Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda u Ljubljani nastavila niz

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde mts zabeležili su novu pobedu u ABA ligi. Zvezda je do jedanaestog uzastopnog trijumfa došla savladavši Olimpiju rezultatom 67:85 (24:28, 17:15, 15:25, 11:17).

Košarkaši Crvene zvezde mts nastavili su da nižu pobede u ABA ligi. Crveno-beli i nakon 11 kola regionalnog takmičenja ne znaju za poraz, a do nove pobede došli su u Ljubljani savladavši Olimpiju rezultatom 67:85 (24:28, 17:15, 15:25, 11:17).

I u ovom meču izabranici Dejana Radonjića su kontrolisali dešavanja na terenu tokom svih 40 minuta. U prvom poluvremenu je viđen pravi šuterski obračun i egal meč, a završnica treće četvrtine je u potpunosti pripala crveno-belima i tada je i rešeno pitanje pobednika.

Od 28. minuta utakmice krenula je furiozna serija Crvene zvezde. Fantastični Stefan Jović davao je taktove igri svoje ekipe, Kuzmić je dominirao u reketu, a kada su se Lazić i Simonović pridružili šutem sa distance Zvezda je došla do najvećih 13 poena prednosti (69:56). U nastavku igre prednost je i rasla. Crveno-beli su imali sve više raspoloženih napadačkih opcija, a odbrana je funkcionisala izuzetno. Sve je to bilo sasvim dovoljno da se visoko vođstvo izabranika trenera Radonjića više ne dovodi u pitanje. Do kraja susreta prednost je išla i na plus 20 koliko je bilo na nešto više od dva minuta pre kraja nakon poena Nejta Voltersa (81:61).

Zvezda je veoma dobro ušla u meč. Kuzmić je od početka uspostavio dominaciju i uz odličan doprinos Stefana Jovića i Branka Lazića predvodio seriju crveno-belih 9:2. Nakon tri minuta meča Zvezda je stekla prvu osetniju prednost (12:5), ali je domaćin ušao u odličnu šutersku seriju.

Plejmejker Džeferson predvodio je Olimpiju sa 11 poena u prvoj četvrtini, a pogotci sa distance i poludistance onemogućili su svaki put Zvezdu da ode na značajniju prednost. Pre svega zahvaljujući pomenutom Amerikancu, koji je pogađao iz gotovo neverovatnih pozicija, Slovenci su se vratili iz deficita i na kraju prvog perioda Zvezda je imala četiri poena prednosti (28:24).

Crveno-beli su u više navrata u drugoj četvrtine bili na šest ili sedam poena prednosti, ali Olimpija je u tim trenucima uvek pronalazila rešenje šutem. Zvezdin napad je veoma dobro funkcionisao, protok lopte je bio izvrstan, ali je nedostajalo malo čvrstine u odbrani koja krasi izabranike Dejana Radonjića.

Odbrana je bolje izgledala u poslednjih pet minuta druge deonice, ali šut crveno-belih je malo stao. Olimpija je insistirala na zoni i provocirala šut koji je bio na odličnom nivou do završnice druge četvrtine. U tim trenucima je i falilo malo sreće jer je veliki broj lopti na volšeban način izlazio iz obruča, a to je bio i možda najvažniji razlog što je Zvezda na veliki odmor otišla sa samo dva poena prednosti (41:43).

Naznake dobro poznate odbrane iz završnice prvog poluvremena bile su najava onoga što sledi u trećoj četvrtini. Na otvaranju perioda Olimpija je pogodila trojku, a onda gotovo četiri minuta bila bez koša iz igre. Zvezda ipak nije to u potpunosti materijalizovala, prednost je bila samo pet poena (51:46)  i bilo je neophodno da se raspucanom Joviću neko od saigrača pridruži. Sjajni plejmejker crveno-belih je kažnjavao svako provociranje šuta od strane protivnika, a i u svom maniru razigravao igrače. Međutim, relativno brzo ispunjen bonus donosio je Olimpiji poene na drugoj strani.

Jović je ponovo krenuo da povezuje Kuzmića sa lakim poenima, a kada su se pridružili Branko Lazić i Marko Simonović trojkama crveno-beli su došli do dvocifrenog vođstva (63:53).

U tim trenucima činilo se da se rešava pitanje pobednika. Marko Gudurić se nadovezao na poene saigrača i na različite načine pronalazio put do koša. Odbrana Zvezde je bila veoma čvrsta i Olimpija više nije tako lako dolazila do pozicija za šut.

Raspoloženi Gudurić stavio je tačku na pitanje pobednika već polovinom poslednjeg perioda. Mladi reprezentativac Srbije vezao je četiri poena i doneo svom timu ogromnih plus 18 (77:59). Do kraja, crveno-beli su rutinski priveli meč kraju i sačuvala dovoljno energije za predstojeći izazov.

Već u petak u dvorani ”Aleksandar Nikolić” košarkaši Crvene zvezde mts dočekaće Žalgiris u novom kolu Evrolige. Paklen ritam se nastavlja, a podrška crveno-belima je neophodna.
Olimpija Ljubljana – Crvena zvezda mts 67:85 (24:28, 17:15, 15:25, 11:17).
Olimpija Ljubljana: Barbarić 3, Oliver 12, Bubnić, Mulalić 5, Mesiček 9, Pelko 6, Milošević 2, Janković 12 (7sk), Džeferson 18, Juraček, Stopar, Mlađan.
Crvena zvezda mts: Volters 4, Dangubić 9, Lazić 7 (4ul), Simanić, Dobrić, Simonović 10, Dženkins, Gudurić 14, Jović 15 (6as), Kuzmić 20 (9sk), Bjelica 6 (5sk).

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama