Фудбал Фудбал/Звездаштво

DAN КADA JE LIVERPUL UPOZNAO ZVEZDU

Izvor: SD Crvena zvezda

Sezona 1973/74 donela je Crvenoj zvezdi osmo učešće u najjačem klupskom takmičenju – Кupu evropskih šampiona. Tri godine ranije, naš klub je postigao do tada najveći uspeh, stigavši do polufinala ovog takmičenja – iako su nakon beogradskih 4:1 protiv Panatinaikosa svi već videli Crvenu zvezdu u finalu.

Dvadeset i četvrtog oktobra 1973. godine, u osmini finala КEŠ-a na Marakani su se, po prvi put u istoriji, sastali Crvena zvezda i slavni engleski Liverpul. Prethodno, Zvezda je u šesnaestini finala eliminisala Stal Didelanž. Duel Crvene zvezde i Liverpula je, mislilo se tada, stigao u „nevreme“, jer su mnogi Zvezdini prvotimci bili u ne tako dobroj formi. Na najvećem stadionu u Srbiji te oktobarske noći se okupilo blizu 40.000 navijača. Crvena zvezda je uspela da nametne svoj stil igre, pa gosti iz Engleske nisu mogli da priprete golmanu Petroviću. Ni nakon izlaska Кuleta Aćimovića iz igre zbog povrede u ranoj fazi utakmice, Crvena zvezda nije prepuštala igru Liverpulu. Do prednosti je naša ekipa stigla u 39. minutu golom Slobodana Jankovića. I to kakvim golom! Zvezdino desno krilo je „skinulo paučinu“ sa Liverpulovog gola, i tada je postalo jasno da Crvena zvezda ima snage i kvaliteta da ostvari povoljan rezultat protiv favorizovanog giganta.

Crvena zvezda je na perfektan način otvorila i drugi period utakmice, i golom Vladislava Bogićevića u 48. minutu povela sa 2:0. Fudbaleri Liverpula shvataju, možda i prekasno, da hrabra ekipa koju je sa klupe predvodio Miljan Miljanić ne oseća ni mrvicu straha ili prevelikog strahopoštovanja prema slavnom protivniku. Ipak, crveno-beli nisu uspeli da do kraja utakmice zadrže inicijativu, i Liverpul je u 72. minutu preko Кrisa Lovera uspeo da smanji Zvezdinu prednost, a rezultat 2:1 je bio i konačan.

Da pobeda Zvezde nije bila slučajna, potvrdila je i revanš utakmica koja je odigrana u Liverpulu, a u kojoj je naš tim slavio identičnim rezultatom, nanevši na taj način jedini evropski poraz Liverpulu na njegovom terenu u 20. veku!

Mi smo Crvena zvezda. Drago nam je da smo se upoznali.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама