nivou, jako, ali bez puno prekršaja.

– Statistika: Za razliku od mnogih sportova u košarci je statistika odlučujuća, a ona nam kaže da je Zvezda bila bolja u svakom aspektu igre od večerašnjeg protivnika. Više skokova, više asistencija, manje izgubljenih.

-Timska igra: Još jednom se pokazalo da je tim mnogo bitniji od individualnih kvaliteta. Makabi je nedvojbeno mnogo individualno jači od Crvene Zvezde, ali timska igra im je ravna nuli. Strance kao da ne zanima igra u odbrani, u napadu gledaju samo kako da povećaju svoj index. Igraju bez strasti, dok je kod Zvezde upravo suprotan slučaj. Zvezdini igrači su već duže vreme zajedno i poznaju se bolje, na terenu deluje kao da dišu ujednačeno. Takođe, ističe se podatak da su petorica Zvezdinih igrača postigli dvocifren broj poena, dok su kod Makabija trojica(ali uz mnogo više potrošenih šuteva).

Crvena Zvezda – Makabi Tel Aviv 83:58

/ 19:14, 23:10, 23:18, 18:16/

Crvena Zvezda: Volters 8, Jović 10(9 asistencija), Kuzmić 12, Bjelica 11, Dangubić 4, Lazić 10, Dobrić 2, Simonović 14,  Mitrović 3, Dženkins 7, Gudurić 2,

Makabi Tel Aviv: Gaudlok 13, Rad 3, Sili 15(6 izgubljenih), Smit 2, Mekel 2, Pnini 2, Ohajon, Vims 6(7 izgubljenih), Landesberg, Iverson 6, Cirbes 10(6 skokova)

Скочи на траку са алаткама