Istorija Košarka Sećanja

Naučena lekcija

Autor: CZBG, Nikola S.

Hladna veče, datum je 21. mart, godina je 1972., oko 20 časova. Mesto događanja je Solun. Kraj utakmice finala Kupa Kupova, Zvezdin poraz od Simentala iz Milana. Trener je Bata Đorđević.Trio Slavnić – Kapičić – Simonović nije mogao protiv centra iz Amerike, Arta Kenija. Simental je ovom pobedom odbranio titulu osvojenu prošle godine, ali Zvezda je dobila nešto važnije, iskustvo igranja velike utakmice u Evropi.
2. april 1974. godine. Arena je “Primo Carnera”, grad Udine, na klupi nije Bata, već Profesor. Povratnik u srpsku košarku iz, upravo, Italije. Aleksandar Nikolić, jedan od najvećih evropskih trenera, tri prethodne godine je proveo u Varezeu, osvojivši 3 nacionalne titule, 3 nacionalna kupa, 3 evropske titule i 2 nezvanična prvenstva sveta za klubove.

15301348_10210740662693488_1560598947_n
Foto: http://www.strategija.org

Promena u igračkom kadru skoro da i nije bilo, osim penzionisanja Vladimira Cvetkovića. 2 godine iskusniji, bliži nego ikada, protivnik je po meri, Spartak iz Brna. Zvezda je prešla čitavu Evropu do ovog finala, do ove konačne prilike za evropski trofej. Počeli su od Albanije i Nentorija kojeg su lagano preslišali u 2 utakmice, rezultatima 99:83 i 114:70. Sledeća je na redu bila Francuska i Alzas Banjole, u predgrađe Pariza, gde se desilo iznenađenje, 94:92 pobeda Francuza. Interesantna situacija je iznedrila jednog neočekivanog heroja. Na 15 razlike za domaćina, Goran Rakočević ulazi u igru, seče 5 lopti i pogodio 4 napada zaredom sa vrha kapice i doveo utakmicu u egal. Tvrđava, kluba koji je nastao na terenima podno Kalemegdana, je bila prejaka za Francuze, lagana pobjeda 102:86 i prolaz u četvrtfinalnu grupu. Po tadašnjem sistemu takmičenja Profesorova ekipa se morala boriti sa CSKA iz Sofije i Sakla Palakanestrom iz Torina za prolaz u polufinale. Kako kod nas Srba uvek sve mora biti komplikovano, tako je i poraz od CSKA u prvoj utakmici Zvezdi zakomplikovao situaciju. Ipak poraz od 88:81 je u Beogradu nadoknađen pobedom 80:72. Ekipa iz Torina ubedljivo u obe utakmice pobeđuje CSKA, te gotovo sigurno imaju prvo mesto u grupi A. Ali tako nisu mislili momci Aleksandra Nikolića, pobeda u Beogradu rezultatom 93:86 i onda u Torinu iznenađenje 88:87 pobeda za Zvezdu i prvo mesto u grupi. Ipak kako to inače biva, čak i to prvo mesto, teško zarađeno, donelo je mnogo težeg protivnika.
Estudiantes iz Madrida, pojačan centrom iz ABA lige(američka profesionalna liga, konkurencija NBA-u tokom 1970-ih) Ronom Tejlorom i legendarnim bekom Gonzalom Sahi-Velom, jednim od najboljih strelaca u istoriji španske košarke.
U drugom polufinalu su se sastali Sakla iz Torina i Spartak iz Brna, verovatno po mnogima nezanimljiva utakmica, rezultatski naravno, jer je ekipa iz Torina savladala Čehe 86-70 u prvoj utakmici, i u glavama većine košarkaške javnosti upisali plasman u finale, ali igrači Spartaka se nisu predavali, te su napravili pravi podvig protiv favorizovane ekipe iz Italije. Pobeda 88-71 u Češkoj i plasman u finale ukupnim rezultatom 157-158 za Spartak. Finale protiv Zvezde je bio i kraj zlatnog doba ekipe iz Brna.
Na muci se poznaju junaci? Junaci su se u Zvezdi znali i pre utakmica sa Estudiantesom. Trio Moka-Duci- Kapičić je žario i palio par sezona ranije, ali te sezone je dostigao vrhunac. Prvu utakmicu u Madridu Zvezda rešava već u prvom poluvremenu prednošću 26-42. Do kraja je domaći smanjio razliku, došao do male neizvesnosti, ali ipak pobeda Zvezde 74-79. Trio je postigao 62 od 79 koševa Crvene Zvezde. Duo Estudijantesa nije mogao protiv trija Zvezde. Sahi- Vela i Tejlor su zbirno postigli 48 poena, Vela 16, Tejlor 32. Utakmica u Beogradu je donela jednog junaka kojeg niko nije očekivao. Na utakmicu koju je Zvezda rešila sa 19 razlike, iskočio je Ivan Sarjanović i odigrao utakmicu karijere. 29 poena Sarjanovića i Kapičićevih 27 su potpuno poništili fenomenalnu partiju Sahi-Vele koji je postigao 36 poena.

15280913_10210740664213526_1481750381_n
Foto: photobucket.com                      S leva na desno: Slavnić, Kapičić, Živković, Vučinić, Simonović

Plasman u finale…

I konačno je došlo vrijeme da se naplati Solun 2 godine ranije. Da se naplati hladno martovsko veče, da se donese trofej u Beograd. Aleksandar Nikolić, Profesor, zna kako se osvajaju titule, uzimao je on njih sa Varezeom. Zna da je Zvezda favorit, ali zna da je Spartak, predvođen Brabenecom, Bobrovski i Novickim, najveći klub Čehoslovačke, da je osvojio 14 titula prvaka. Zna da favoriti ne pobeđuju uvek. Da su igrali već 3 finala velikih evropskih takmičenja, da su gubili sa 3 puta. Zna da je ovo poslednja šansa najvećoj generaciji Spartaka. Zna da će dati više od svojih mogućnosti.
Previše iskorištenih reči zna, ali Profesor je znao.

Arena u Udinama će sledećih 2 sata i kusur gledati najveće Zvezdine majstore koji su ikada kročili na tvrdi parket, gledaće ih u najboljem izdanju, u koheziji, kako igraju kao jedan. Oni od kojih se najviše očekivali su najviše i dali. Jednostavno Česi nisu mogli ništa protiv virtuoza u crveno-belim dresovima. Slavnić, Kapičić i Simonović su igrali kao u transu čitave sezone, a svo svoje majstorstvo i genijalnost su pokazali u finalu. Moka je ubacio 20, Kapičić 23, a Duci 19, potpomognuti Dragišom Vučinićem koji je ubacio 12. Na sve ove poene, Zvezda je zaustavila sve napade Čeha, pa je tako jedino Bobrovski ispunio očekivanja ubacivši 20, Novicki je ostao na 8.
Sirena se čuje i kraj je. Na semaforu stoji rezultat 86-75. Zvezda je šampion. Prva velika evropska titula stiže u Beograd. Naplaćene su greške od pre 2 godine, nestalo je neiskustvo, nije postojao više prejak protivnik za Zvezdu u Evropi. Profesor je smiren kao i uvek. Jer Profesor je znao.
Zvezdina šampionska generacija : Zoran Slavnić, Dragan Kapičić, Ljubodrag Simonović, Dragiša Vučinić, Ivan Sarjanović, Zoran Lazarević, Goran Rakočević( otac Igora Rakočevića), Radivoje Živković, Dragoje Jovašević, Ljupče Žugić, Božidar Pešić.

15281827_10210740664853542_1513000511_n
Foto: mvp.rs

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama