Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Opet taj Istanbul

Autor: CZBG, Nikola S.

Nije mogla Crvena zvezda do iznenađenja u Istanbulu protiv mnogo finansijski nadmoćnijeg Fenerbahčea. Iako je u prvoj četvrtini Zvezda igrala sjajno – raznovrsno u napadu i jako u odbrani. Najveća Zvezdina prednost na ovom meču bila je u prvoj četvrtini (9-14), ali onda kao da je domaćin prebacuje u brzinu više i stiže, prvenstveno preko Veselog, do serije 7-0. Ipak, mora se reći da je Zvezda igrala prvu četvrtinu jako dobro. U napadu se nije žurilo, tražilo se najbolje rešenje za poentiranje. Par puta je Zvezda poentirala uz sam istek napada. Prednost od samo 2 poena za domaćina na kraju prve četvrtine oslikava igru Zvezde.

Foto: www.euroleague.net/

Ali onda pad, kao i protiv Žalgirisa. Na samom početku druge četvrtine Fener dolazi do serije 14-0 preko Judoa, Kalinića i Diksona. Pet minuta je Zvezda bila bez koša pre nego što je Simonovićevim trojkama prekinula seriju i svoj košgeterski post. Ali Dikson opet pogađa trojku i diže na noge tursku publiku. U drugom periodu je došla do izražaja došla duža i kvalitetnija klupa Fenerbahčea. Na poluvreme se otišlo rezultatom 41-31 u koristi domaćina. U nastavku smo gledali rutinsko održavanje prednosti iskusnog tima iz Istanbula. Jednostavno opet se istakla Zvezdina slabost pod košem, kao i protiv Kavaliuskasa, Kuzmić i Bjelica nisu ništa mogli ponajboljem evropskom tandemu visokih igrača Judou i Veselom. Judo je pogotovo u trećem periodu istakao svu svoju nadmoć nad Zvezdinim centrima. Uzimao je skokove, pogađao i često išao na liniju za slobodna bacanja. Sva četiri visoka igrača Fenera su se istakla u trećoj četvrtini, jer je u ovom periodu vezao sedam poena, a i bivši igrač Zvezde Pero Antić je pogodio trojku na samo isteku četvrtine. Mora se spomenuti i sjajna rola pleja iz Grčke, Kostasa Slukasa koji je izvlačio prekršaje kada je napad domaćina bio bezidejan.

Foto: www.euroleague.net/

U poslednji period Dejan Radonjić je poslao petorku predvođenu igračima sa klupe, a ova petorka je prepolovila prednost domaćina od 18 poena. Posebno su se istakli Nate Volters i, ono što bi trebalo da raduje sve navijače Crvene zvezde, istakao se mladi Dobrić koji je u ovoj četvrtini postigao 10 poena. Ipak posle još jedne minute odmora koju je zatražio trener domaćih Željko Obradović, Veseli, Antić i Slukas prave seriju 7-0 i ostavljaju pobedu u gradu na Bosforu. Zvezda više nije imala snage za bilo kakav pokušaj da preokrene rezultat u svoju korist. Zanimljivo je istaći da je na ovoj utakmici Fenerbahče imao 17 izgubljenih, naspram Zvezdnih samo 7. Ali jednostavno se nije moglo protiv prekvalitetnog domaćina. Još jednom se pokazalo da je Zvezdi potrebna duža rotacija.

Razlozi poraza:
Duel Kuzmić – Judo: Opet se ponovilo. Centar koji igra protiv Kuzmića je opet bio najzapaženiji igrač svoje ekipe. 15 poena i 9 skokova, ali i iznuđenih 7 prekršaja. Ne smemo biti prestrogi prema Kuzmiću, jer je i sam bio blizu dabl-dabl učinka sa 8 poena i 10 skokova, ali, jednostavno, nije mogao u odbrani 1 na 1 išta da uradi protiv Judoa. Da ponovimo, zaista je Kuzmićeva krivica u ovom meču minimalna, jer u ovakvom rosteru Zvezde on nema kvalitetnu zamenu na poziciji centra, ali iz kola u kolo najbolji igrač protivničke ekipe je centar.
Kvalitet domaćina: Duža i kvalitetnija klupa. Zvezda je statistički odigrala meč u kom je parirala Feneru, ali jednostavno kvalitet domaćina je bio preveliki da bi Zvezda prišla na neku iole dostižnu razliku.

Zvezdin dobitak:
Ognjen Dobrić! Prošle sezone je Zvezda u ovakvim utakmicama dobila Marka Gudurića, a da li će ove sezone to biti slučaj sa momkom meke ruke, koji je ove sezone prebačen u Zvezdu iz FMP-a, ostaje da vidimo. Sasvim sigurno je na dobrom putu, jer ubaciti 10 poena za 10 minuta jednoj od najboljih ekipa Evrope sasvim sigurno nije lako.

Fenerbahče – Crvena Zvezda 87:72
/20:18, 21:13, 27:19, 19:22/
Fenerbahče: Judo 15 (9 skokova, 5 blokada), Mahmutoglu, Antić 13, Slukas 10 (9 asistencija), Nanali 3, Minčev, Veseli 14, Kalinić 8 (6 skokova), Dikson 11, Duverioglu 4, Datome 9
Crvena zvezda: Volters 8, Dangubić, Lazić 5, Simanić, Dobrić 10, Simonović 14 (4/6 za tri), Dženkins 12, Jović 4 (7 asistencija), Kuzmić 8 (10 skokova), Bjelica 11

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама