Košarka Košarka/Najava utakmica

4. kolo, Evroliga; Panatinaikos – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Utisci iz Kombank Arene se nisu ni stegli, a novi protivnik čeka iza vrata. Slavni atinski klub Panatinaikos, višestruki prvak Evrope.

Vlasnik Panatinaikosa prvi je pokrenuo trenersku vrtešku u Evroligi. Pendulakis je dobio otkaz. Sutra, četa novog trenera „Panate“ Ćavija Paskvala pokušaće da posle slabog starta, veže dve evroligaške pobede. Španski strateg je juče zabeležio svoju prvu evroligašku pobedu na klupi grčkog kluba. Savladan je Brose Basket, minimalnom razlikom.

paskval

Nakon lošije prošle sezone, u tim je uloženo dosta novca. Igrači poput Janisa Burusisa, Krisa Singltona, Majka Džejmsa, Demetrisa Nikolsa… Paskval je odmah doneo dozu osveženja u ekipu, i vezali su dve pobede. U sklopu domaćeg prventsva, savladan je Korodios rezultatom 96:65. Bamberg je juče savladan 83:84, gde nemački tim nije postigao koš poslednja 3 minuta, a PAO zatvorio utakmicu serijom 11:0.

Sem povređenog Majka Džejmsa, 44-godišnji strateg računa na kompletnu ekipu.

Roster izgleda ’na oko’ popunjenije nego prošle sezone, pogotovo u reketu, gde postoji ove godine više opcija.

Spoljnu liniju Panatinaikosa predvodi Nik Kalates, a slede ga Džejms Feldin, Kejsi Rivers i Nikos Papas.

Nik Kalates

kalates

Grčki reprezentativac je odigrao sve sjajne utakmice pod Ćavijem Paskvalom. Saradnja je izgleda dosta dobra od samog početka. Igrač dosta sličan Rikiju Rubiju, pa i Tomašu Satoranskom. Košarkaši koji su već radili pod španskim trenerom. Odličan defanzivac, pogotovo u odbrani od pikenrola. Napadački pokušava da doprinese na neki svoj način, pretežno asistencijama. Protivnici ga često čuvaju ’ispod bloka’, zbog slabijeg šuta.
* Trenutno igrač koji se nalazi u najboljoj formi u timu atinskih zelenih.

Džejms Feldin

feldin

Druga sezona u Atini. Sjajan šuter, koji je izgleda dobio veliku slobodu kod novog trenera. U nedostatku plejmejkera (povreda Džejmsa), on je izmena Kalatesu praktično. Sjajan šuter, koji je dosta toga iskažnjavao u odbrani Bamberga. Prošlog leta, bio je i na radaru crveno-belih, tako da stručni štab verovatno zna sve njegove karakteristike.
* Napadački zaista potentan igrač, i sa loptom i kada igra bez nje. Ume da se zaboravi u odbrani, i ne isprati svog igrača. Pogotovo na protrčavanjima po čeonoj liniji.

Kejsi Rivers

rivers

Sjajan šuter pre svega. Neko ko je u evropskoj košarci sposoban da u kratkom periodu postigne 10-ak poena. Protivnici sa njim nikada nisu sigurni, jer se ne zna u kom trenutku može da se „otkači“. Odbrana na njemu konstantno mora biti agresivna. Ekipe se često odlučuju na usmeravanja, i dosta bližu odbranu protiv njega. Sve zbog fantastičnog šuta koji poseduje.
* Pokriva pozicije ’dva’ i ’tri’.

Nikos Papas

papas

Grčki mladi reprezentativac, koji je ove šanse polako počeo da dobija šansu, nakon propuštenih sezona što zbog povreda, što zbog stvari koje se dešavaju van terena. U svom uzrastu je bio jedan od najtalentovanijih igrača u Grčkoj. Negde usput se izgubio. Zvezdaši i dalje pamte njegovu partiju iz Pionira, kada je crveno-bele dobio praktično sam sa 24 poena.
* Pokriva pozicije ’dva’ i ’tri’, i sigurno je da će zbog nešto kraće evroligaške rotacije koju je Paskval pokazao već protiv Bamberga, imati svoje minute na terenu.

Za krine pozicije, zaduženi su: Demetris Nikols, Džejms Gist i Antonis Focis.

Demetris Nikols

nikols

Nikols za sada nastupa samo u Evroligi. U grčkom prventsvu nije licenciran (izvor: zvanični sajt lige). Sem osvetoljubive partije protiv CSKA, nije se pokazao sjajno za sad. Igra malo više na poziciji niskog krila, nego što je to igrao u Moskvi. Slično kao i Klaver iz Barselone, još uvek se traži u novom sistemu. Pogotovo sada pri promeni trenera, to može i potrajati.
* Sjajan šuter kao i nekolicina igrača u rosteru koji na raspolaganju trenutno ima Paskval. Sa pozicije niskog krila, može dodatno uticati u skoku, tako defanzivnom, tako i ofanzivnom iz drugog plana, sa svojih 203cm.

