Фудбал Фудбал/Звездаштво

Na današnji dan – eliminisan Rendžers

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Sedmi dan novembra ostao je upamćen po plasmanu Crvene zvezde u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, one slavne sezone kada je i osvojila najjače klupsko takmičenje.

540-rendžers-fdfs.jpg

Nakon teške utakmice u Beogradu, a potom ubedljive pobede u revanšu protiv Grashopersa, Crvena zvezda je u narednoj fazi takmičenja za protivnika dobila Glazgov Rendžers. Šampion tadašnje Jugoslavije nije dozvolio neizvesnost, i već u prvoj utakmici u Beogradu odigranoj 24. oktobra 1990. godine, slavio je ubedljivu pobedu od 3:0 protiv škotskog predstavnika. I pored ubedljive pobede, nije bilo mesta za opuštanje – Crvena zvezda se već jednom opekla u evropskim takmičenjima i prokockala tri gola prednosti. Bolna, ali poučna lekcija.

U revanš utakmici odigranoj 7. novembra 1990. u Glazgovu, Crvena zvezda nije dopustila iznenađenje. Sve dileme oko pobednika ovog dvomeča otklonio je Darko Pančev. U 51. minutu, Dragiša Binić je prošao po desnoj strani i dodao na drugu stativu, a lopte je uspeo da se dokopa Robert Prosinečki. Usledio je centaršut „spoljnom“ u srce kaznenog prostora, a Darko Pančev je glavom sam sebi namestio loptu i iz voleja pogodio mrežu Rendžersa. Domaćin je do kraja utakmice uspeo da izjednači preko MekKoista, i duel je završen bez pobednika rezultatom 1:1, i crveno-beli su se plasirali u četvrtfinale.

 Me­če­ve sa Ren­džer­som obe­le­žio je Vla­di­mir Ju­go­vić, ko­ji je pre­tr­čao ki­lo­me­tre i ki­lo­me­tre, svu­da sti­zao i ostao ne­u­mo­ran.

– Pro­tiv Ško­ta je bi­lo i pe­ta, žon­gli­ra­nja gla­vom i još ne­kih fi­ne­sa. Le­pe su to uspo­me­ne. Ki­lo­me­tri ko­je sam pre­tr­čao bi­li su u svr­si igre kolektiva. Ni­sam mi­slio da igram na po­tez i da se na taj na­čin is­ti­čem, već sam igru pod­re­đi­vao eki­pi. Na­rav­no, bi­lo je i tre­nu­ta­ka kada se od­ra­dio po­tez za pu­bli­ku, ali ve­o­ma ret­ko i u tre­nu­ci­ma ubedljivog vođ­stva – sa osmehom se priseća „Zvezdino dete sa druge planete“.

Ključ do­ta­da­šnjeg a i ka­sni­jeg uspe­ha Zve­zde Ju­go­vić vi­di u do­broj pri­pre­mlje­no­sti eki­pe.

– Ljup­ko nas je do­bro fi­zič­ki spre­mio. Za­to smo u Ci­ri­hu i ka­sni­je igra­li la­ko. Umeo je da nas ani­mi­ra i da od­lič­no po­sta­vi tak­ti­ku za svakog pro­tiv­ni­ka. On je nas uveo u sa­vre­me­ni evrop­ski fud­bal. Kod nje­ga ni­smo umi­ra­li zbog le­po­te fud­bal­ske igre, već iz­la­zi­li na te­ren i po­be­đi­va­li – se­tio se Ju­go­vić.

Za Crvenu zvezdu su u revanš utakmici sa Rendžersom nastupili:

Stevan Stojanović (od 46. minuta Željko Kaluđerović), Duško Radinović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Robert Prosinečki, Vlada Stošić, Vladimir Jugović (od 89. minuta Goran Jurić), Dragiša Binić i Darko Pančev.

https://www.youtube.com/watch?v=Xtka8JB2ZnY

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама