Кошарка Кошарка/Евролига

Armejci pokorili Pirej, Real do pobede protiv Galatasaraja

Autor: CZBG, Milan P., Vasilije Z.

Milos Teodosic - CSKA Moscow - EB16

U dvorani ”Mira i prijateljstva” Olimpijakos je dočekao ekipu CSKA. Gosti su u ovaj meč ušli kao jedina neporažena ekipa u dosadašnjem toku EL, te su pred večerašnju utakmicu slovili za blage favorite. Olimpijakos je, sa druge strane, tražio dobru igru i pobedu protiv prošlogišnjeg šampiona pred domaćom publikom.

Prvo poluvreme proteklo je u znaku dominacije CSKA. Gosti su bolje otvorili utakmicu, uz izvanredno šutersko raspoloženje. U redovima CSKA naročito se svojim pogocima van 6,75 istakao Aron Džekson. Njeogovom, te trojkom Voronceviča CSKA je u ranoj fazi meča stekao dvocifrenu prednost. Utakmica je, bez sumnje, bila u ritmu koji mnogo više odgovara ruskoj ekipi. Olimpijakos je svoje poene uglavnom tražio iz reketa, pokušavajući da pod košem napadne ”armejce”. Ulazak Miloša Teodosića dodatno je zakomplikovao situaciju za domaćina. Tek što je ušao u igru on pogađa trojku i time primorava trenera Olimpijakosa da zatraži tajm-aut. Nakon toga domaći malo dolaze do daha. Uspevaju da smanje zaostatak na samo 4 poena na kraju prve četvrtine (21-25). Početkom druge četvrtine ritam utakmice je opao. Međutim, ruska ekipa je ponovo došla do svoje igre. Teodosić je iz pika stvarao probleme domaćima. Ako tome dodamo i nedovoljnu agresivnost u odbrani pulena Janisa Sfairopulosa, jasno je zbog čega je prvo poluvreme u potpunosti pripalo gostima. Poenima Hajnsa, te četvrtim pogotkom za tri poena Džeksona rezultat na kraju druge četvrtine iznosio je velikih 28-46 u korist CSKA.

Drugo poluvreme je Olimpijakos otvorio znatno bolje, pre svega agresivnijom i čvršćom odbranom. Vasilis Spanulis je vezao pet poena na startu treće četvrtine. Na drugoj strani spreman odgovor je imao, a ko drugi nego Miloš Teodosić. Evidetno je da srpski plejmejker igra na početku sezone sa puno samopouzdanja. Problem za domaćina predstavljala je činjenica da, izuzev Spanulisa, nisu imali raspoloženog igrača u napadu. Bio je preko potreban još jedan raspoložen šuter da bi se napravio preokret protiv moćne ruske mašinerije. Tek što je Olimpijakos došao do jednocifrenog minutsa (46-57), sa par grešaka prosipaju sav trud, pa gosti do kraja treće deonice dolaze ponovo do velikih 15 razlike. U poslednjem delu igre Olimpijakos je pokušao nižom petorkom da parira CSKA, želeći na taj način da razigra još nekog od igrača na spoljnim pozicijama. Nakon trojke Grina dvorana je proključala, da bi posle pogotka Jorgosa Printezisa van linije 6,75 utakmica bila potpuno otvorena. Za konačan preokret grčkoj ekipi nedostajalo je snage i koncentracije, pa su puleni Dimitrisa Itudisa sigurno priveli utakmicu kraju.

Olimpijakos – CSKA 75:81 (21-25, 7-19, 23-22, 24-15)

Sergio Llull - Real Madrid - EB16

Real Madrid je mnogo teže nego sto rezultat govori pobedio ekipu Galatasaraja iz Istanbula. Posle stotke Armaniju u prošlom kolu, kraljevski klub je želeo da pokaže da se nalazi u izvrsnoj formi i da  na domaćem terenu pokaže dominaciju nad proslogodišnjim pobednikom Evrokupa. Međutim Turci nisu došli sa belom zastavom i pružili su odličan otpor favorizovanom domaćinu. Trener gostiju, Ataman, promešao je karte pred ovu utakmicu i nije koristio dva letošnja pojačanja, Plajsa i Dayea. To je urodilo plodom jer je ekipa Galatasaraja izgledala mnogo kompaktnije nego u prošlim utakmicama. Počeli su organizovano i posle rezultatske klackalice na početku utakmice, držali su vođstvo čitavo prvo poluvreme koje je u jednom trenutku dostiglo maksimalnih 7 poena (30-37). Real se međutim vratio i na odmor otisao sa samo 2 poena zaostatka.

Drugo poluvreme Real je zaigrao bolje i prešao u vođstvo, ali je odličnom rolom Micova i Tajusa ekipa iz Istanbula držala priključak i imala napad za preokret pri rezultatu 81-79. Domaćini su uspešno odbili taj napad i serijom od 6:0 rešili pitanje pobednika.

Najbolji u redovima domaćina bili su Ljulj sa 23 poena, pratio ga je Fernandez sa 13, dok je Rendolf imao 10 skokova. Goste je predvodio Vladimir Micov sa 17 poena, dok je Tajus dodao 14 kao i 8 skokova.

Ekipa Galatasaraja i dalje je bez pobede i nalazi se na poslednjem mestu sa skorom 0-5, dok Real Madrid posle nepunog petog kola deli drugo mesto sa skorom 4-1.

Real Madrid – Galatasaraj  90:81 (19:22, 26:25, 21:17, 24:17)

 Miroslav Raduljica - EA7 Emporio Armani Milan - EB16

Jednu zanimljivu i veoma efikasnu utakmicu odigrali su Brose Bamberg i Emporio Armani. Rezultat je na kraju bio 106:102 za domaćina koji su do pobede došli najviše zahvaljujući Darijusu Mileru (27 pona). Dvocifreni u domaćem sastavu su još bili Nikolo Meli (15), Radošević Leon (14), Nikos Zisis (13) i  Janis Strelnieks (10). Gosti su najrspoloženijeg igrača imali u Rakim Sandersu, ali njegovih 25 poena nije bilo dovoljno ekipi Armanija za pobedu u ovom susretu. Kod gostiju su dvocifreni još bili Alesandro Đentile (18), Džamel Mklejn (17) i Riki Hikman (15). Srpski košarkaš, Miroslav Raduljica, završio je susret sa 5 postignutih poena.

Brose Bamber – Emporio Armani 106:102 (18:21, 20:25, 23:18, 30:27)

Dan ranije sastali su se Fenerbahče i Uniks. kao i Makabi i Barselona. U oba susreta gosti su odneli pobede.

Uniks je u Istanbulu bio bolji od domaćina (73:81) i tako ostavario prvu pobedu u ovogodišnjoj evroligaškoj sezoni. Goste je do pobede vodio raspoloženi Kit Lengford sa 28 postignutih poena, a podršku je imao u Parakouskiju koji je susret završio sa 20 poena. Kod domaćina je najraspoloženiji bio Bobi Dikson sa 23 postignuta poena, dok je bivši Zvezdin košarkaš, Pero Antić, postigao svega 2 poena uz 5 skokova. Naš drugi bivši igrač, Nikola Kalinić, ovog puta nije bio u sastavu.

Fenerbahče – Uniks 73:81 (15:20, 24:23, 23:20, 11:18)

Makabi, naših bivših igrača Maika Cirbesa, Gala Mekela i Kvinsi Milera, poražen je u Tel Avivu od ekipe Barselone rezultatom 69:79. Barselona je tako došla do svoje treće pobede u ovoj sezoni, a do nje su je vodili Tajris Rajs sa 21 i Peteri Koponen sa 14 postignutih poena. kod domaćina su raspoloženi bili Endrju Gaudlok sa 19 i Devin Smit sa 18 poena. Maik Cirbes je za 12 minuta postigao 7 poena, dok se Gal Mekel nije upisao u listu strelaca za 9 minuta, koliko je proveo na parketu.

Makabi – Barselona 69:79 (18:20, 16:20, 13:18, 22:21)

Večeras se igraju još tri susreta, a pored utakmice naše Crvene zvezde i Baskonije,  očekuju nas još dueli između Žalgirisa i Darušafake, te Anadolu Efesa i Panatinaikosa.

Trenutna tabela izgleda ovako: CSKA 10, Real Madrid i Fenerbahče 9, Olimpijakos i Barselona 8, Panatinaikos (-1), Brose Basket, Makabi i Emporio Armani 7, darušafaka (-1), Crvena zvezda (-1), Baskonia (-1) i Uniks 6, Anadolu Efes (-1), Žalgiris (-1) i Galatasaraj 5.

*fotografije preuzete sa zvaničnog sajta Evrolige

Скочи на траку са алаткама