Džejms Gist

gist

Američki košarkaš broji svoju petu sezonu u Grčkoj. Već se oseća kao domaći. Igrač koji je kod svakog trenera igrao na svim visokim pozicijama. Od niskog krila do centra. Gist je izuzetan atleta, i sa svojih 30 godina. Agresivan je na obruču, i skoku. Na strane pomoći, kada igra na krilnoj poziciji, ume da „podeli“ rampu.
* U defanzivnom sistemu koji forsira Paskval, sigurno će biti jedan od zahvalnijih igrača.

Antonis Focis

focis

Veteran, koji sigurno neće trošiti mnogo minuta na parketu. Izuzetno opasan u pick&pop situacijama, gde svojim centrima može da otvori reket, i šutne za tri poena.

Centarska linija u ovom trenutku broji samo dva igrača. To su Kris Singlton i Janis Burusis. Pomaže im i naravno malopre pomenuti Gist.

Kris Singlton

singlton

Američki centar, došao je kao veliko pojačanje u Atinu. Singlton je sposoban da sa velikom dozom energije igra na obe strane parketa. Sa pozicije ’pet’ itekako je sposoban na našteti protivničkim odbrana šutem za tri poena, iako je u tom segmentu sporadiča.
* Kao i Gist, može se pokazati izuzetno zahvalnim u sistemu španskog stratega.

Janis Burusis

burusis

Iako je pet godina bio deo Olimpijakosa, ovog leta se odlučio nakon sezone karijere koju je imao u Laboral Kući da pređe u zeleni deo Atine. Jedan od inteligentnijih centara u Evropi. Prepoznaje udvajanja, ume da podeli asistenciju, i napadački je izuzetno potentan.
* Mnoge ekipe ga zbog sporih nogu napadaju u pikenrol igri. Često se odlučuje da pik igru brani zonski, pa Gudurić i Dženkins to mogu koristiti u šuterskom smislu.

Roster popunjavaju tri domaća košarkaša. To su: Patrik Kalates, Elefterios Bohoridis i Vasilis Haralampopulos. Vrlo verovatno oni kao i protiv Bamberga neće nastupiti u sutrašnjoj utakmici, i da će se Paskval odlučiti za kraću rotaciju. Panatinaikos jednostavno želi da se vrati u pobednički ritam.

timska

Rotacija je dosta slična kao Barselonina, nešto kraća, sa 9 igrača. Utakmica se igra praktično dan za danom, i ostaje nepoznanica kako će to uticati na potrošnju igrača. Sigurno je da Panatinaikos želi da pokaže svoju snagu i 0-2 start okrene u svoju korist.

Igra u ovim trenutcima za PAO se zasniva na kreaciji Kalatesa. Lopta je u velikoj meri kod njega, i on iz nekih pikenrol situacija traži rešenja za svoje saigrače. Pukotine u odbrani lako nalazi, tako otvarajući šuteve svojim saigračima. Imaju najviše šutnutih trojki u Evroligi u ova tri kola, uz Galatasaraj. Feldin i Rivers su sinoć u Nemačkoj šutirali trojke 7/11.

Defanzivno, pod Paskvalom, tim će biti sigurno daleko agresivniji. Singlton i Gist, mogu biti izuzetno nezgodni u odbrani od pikenrola. Jović potecijalno može imati probleme, i ’čitanje’ protivničkih odbrana mora biti na visokom nivou. Iskakanja sa dosta kontakta je nešto na šta Jović treba da se spremi. Radonjić i njegova osovina Jović-Kuzmić je u Istanbulu protiv Galatasaraja pokazala stepen prilagođavanja, kada su imali Koksala i Tajusa protiv sebe. Kroz utakmicu to je izgledalo sve bolje i bolje.

Zvezda sigurno ima momentum. Vezali su dve pobede u Evroligi, a u regionalnoj igraju na jednom visokom nivou. Ekipa se polako slaže, i kockice ležu na svoje mesto. Uloge se jasnije definišu. Radonjić u Atini ima šansu da nastavi ovaj pozitivan nalet rezultata, iako je ovo samo „jedna od 30 utakmica“. Šansi za popravni će biti uvek, svako sledeće kolo… Ali zašto ne pokušati iskoristiti jednu dobru situaciju u kojoj se Crvena zvezda nalazi.

Utakmica se igra sutra, sa početkom u 20:15. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama