Историја Сећања Фудбал

Prva Zvezdina pobeda protiv Bajerna

Izvor: SD Crvena zvezda

Na današnji dan 1979. godine Crvena zvezda je po prvi put u svojoj istoriji savladala Minhenski Bajern.

Sezonu nakon velikog finala Kupa UEFA u kojem je nesrećno poražena, Crvena zvezda je ambiciozno ušla u isto takmičenje kako bi pokušala da makar ponovi, a ako ne i nadmaši taj uspeh. I sve je počelo kako se poželeti može. Najpre je u prvom kolu Crvena zvezda eliminisala turski Galatasaraj, a potom u šesnaestini finala Karl Cajs Jenu. Međutim, u osmini finala Crvenu zvezdu je čekala ozbiljna prepreka – Bajern iz Minhena.

Nemački klub je sredinom sedamdesetih tri godine zaredom osvajao Kup šampiona, sve dok ga sa trona nije „zbacio“ Liverpul, i važio je za jednog od favorita za osvajanje pehara. Prvi meč odigran je u Minhenu, i domaćin je slavio pobedu od 2:0.

Crvena zvezda je na sjajan način otvorila revanš utakmicu na Marakani, pred više od 90.000 navijača. Dušan Savić je već u 4. minutu doveo Beograđane u vođstvo, a na 2:0 povisio je Vladimir Petrović Pižon. Kada je u 50. minutu Srebrenko Repčić postigao i treći gol i digao na noge kako stadion, tako i čitavu zemlju, malo ko je očekivao da Crvena zvezda neće uspeti da prođe u četvrtfinale. Ipak, lekciju o čuvenoj nemačkoj upornosti, Crvena zvezda je naučila već tada. Naš tim je primio dva gola za svega četiri minuta, a dvostruki strelac bio je Henes (69. i 73. minut).

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Aleksandar Stojanović, Nikola Jovanović, Milan Jovin, Slavoljub Muslin, Dragan Miletović, Đorđe Milovanović, Vladimir Petrović, Cvijetin Blagojević, Dušan Savić, Miloš Šestić (od 78. Zoran Filipović), Srebrenko Repčić. Trener: Branko Stanković.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама