Ostali sportovi

Šahisti Crvene zvezde ponosni na svoje rezultate

Izvor: SD Crvena zvezda

Šahovski klub Crvena zvezda održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati crveno-belih u prethodnoj godini i planovi za budućnost.

Konferencija je održana u Pres centru SD Crvena zvezda, a novinarima su se obratili dr Zoran Grubišić, predsednik UO ŠK Crvena zvezda, Dragoljub Raičević, direktor kluba i prvotimci Boško Abramović, Saša Veličković i Radomir Govedarica.

– Ove godine smo ostvarili određene rezultate i želeli smo na ovoj konferenciji za medije da govorimo o rezultatima i o šahovskoj školi, to je nešto što bih posebno istakao. Crvena zvezda je prvi put posle 32 godine učestvovala na Kupu evropskih šampiona i postigla značajno bolji rezultat od očekivanog. Isto tako Zvezde je trijumfovala u Premijer ligi Beograda, vrlo ubedljivo, sa tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirane, dve partije je igrala do „golih kraljeva“ i to je nešto što bi trebalo istaći – izjavio je dr Zoran Grubišić, predsednik Upravnog odbora ŠK Crvena zvezda, koji je potom dao reč direktoru Dragoljubu Raičeviću.

– Prema našem klubu je učinjena nepravda od strane Šahovskog saveza Srbije, kada smo administrativnim putem izbačeni iz Prve lige. Morali smo da igramo Drugu ligu da bi se ponovo vratili tamo gde nam je mesto. To smo i učinili sa našim šahistima koji su pravi zvezdaši. Sa 23 poena osvojili smo ubedljivo prvo mesto. A kada biste pogledali rezultate i kada bi se medalje dodeljivale na osnovu njih, po tablama, od šest tabli naši takmičari bi osvojili pet zlatnih medalja. Naši šahisti: Dejan Antić, Boško Abramović, Stefan Đurić, Radovan Govedarica i Borko Vujačić bi zauzeli prva mesta, od prve do šeste table. Samo na petoj tabli bi se umešao neko iz 13 ostalih klubova – istakao je Raičević.

Crvena zvezda je ove godine, posle 32 godine pauze, učestvovala na Kupu evropskih šampiona.

– Dobili smo pozivnicu od Šahovskog saveza Srbije, koju smo oberučke prihvatili, da učestvujemo na Kupu šampiona posle 32 godine. Uz pomoć Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, koji nas je finansijski pomogao, mi smo sa ovom ekipom koja je osvojila prvo mesto u Premijer ligi Beograda, bez ikakvih pojačanja, otišli na takmičenje u Novi Sad, gde smo delili od 12-17. mesta. Tamo su Raša Govedarica i Borko Vujačić zabeležili zapažene rezultate sa 4,5 poena iz sedam partija. Kada u obzir uzememo i to da je naš rejting bio 27. od svih 64 ekipe koje su učestvovale onda možemo da kažemo da smo postigli zavidan rezultat – kaže direktor crveno-belih koji je potom dodao:

– Ono što krasi ovu ekipu je prvrženost crveno-belim bojama. Sve su ovo šahisti koji su dugi niz godina nastupali za Crvenu zvezdu i sada su, u ovim zrelijim godinama, uzdanice našeg kluba. Zbog toga im se posebno zahvaljujem, pored svih problema koje smo imali, oni su izdržali i bez ikakvih problema se takmičili.

Šahovski klub Crvena zvezda će u saradnji sa opštinom Voždovac organizovati Sv. Andrejski Kup.

– U saradnji sa opštinom Voždovac organizovaćemo 10. decembra Sv. Andrejski Kup koji se održava povodom crkvene slave opštine „Sv. Andrej Prvozvani“. To je turnir u ubrzanom šahu, 15 minuta po igraču, u 7 kola. Skupština opštine Voždovac je obezbedila pehare koji će se dodeljivati najboljima, za prva tri mesta, za najboljeg mladog takmičara, najboljeg seniora i za najbolje plasiranu damu – najavio je Raičević.

Naredne godine startovaće Škola šaha Crvena zvezda – Svetozar Gligorić.

– Poseban akcenat stavili bi na početak rada škole šaha pod nazivom „Škola šaha Crvena zvezda – Svetozar Gligorić“, koju smo nazvali po osnivaču našeg kluba. Škola će početi sa radom 1. februara, a rukovodilac će biti fide-majstor Borko Vujačić – rekao je direktor Crvene zvezde.

Svoje utiske sa prethodnih takmičenja preneo je velemajstor Boško Abramović.

– Radujem se što je ekipa, koja je disala kao jedan, pružila maksimalno svojih mogućnosti da se ponovo plasira u Prvu ligu, iako smo trebali da budemo na ovom takmičenju. Radujem se što smo i u Kupu šampiona zauzeli visoko mesto i što sa ovim kadrom, možda jednim pojačanjem, možemo da budemo stabilni prvoligaši. Verujem da će i Škola šaha iznedriti nove šahiste, koji će biti dostojna zamena nama starijima – zakljuio je Boško Abramović, zamenik kapitena Crvene zvezde.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama