Фудбал Фудбал/Вести

Veterani Zvezde gostovali u Sremu

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Veterani FK Crvena zvezda gostovali su u Sremskom selu Vojka i  protiv  veterana Reprezentacije Korduna izvojevali pobedu rezultatom 5:2, (3:1).

540-veterani-kudsg.jpg

FK Petrova gora iz Vojnića (Hrvatska, osnovan je 1946. godine) je klub sa dugačkom tradicijom, a veteranska sekcija reprezentacije Korduna bila je domaćin veteranima FK Crvena zvezda. Povod za odigravanje prijateljske utakmice bio je jubilej FK Petrova gora, koji je proslavio 70 godina od osnivanja kluba, kao i godišnjica igranja fudbala na Kordunu. Jedini srpski fudbalski klub na prostoru Hrvatske „Petrova gora“, koji je ugašen pred početak rata, obnovljen je po povratku Srba u Vojnić 2006. godine.

Međutim, po povratku u rodni kraj i svoj klub, Srbi iz Korduna imali su problema sa lokalnim hrvatskim stanovništvom. Po završetku rata na stadionu Petrove gore, koji su Srbi iz ovih krajeva izgradili 1946. godine, Hrvati su osnovali fudbalski klub Vojnić 95. Samo ime kluba imalo je političku konotaciju i direktnu provokaciju ka srpskom stanovništvu. Svi fudbaleri Petrove Gore su Srbi koji su proterani u Oluji, pa je od nihovog povratka bilo dosta problema. Hrvati iz Korduna im nisu dozvoljavali da idu na njihov stadion, da treniraju, prozivali su ih na nacionalnoj osnovi – kako nam je ispričao domaćin, iako Srbi čine većinu u okolini i imaju lokalnu vlast, hrvati zabranjuju srpskoj deci da u Krnjaku, Gvozdu i Vrgin mostu igraju fudbal. Zato sva srpska deca iz tih mesta, iako moraju da putuju, dolaze da treniraju i igraju fudbal u Petrovoj Gori, kao i njihovi vršnjaci fudbaleri hrvatske i bošnjačke nacionalnosti sa područja opštine Velika Kladuša.

Najpoznatiji Zvezdaš sa Korduna je i bivši kapiten crveno-belih Goran Bunjevčević. Najveću finansijsku podršku klubu iz Vojnića daju zemljaci koji žive u Americi, Kanadi i Australiji. Iako je Petrova Gora kroz istoriju bila simbol otpora i postojanja Srba na ovim prostorima, opstanak kluba, a samim tim i budućnost dece je i dalje neizvestan.

Kordunaši su izveli na teren kombinovani tim sa područja celog Korduna, u rezervi su imali još jedan spreman tim, dok su veterani Zvezde nastupili sa 16 fudbalera. Zvezdini veterani su odmah domaćinima pokazali da su raspoloženi za igru. U nekoliko navrata su ugrozili gol domaćina i posle jedne akcije i prodora Vanića, Vladimir Tintor je doveo Zvezdu u 13. minutu u vođstvo od 1:0. Dragan Šarac je povisio rezultat u 17. minutu na 2:0, lepim šutem sa šesnaest metara. Samo što je u igru ušao Miloš Bursać odmah se upisao u strelce, lepim udarcem u 27. minutu je povećao prednost Zvezde na 3:0. Gosti su ipak u 30. minutu smanjili rezultat na 3:1 preko Savića, što je i bio i  rezultat na poluvremenu.

U drugom poluvremenu domaćini su malo agresivnijom igrom posle centaršuta sa strane i loba golmana Ratkovića smanjili rezultat u 38. minutu na 3:2. Jedini sporam momemenat se dogodio posle intervencije Zvezdinog golmana Bojana Ratkovića u šesnaestercu koji je sudija okarakterisao kao jedanesterac. Svi su bili u čudu, a posle protesta Zvezdinih fudbalera, igrač Korduna je šutnuo loptu pored gola. Do kraja utakmica viđena su još dva gola u mreži domaćina, Nenad Vanić u 43. minutu za 4:2 i Milan Ćaković u 45. minutu za 5:2. Pobeda Crvene zvezde, sasvim zaslužena, čiji su veterani bili prejaki protivnik za Reprezentaciju Korduna.

Druženje i treće poluvreme je nastavljeno na večeri u obližnjem restoranu Hotela „Vojvodina“ u Staroj pazovi uz prigodne poklone sa obe strane. Prisutne su pozdravili u ime domaćina gospodin Šaula, a u ime veterana Crvene zvezde v.d. sekretar Branimir Kantar.

Reprezentacija Korduna igrala je u sastavu :

B. Trbojević, M. Crevar, N. Kalinić, M. Vujasin, P. Lončar, D. Bolić, P. Kartalija, Ž. Maćešić, J, Savić, M. Arlov i R. Šarić.
Igrali  su još G. Mišćović, M. Božić, D. Dejanović, Z. Martinović, M. Jović, M. Tesla, M. Mihajlović, M. Jerosimić, N. Vučinić i M. Milivojević. Ekipu je selektirao M. Bošnjak.

Crvena zvezda igrala je u sastavu :

B. Ratković, D. Šarac, Z.Nikolić, V. Bratić, B. Nikolić, D. Stevović, D. Aćimović, D. Škorić, V. Sinđić, V.Tintor i N. Vanić.
Igrali  su još M. Bursać, M. Đaković, A. Petrović, D. Turkalj i V. Nikolić. Trener – J. Aćimović.

Utakmicu je sudila sudijska trojka: glavni arbitar M. Stojić iz Gline, pomoćnici M. Roknić iz Topuskog  i D. Banda iz Karlovca.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама