Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda poništila Barsu!

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Moćna Crvena zvezda uspela je prvi put u najelitnijem evropskom takmičenju pobediti dvostrukog evropskog šampiona! U Areni je pala velika Barselona.

milko-bjelica
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Pred oko 18000 vatrenih navijača Crvena zvezda uspjela je potući ekipu Barselone i svesti je na 65 poena. Vrhunsko timsko izdanje domaćina i elitna defanziva donela je ovaj veliki trijumf. I bez toliko željenih pojačanja jasno je da su beograđani evropski krem košarke.

Posle već tradicionalnog nadglašavanja himne i ovacija za novog igrača Nejta Voltersa, sve je bilo spremno za spektakl.

nejt-volters
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Utakmica je počela tvrdo, jako sa obe strane.  I Zvezda (Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić) i Barselona (Rajs, Oleson, Perperoglu, Klaver, Tomić) su imali problema da odgovore na tvrdu odbranu protivnika. Defanzivna koncentracija obe ekipe je bila na vrhunskom nivou i svaki koš je bio, žargonski rečeno, “porađan”. Barselona se bolje snašla u ovom periodu igre i trojkama Olesona na odmor je otišla sa 7 poena razlike (9-16).

Naša ekipa se nije predavala, nastavila je jako u odbrani, ali su uspeli da dodju do daha i na drugoj strani terena. Poenima, večeras najboljeg, Gudurića, kao i dugo osporavanog Simonovića došli smo do drugog vođstva na utakmici (33-31), 1:50 minuta prije kraja poluvremena. Povreda Ribasa je dodatno poremetila goste i Zvezda je na poluvreme otišla sa vodstvom od 9 poena razlike (40-31).

marko-guduric
Foto: CZBG, Bane T. Stojanović

Naši momci sa odmora su došli jos odlučniji da večeras trijumfuju. To je rezultiralo i najvećom prednošću do tada (51-38) i dodatnim pojačavanjem odbrane. Barselona je odgovorila niskom petorkom sa kojom je koliko toliko uspela održati ritam i doći do jednocifrenog zaostatka, ali Dženkins je trojkom u zadnjem napadu vratio na 12 poena prednosti.

Poslednji period je proveo u rutinskom održavanju prednosti. “Smol bol” petorka za Bjelicom na 5 nam je donela neophodnu širinu i raznovrsnom igrom smo uspeli da nautrališemo ofanzivno dobar period Barselone, gde je Klaver sa pozicije centra uspio da postigne 10 poena. Utakmica je definitivno prelomljena trojkom Branka Lazića i slavlje je moglo da počne. Dženkins je izdriblao zadnji napad za konačni rezultat 76-65.

Posle 3 kola najelitnijeg evropskog košarkaškog takmičenja definitivno možemo da kažemo da se Zvezda ponovo pita za mnogo šta u evropskoj košarci. Dejan Radonjić je napravio defanzivnu mašinu koja protivniku ne dopušta da dođe do daha svih 40 minuta. Ekipu sastavljenu od domaćih igrača sa ovakvom defanzivnom potentnošću nikad nismo gledali na ovim prostorima, a sa dodatnim pojačanjima sigurno ćemo gledati još bolji tim. Zvezdaši uživajte, Crvena zvezda je košarkaška elita!

CRVENA ZVEZDA – BARSELONA 76:65 (9:16, 31:15, 20:17, 16:17)

Dvorana: Kombank Arena
Gledalaca: 18.150
Sudije: Boris Rižik (Ukrajina), Tolga Šahin (Italija), Klemens Fric (Nemačka)

CRVENA ZVEZDA: Rebić, Dangubić 2, Mitrović 1, Lazić 9, Dobrić, Simonović 13, Rakićević, Dženkins 8 (7as, 5uk), Gudurić 21 (4sk, 5as), Jović 4, Kuzmić 6, Bjelica 12.

BARSELONA: Rajs 9, Dorsi 3, Ribas 9, Klaver 12 (10sk), Vezenkov 4, Peno, Erikson 3, Oleson 15, Sena, Perperoglu 2, Tomić 8.

 

Скочи на траку са алаткама