Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Најава утакмица

10. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – Žalgiris

Autor: CZBG, Stefan N.

Utakmice nastavljaju da se ređaju, kao na traci. Novi protivnik crveno-belih je slavni Žalgiris. Nakon nekoliko utakmica u Kombank Areni, Crvena zvezda će klub iz Kaunasa dočekati u Dvorani Aleksandar Nikolić.

Crvena zvezda u ovu utakmicu ulazi sa skorom 4-5, dok njen protivnik ima 3-6. Utakmica koja sledi, je jedna od bitnijih za izabranike Dejana Radonjića u narednih mesec dana, gde ih kasnije očekuje težak raspored: Fenerbahče, Makabi, Olimpijakos, Real Madrid, Olimpijakos.

Žalgiris je u ovu Evroligašku kampanju ušao kao jedna od slabijih imena, uz Brose, Crvenu zvezdu, može se reći i Uniks. Ipak, pokazali su u nekoliko navrata da će skupo prodati svoju kožu. Uostalo, imaju 37 domaćih trofeja, 1998. su osvojili Saporta kup, a 1999. godine su bili i prvaci Evrope. Litvanija je poznata kao zemlja košarke, a tim iz Kaunasa jedan od nosećih brendova.

Igraju domaće prventsvo, ne VTB ligu. Imaju skor 12-1, gde su samo doživeli neprijatno iznenađenje na otvaranju sezone. Kao uvertira za Crvenu zvezdu, savladan je Lijetuvos Ritas 16 razlike (84:68). Tu rotiraju gotovo sve igrače, i retko ko ima prosečnu minutažu preko 20 minuta.

saras

Trener ekipe je svima dobro poznati Šarunas Jasikevičijus. Ovaj 40-godišnji strateg je početkom 2016. godine seo na klupu Žalgirisa. Pre toga je bio i pomoćni trener. Neku svoju igračku filozofiju je preneo i u trenerske vode. Dosta piknerola, gde bekovi imaju dosta slobode u rotaciji. Neki borbeni mentalitet ekipe se ogleda i u nekim drugim stvarima, koje će kasnije biti spomenute. Popularni Šaras koristi dosta dobro punu dubinu svoje klupe, i pokušava tako da rotacijama nadknadi možda neki manjak kvaliteta u odnosu na pre svega finansijski jače protivnike.

Ekipu su ovog leta pojačali: Leo Vesterman iz Limoža, Kevin Pangos iz Kran Kanarije, Arturas Milaknis iz Uniksa, Augusto Lima koji je došao na pozajmicu iz Real Madrida i Antanas Kavaliauskas koji je došao iz rivalske ekipe Lietuvos Ritasa.

Prvu petorku na većem broju utamica, činili su: Leo Vesterman, Kevin Pangos, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankunas i Antanas Kavaliauskas.

Leo Vesterman

vesterman

Ovaj 24-godišnji francuski košarkaš nakon godinu dana pauze, opet igra Evroligu. Ovo mu je peta sezona, a utakmica protiv Crvene zvezde biće njegova 44. u ovom takmičenju. Sa nešto malo preko 11 poena po utakmici je treći strelac ekipe, a sa 5,1 asistencijom, njen prvi dodavač. Lopta provodi dosta vremena kod njega u rukama, gde on kreira za svoje šutere ili centre. Visina od 197cm mu dopušta u nekim situacijama da vidi i preko odbrane. Pošto je igrao nekoliko sezona u Partizanu, njegovi kvaliteti su sigurno dobro poznati. Šutira solidnih 34% ove sezone za 3 poena (24/70). Velika je pomoć na defanzivnom skoku, gde ume da povuče tranziciju iz tog skoka.

Kevin Pangos

pangos

Kanadskom košarkašu je ovo druga sezona u Evropi. Zbog visine od 188cm, bivši student Gonzage nije mogao da računa da će se probiti u NBA, i brzo se odlučio za Evropu. Lakše angažmane mu omogućava i slovenačko državljanstvo koje ima. Poznat je kao sjajan šuter za 3 poena, koji nema savest. Uzima šuteve, i kažnjava svako kašnjenje ili skupljanje odbrane. Ove sezone šutira blizu 38% za 3, a na 22 utakmice već je uzeo 103 šuta. Velika je pomoć Vestermanu na poziciji plejmejkera, kao sekundarni kreator i drugi je asistent ekipe 3,6 uspešnih dodavanja po utakmici.

Edgaras Ulanovas

ulanovas

Jedan od litvanskih košarkaša sa ozbiljnijom rolom u ekipi. Iako je visok 198cm velika je opasnost sa pozicije niskog krila na ofanzivnom skoku. U dosadanjem toku Evrolige, pokupio je 15 ofanzivnih skokova. Napadačka uloga ovom 24-godišnjem košarkašu nije velika. Ima veliku minutažu, i pre svega ih koristi za odrađivanje defanzivnih zadataka. U Evroligi šutira 5/14 za 3 poena. Uzima pre svega otvorene šuteve. Uloga mu je slična onoj koju Branko Lazić ima u Crvenoj zvezdi,

Paulius Jankunas

jankunas

Ovaj snažni 32-godišnji krilni centar, igra možda i najzreliju sezonu karijere. Uz Broka Motuma čini glavnu osovinu centarske linije tima iz „šume“. Sa 14 poena po utakmici i 7 skokova, statistički je prvi centar ekipe. U situaciji gde je jedina četvorka praktično Marko Simonović uz rovitog Luku Mitrovića, verovatno je za očekivati da će neke minute na ’4’ odraditi i Milko Bjelica. Jankunas je izuzetno snažan u igri na niskom postu, voli da odigra i licem okrenut košu. Taj deo igre mu je sporadičan i procenti šuta sa perimetra variraju od utakmice do utakmice. Praktično sam drži defanzivan skok, i jedan je od zaslužnijih zašto Žalgiris dopušta najmanje ofanzivnih skokova po utakmici.

Antanas Kavaliauskas

kavaliauskas

209cm visoki centar je po vokaciji startni centar ekipe, ali ima limitiranu rolu i minutažu. Pre svega je odgovor Šarasa na neke ekipe koje imaju robusnije petice. Napadački je ograničen na poentiranje ispod samog koša, gde i svojom snagom ume da se izbori za ofanzivan skok.

Druga petorka Žalgirisa se sastoji od sledećih igrača: Lukas Lekavičijus, Reinaldas Sejbutis, Arturas Milaknis, Brok Motum, Augusto Lima. Druga petorka je kvalitetom dosta slična prvoj, tako da trener gostujuće ekipe ima sasvim zadovoljavajuću rotaciju, na svim pozicijama.

Lukas Lekavičijus

lekavicijus

22-godišnjem pleju, ovo je treća Evroligaška sezona. Ove godine je dobio svoju minutažu i ulogu. Na terenu svojih 15 minuta po utakmici koristi dosta dobro. Na utakmici protiv Makabija skrenuo je pažnju na sebe (16 poena, 8 skokova, 6 asistencija). Ovaj 180cm visoki plejmejker često kreira iz pikenrola. Dosta ekipa mu ide ispod jer ima sporadičan, odnosno loš šut. Zbog nedostatka cm, često na agresivnu odbranu ne može da baci odgovarajući pas, nego dodaje prvom do sebe.

Reinaldas Sejbutis

sejbutis

Litvanski reprezentativac ima manju ulogu ove sezone, primarne opcije su stranci. Nalazi se u slaboj formi, i u kontra ritmu je. Za 3 poena ove sezone šutira 5/23 (21,7%). Kada je na terenu, odbrane često pomažu na pikenrol odbrani sa njega. Na poslednje dve Evroligaške utakmice za 30 minuta postigao je 3 poena uz šut iz igre 1/6.

Arturas Milaknis

milaknis

195cm visoki košarkaš je litvanski Marko Simonović. Igra na poziciji niskog krila i igra mu se bazira isključivo na šutu za 3 poena. Ćoškari i čeka greške protivničkih odbrana. Procenat šuta za 3 poena mu je na ~40% u Evroligi (18/47). U odbrani pokušava da se krije u timskim rotacijama, gde koristi usmeravanja na snažne četvorke i petice koje Žalgiris ima. Gudurić i Dženkins bi svojom prodor igrom to mogli da koriste.

Brok Motum

motum

Australijski košarkaš, kao što je već pomenuto sa Jankunasom čini glavnu centarsku polugu. Izuzetno je borben, što se vidi i po ofanzivnom skoku. Pokupio je 19 lopti u napadu na 9 utakmica. Procente šuta drži na jednom veoma visokom nivou. Za dva poena u sezoni šutira 62% (73/118), dok je za tri poena na 42% (19/45). Motum i Jankunas čine jedan izuzetno nezgodan tandem, jer obojica igraju i spolja i unutra. Mogu praktično da otvore reket svojim bekovima koji vole prodor igru, to su Ulanovas, Sejbutis…

Augusto Lima

lima

Mladi brazilski centar došao je na pozajmicu iz Real Madrida. Letos se očekivalo da će upravo on biti prvi centar ekipe, ali nije se izborio do sada za svoje minute. Iako je visok samo 205cm, na terenu izgleda daleko robunsije. Kao i Kavaliauskas, ima limitiranu napadačku ulogu. Ova dva centra su pre svega tu da povremeno odmore glavne igrače na unutrašnjim pozicijama, i pomognu im da ne ulaze u probleme sa ličnim greškama.

Roster od 12 popunjavaju, veteran na poziciji centra Robertas Javtokas i mladi 20-godišnji Paulinas Valinskas.

timska

Ekipa iz Litvanije igra sporu košarku. Igraju utakmice na manji broj poseda nego Crvena zvezda (84,5). Pokušavaju da što više poštuju loptu u napadu i to im je donelo da po naprednim statistikama imaju 6. napad Evrolige u ovom trenutku. Na 100 poseda postižu 113,8 poena po utakmici. Ipak, iako igraju na mali broj poseda, gube dosta lopti. Čak 14 po utakmici. Od njih više lopti gube samo CSKA i Baskonia, koji igraju u daleko bržem ritmu svoje utakmice, pa su te izgubljene lopte i očekivane.

Žalgiris je možda u ovom trenutku jedna od skakačkih najdominantnijih ekipa. Dolaze do 80% defanzivnih skokova nakon promašaja protivnika. Treća su skakačka ekipa sa 36,7 skokova po utakmici, a po ofanzivnom skoku su druga ekipa iza Efesa sa 14,3 skoka po utakmici. Dolaze do gotovo 40% lopti nakon promašenog šuta. Svi igrači od pozicije 3 do pozicije 5 napadaju ofanzivan skok. To često dozvoljava protivnicima ako dobro grade, da nakon prvog pasa otvore tranziciju. Defanzivan skok Crvene zvezde biće jedna od bitnijih stavki na ovoj utakmici. Protiv Efesa to nije izgledalo sjajno.

Odbrana Žalgirisa nije jedna od elitnijih. Primaju 82,6 poena po utamici, odnosno 117,3 poena na 100 poseda. Prva linija odbrane je dosta tanka, sem Ulanovasa i povremeno Sejbutisa nemaju igrača koji je defanzivno agresivan na lopti. Pangosa i Lekavičijusa ekipe koje imaju snažnije bekove, često rešavaju i na niskom postu. Gudurić i Jović tu mogu napadački tražiti svoju šansu, i slobodna bacanja.
* Odbrana im se često svodi na usmeravanja na centre, gde Jankunas, Lima, Kavaliauskas i Motum prave veći broj prekršaja. Napravili su najviše faulova u Evroligi – 230. Protivničke ekipe su šutnule 226 slobodnih bacanja, takođe najviše u Evroligi. Probijanje prve linije odbrane Žalgirisa je jedna od osnovnih zadataka ekipa. Iz toga napad ide daleko lakše.

Utakmica se igra u petak od 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa Euroleague.net

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама