Историја Фудбал Фудбал Фудбал/Вести

”Iii 1-0! Strelac Zoran Jovičić”

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

Image result for Zvezda Barcelona 1996.

Na današnji dan pre 20 godina cela Marakana je bila obojena u Zvezdine boje!

Nakon ukidanja sankcija, povratak Crvene zvezde na evropsku scenu nije bio nimalo lak. Zvezda je 1995. godine bila eliminisana u Kupu UEFA od Ksamaksa, ali već godinu dana kasnije zabeleženi su momenti koji će se, iz mnogo razloga, dugo pamtiti.

Crvena zvezda je zaigrala u Kupu pobednika Kupova nakon što je u kvalifikacijama „izbacila“ Harts. Potom, usledio je dvomeč protiv nemačkog Kajzerslauterna u kojem je „rođen“ Dejan Stanković, budući kapiten Crvene zvezde. Zvezda je na velelepan način izbacila nemački klub pobedivši u Beogradu sa čak 4:0. Ipak, žreb je bio nemilosrdan prema crveno-belima i već u drugom kolu ovog takmičenja Zvezda je morala da se suprotstavi – Barseloni! I to kakvoj! Viktor Baija, Gvardiola, Blan, Stoičkov, Luis Enrike, Ronaldo… su samo neka od imena koja su tada nosila dres slavnog katalonskog kluba!

Barselona je bila jaka, prejaka, ali u dušu Crvene zvezde i svakog njenog navijača 1991. godine je utkana i poslednja nit neustrašivosti i besmrtnosti. Strah je, za Crvenu zvezdu, postao istorijski pojam. Iako su se srpski i španski predstavnik u istoriji pre toga sastali čak sedam puta, iako je Barselona ostvarila pet pobeda a Crvena zvezda samo dve, iako su za plavo-crvene nastupali fudbalski vanzemaljci, reakcija navijača bila je nedvosmislena – „Neka dođu! Ovo je Marakana!“

U prvoj utakmici koja je odigrana u Španiji 17. oktobra, Zvezda je poražena rezultatom 3:1, iako je povela golom Bratislava Živkovića. Revanš utakmica bila je na programu tačno pre 20 godina – 31. oktobra 2016. Prepuna Marakana dočekala je fudbalere i pored negativnog rezultata u prvom susretu. Igrači Vladimira Petrovića odigrali su utakmicu za pamćenje i nisu razočarali kompletnu fudbalsku naciju koja ih je bodrila.

U prvom delu igre nije bilo golova, a potom – eksplozija. Igrao se 47. minut i nakon dobre ubačene lopte sa desne strane, Zvezdin napadač Zoran Jovičić bio je spretniji od Abelarda i glavom je zatresao mrežu Baije. Trenutak neverovatne sreće, oduševljena i slavlja! Nije bilo navijača koji u tom trenutku nije verovao da Crvena zvezda može i do podviga, jer sve što joj je bilo potrebno je još samo jedan gol u mreži Katalonaca. Ipak, dok su fudbaleri i navijači Crvene zvezde još uvek u mislima slavili gol, Barselona je izvela brz napad i momentalno raspršila snove crveno-belih. Đovani je uspeo da zatrese mrežu i postavi konačan rezultat utakmice.

Bio je to prvi nerešen rezultat Crvene zvezde i Barselone u devetom međusobnom okršaju. Upravo je Barselona klub protiv kojeg je Zvezda odigrala najviše evropskih utakmica, a poslednja – odigrana pre 20 godina, bila je jedna od onih koje istovremeno bude i ponos, i tugu. Ponos – jer je naš klub samo godinu dana nakon dobijanja dozvole da se uopšte takmiči u Evropi, uspeo da dobrano namuči velikog favorita i ostavi i više nego dobar utisak, a tugu – jer je Zvezda na svojoj grešci naučila veliku lekciju, a tako je malo nedostajalo da se tog 31. oktobra 1996. dogodi još jedno pravo čudo.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама