Кошарка Кошарка/Евролига Кошарка/Извештаји и анализе

Baskonija prvi put do pobede

Autor: CZBG Vasilije Z.

U polovično napunjenoj beogradskoj Areni, ekipa Baskonije pobedila je Crvenu zvezdu prvi put od kad je na klupi trener  Dejan Radonjić,  i tako nanela domaćinu treći poraz u ovogodišnjoj Evroligi.

dzenkins-11111
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Po imenu ne baš tako atraktivan ali po rosteru i te kako jak tim Baskonije došao je oslabljen neigranjem prve zvezde tima, Andree Barnjanija.

I Crvena zvezda (Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić) i Baskonija (Larkin, Buboa, Hanga, Tili, Vojtman) su počeli nepovezano. Greške su se smenjivale na obe strane terena, ali posle vodstva našeg tima  od 1:0, kontrolu utakmice je preuzeo španski tim. Loša suterska rola srpskog tima koštala nas je sve veće prednosti gostiju, koja je polako ali sigurno rasla i košem  Blažiča iz kontra napada nekoliko sekundi prije kraja dostigla je svoj maksimum u prvoj četvrtini (15-22). Iz ovog perioda treba napomenuti konkretnost Nemanje Dangubića koji je prodorima prema košu i agresivnošću, koliko toliko, držao priključak svog tima.

dangubic-111111
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Nekorištenje  Kuzmića na niskom postu,  loše kretnje  naših igrača u ofanzivi, kao i slab protok lopte doprineo je da nastavimo u istom ritmu i drugo poluvreme.  Sumnjivom nesportskom Lazića gosti su prvi put otišli na 10 razlike (19-29), a vrlo brzo i na 13 (24-37). Loši izbori napada doprineli su da Kuzmić  u 19. minuti utakmice dobije prvu loptu na niskom postu, nešto sto se možda trebalo forsirati do iznemoglosti od početka utakmice.  Na pauzu se otišlo sa prihvatljivih -9 (28-37).

Trener je i te kako imao šta da kaže svojim igračima na pauzi što je i rezultiralo mnogo većom energijom u nastavku. Dobrom odbranom gost je natjeran na dva bezidejna napada do isteka vremena, ali Zvezda jednostavno napadački nije preuzimala inicijativu. Novi energetski pad usledio je posle nekoliko minuta  i posle tri uzastopne izgubljene lopte gost odlazi do najveće prednosti na čitavoj utakmici (35-49). Igru toplo-hladno nastavili smo novom serijom i prišli na 5 razlike trojkom Dženkinsa ali nismo iskoristili priliku za potpuni preokret.

lazic-111111
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Zadnja četvrtina počela je veoma žestoko, jaka igra sa obe strane prouzrokovala je mnogo faulova obe ekipe. Baskonija je ispunila bonus poslije samo dva minuta igre. Nametalo se logično rešenje u staloženijim akcijama sa napadanjem igrača koji su imali po 4 lične greške. Umesto toga, izabrali smo ishitrene napade u 4-5 sekundi poseda i samim tim izgubili prednost koju smo imali. Gudurić je vukao i bio najkonkretniji, ali takođe je imao nekoliko loših rešenja u napadu, sto je u kombinaciji sa zicerom koji je promašio Milko Bjelica dovelo do neiskorištenih 5 napada u periodu kada nam se Baskonija „nudila“. Sa tom količinom loših rešenja ali i nekih nesrećno promašenih šuteva nije se moglo više od časnog poraza (63-70).

guduric-111111
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

U našoj ekipi istakao se Marko Gudurić sa 12 poena, 6 skokova i 4 asistencije, a pratili su ga Simonović sa 11 poena i Dženkins sa 9 poena, 2 asistencije i čak 8 skokova. Kod gostiju najbolji su bili Larkin i Buboa sa 16 poena, a Vojtman je dodao 11 poena i 8 skokova.

Crvena Zvezda večeras nije bila na visini zadatka. 21 izgubljena lopta u kombinaciji sa bezidejnosti i manjkom energije u defanzivi na evroligaškom nivou košarke je recept za loš rezultat. No to nije razlog za pesimizam, skor 2-3 na pocetku lige daje nam za pravo da se ne predajemo do kraja pa ko god bude na drugoj strani. Dva vezana poraza imamo priliku ispraviti već u sledećem kolu kada gostujemo Uniksu iz Kazanja. Prije toga nam sledi večiti derbi gde očekujemo dobru igru i pobedu za podizanje samopouzdanja. Treba napomenuti i lošu posetu na Zvezdinim utakmicama generalno i potsetiti da je naš klub možda i na najvećem nivou u njegovoj istoriji i da je najmanje što zaslužuje polupraznu halu i lošu podršku na jednoj evroligaškoj utakmici.

djeca-11111
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

CRVENA ZVEZDA – BASKONIJA 63:70 (15:22, 13:15, 20:22, 15:11)
Sudije: Zamojski (Poljska), Papapetru (Grčka), Balak (Izrael)

CRVENA ZVEZDA: Volters -, Dangubić 7, Mitrović 4, Lazić 3, Simonović 11, Dženkins 9 (8 skokova), Gudurić 12 (4 asistencije), Jović 7 (4 izgubljene lopte), Kuzmić 3, Bjelica 7 (3 asistencije).

BASKONIJA: Larkin 16 (6 asistencija), Akojon -, Vojtman 11 (8 skokova), Hanga -, Buboa 16 (3/6 za tri, ), Blažič 7, Diop 4, Tili 3, Šengelija 6, Budinger 7 (4 izgubljene lopte), Luz

Скочи на траку са алаткама