Кошарка Кошарка/Најава утакмица

5. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – Baskonija

Autor: CZBG, Stefan N.

Evroligino putovanje se nastavlja, sledeća stanica odnosno protivnik je ekipa Baskonije (bivša TAU Keramika, Kuća Laboral…). Španska ekipa ima loša sećanja na Crvenu zvezdu, ali ovo je ipak jedna nova ekipa. Retki su igrači koji su bili tu i ranijih godina.

Ovog leta su velika pojačanja došla u Baskoniju. To su Andrea Barnjani i Šejn Larkin, pre nekoliko dana u Španiju je došao i još jedan NBA igrač Čejs Badindžer. Prelazni rok je bio aktivan, klub su pojačali još: Johan Vojtman, Džoš Akojon, Rodrig Bubua, Rafael Luž i Tadas Sedekerskis.

alonso

Ekipa nije promenjena igrački, već i u stručnom štabu. Glavni trener od ove sezone je Sito Alonso. Mladi 40-godišnji stručnjak, zamenio je na tom mestu Velimira Perasovića, koji je ostavio prilično visoke lestvice po odlasku u Istanbul.

Tokom sezone odigrali su već 10 zvaničnih utakmica (Endesa Liga i Evroliga), imaju skor 6-4. Igraju veoma dobro, i do ovog vikenda nisu izgubili utakmicu dvocifrenom razlikom. Porazila ih je Unikaha rezultatom 82:72.

Predstavljanje ekipe počećemo sa igračima koji pokrivaju poziciju plejmejkera.

Šejn Larkin

larkin

Tokom poslednje dve sezone odigrao je 152 utakmice u NBA, sa preko 20 minuta u proseku. To ga ipak nije sprečilo da ovog leta dođe u Evropu. Neko ko je alfa i omega u organizaciji napada Baskonije. Odigrao je svih 10 utakmica od početka sezone, i igrač je koji voli da nametne brži tempo igre. Generalno, gotovo kompletna spoljna linija je selektirana tako. Troši gotovo 10 lopti po utakmici uz procenat šuta iz igre 38,6% (39/101).
* Neko je ko voli prodor igru, i ne libi se kontakta. Prodor na obe strane mu je izuzetno jak. Ima nisko težište sa svojih 180cm, kao i nizak i brz dribling. Wolters i Jović svojim gabaritima mu mogu praviti probleme spuštajući se na niski post.

Rodrig Bubua

bubua

Francuski internacionalac je došao kao veliko pojačanje u Španiju. Popularno rečeno combo bek. Crveno-beli su već dva puta imali prilike da se uvere u njegove sposobnosti, i poenterski kapacitet. Nezgodan igrač sa NBA iskustvom, 182 odigrane utakmice. Tek je izašao iz povrede i odigrao je svega 35 minuta u dve utakmice.
* Bubua voli da kreira svoje šuteve iz driblinga. Distanca mu je draža od prodor igre, gde zbog konstutucije ne može da izdrži kontakt. Protivničke ekipe ga često čuvaju nešto bliže dozvoljavajući mu prodor igru.

Rafael Luž

luz

Brazilski košarkaš je u svojoj karijeri proveo više vremena u Španiji nego u svojoj domovini. Došao je kao pojačanje koje bi u pojedinim delovima sezone trebalo da rastereti minutažu glavnih igrača. Ipak zbog povrede Bubue, dobio je nešto više prostora na početku sezone. Povratkom Francuza, treba očekivati da se njegova minutaža smanjuje.

Na pozicijama beka šutera i niskog krila, Alonso raspolaže sledećim igračima:

Adam Hanga

hanga

Hanga je jedan od najbitnijih igrača u sistemu igre Baskonije. Možda i jedini igrač u rosteru koji u pravom smislu te reči može da odigra jednakim intezitetom na oba kraja terena, uz Šengeliju. Provodi najviše minuta na terenu i to zbog svojih fizičkih karakteristika sa lakoćom iznosi. Čuva najbolje protivničke napadače. U Beogradu će vrlo verovatno imati zadatak da smanji učinak Zvezdnog plejmejkera.
* Slabiji šut je nešto što ga prati do sada kroz karijeru. Dosta ekipa na pikenrolu pomaže sa njega. Protivnici se kockaju sa njegovim prcentima šuta. Prodor igra je jača strana njegove igre. Pogotovo u desnu stranu.

Jaka Blažič

blazic

Slovenački reprezentativac je na početku sezone imao neke zapažene partije. Njegove trojke donele su evroligašku pobedu njegovoj ekipi nad Real Madridom. Bivši košarkaš Crvene zvezde dobro je poznat navijačima, i sigurno je da ga očekuje izuzetno srdačna dobrodošlica. Ljubimac mnogih navijača vraća se u Beograd. Šutira za njega sjajnih 47,6% iz igre (40/84), od čega 54,9% za dva poena (28/51).
* Kao i Hanga ima dosta loš, i sporadičan šut. Kada su Hanga i on na terenu, protivničke odbrane komotno mogu da skupe u odbrani. Blažič je neko ko će lakše pogoditi neki teži šut pri kraju utakmice, nego neko ko će pogoditi otvoreni šut.

Džoš Akojon

akojon

Nigerijski košarkaš je jedno od poslednjih pojačanja. Došao je kao neko ko bi trebalo prestavljati pretnju sa perimetra za protivničke odbrane. U najmanju ruku, nije se proslavio. Šutira 32,6% za tri poena (15/46), od čega 21,4% u Evroligi (3/14). Povratkom Bubue, i dolaskom Badindžera njegova minutaža če se vrlo verovatno smanjivati kako sezona bude odmicala. U ovom trenutku sigurno je da će i dalje imati određenu rolu, dok je Bubua rovit, a Badindžer tek došao.
* Kao i Bubua, neko je ko se ostalanja pretežno na šut. Bivši igrač Partizana je sigurno dobro poznat svima. Može da odigra i na poziciji plejmejkera.

Stigli smo i do unutrašnjih pozicija, odnosno pozicija krilnog centra i centra.

Torinke Šengelija

sengelija

Gruzijski reprezentativac je jedan od najboljih igrača od početka sezone u ekipi koju predvodi trener Alonso. Prvi je strelac ekipe i radi mnogo toga za ekipu na terenu. Snažna četvorka je izuzetno aktivna na skoku, i sposoban je da ofanzivno napada koš na različite načine. Na gotovo 11 šuteva po utakmici procenat šuta mu je 54,1% (57/109). Zaista se nalazi u odličnoj formi, i Zvezdinim četvorkama koje su defanzivno dosta slabe na početku sezone može napraviti velike probleme.
* Nešto što bi predtsvljalo dobru stvar za Crvenu zvezdu je kada bi Šengelija ušao u probleme sa faulovima na početku utakmice.

Johan Vojtman

vojtman

24-godišnji nemački košarkaš je veliko iznenađenje za košarkašku Evropu na početku sezone. Sposoban je zbog svog kvalitetnog šuta, da sa svojih 210cm odigra na obe unutrašnje pozicije. Šutira 56,5% iz igre (35/62) od početka sezone. Aktivan je na ofanzivnom skoku i potencijalno može prestavljati problem u tom segmentu igre. Milko Bjelica je neko ko bi karakteristikama mogao da odgovori njegovoj igri.

Kim Tili

tili

Francuz u dresu Baskonije zbog sjajne forme Vojtmana ima nešto manju minutažu. Atletske karakteristike su nešto primarno u njegovoj igri. Ako se Barnjani bude oporavio za utakmicu u Beogradu, vrlo verovatno ni on ni Diop neće imati veliku minutažu. Možda i nikakvu.

Ilimane Diop

diop

Ovaj 21-godišnjak nema preteranu veliku ulogu. Protiv Olimpijakosa je imao svoju rolu iz senke gde je zabeležio 9 poena i 2 skoka, za 8 minuta.

Ostatak rostera čine u ovom trenutku:

Andrea Barnjani

barnjani

Italijanski reprezentativac je sigurno najbitniji igrač u Baskoniji. Pre svega napadački. Ima problema sa levim listom i od utakmice sa Žalgirisom nije odigrao utakmicu. Barnjani je potpisao dvogodišnji ugovor i neko je oko koga se praktično zasniva napadačka igra i sistem Alonsa. Pod znakom pitanja je i dalje za utakmicu u Beogradu. Atipičan centar, koji voli da se izvlači i šutira poludistancu i distancu. U pik igri, najčešće se izvai u širinu. Kuzmić će morati da se prilagodi na taj način igre, ako Italijan kroči na teren u Beogradu.

Čejs Badindžer

badindzer

Američki košarkaš je skoro došao, i vrlo verovatno neće biti skinut za ovu utakmicu. Može da odigra na poziciji niskog krila, a u evropskoj košarci vrlo verovatno i na poziciji beka šutera, a u nekim petorkama i na poziciji krilnog centra. Ima dosta dobar šut za 3 poena, ali iz izgrađenih spot-up situacija. Timski je igrač i odlično se u napadu kreće bez lopte. Defanzivno je loš u izolacijama, zbog nešto lošijih lateralnih kretnji.

Tadas Sedekerskis

sedekerskis

Litvanski košarkaš je neko ko je doveden za kasnije sezone. Potpisao je 3-godišnji ugovor. Ovaj 204cm visoki košaraš sposoban je da odigra na obe krilne pozicije.

Roster im broji 13 igrača, uz još par mlađih.

timska

Baskonija je izuzetno nezgodno selektovana ekipa. Alonso je dosta dobro složio kockice, i zaista su na početku Evrolige „kupili“ mnoge svojim igrama. Vole brzu igru, otvoren teren i trčanje. Tako selektirana spoljna linija im to omogućava.

Unutrašnju liniju sigurno da predvodi trio Barnjani-Šengelija-Vojtman. PO karakteristikama, oni su možda i najegzotičniji trio Evrolige. Svaki od njih je dosta atipičan i drugačiji u odnosu na to šta pozicija na kojoj igraju zahteva.

Jedna zanimljivost je da u svom rosteru imaju igrače sa odigranih 1410 NBA utakmica. To dovoljno govori o tome kakve su igrače dovodili ovog leta.

Španski klub je neko ko je poslednjih par sezona, ako se tako može reći bio „mušterija“ Zvezde. Danas, ovo je neka kompletno druga ekipa. Puna Arena je sigurno nešto što može na neki način uticati na protivnika.

Utakmica će biti odigrana u petak u Kombank Areni, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa zvaničnog sajta Euroleague.net

Скочи на траку са алаткама