Блог Кошарка

CZBG predstavljanje: Nejt Volters

Autor: CZBG, Stefan N.

Novo pojačanje KK Crvena zvezda večeras sleće u Beograd, a njegovo ime je Nejt Volters. 25-godišnji plejmejker (193cm) potpisao je na jednogodišnju vernost klubu sa Malog Kalemegdana.

Reč je o košarkašu koji se u poslednje dve do tri godine tražio u NBA ligi, ali evo ovo je već druga sezona kako će za hleb zarađivati u Evropi. Predsezone, kampovi, treninzi, ipak nisu bili dovoljni poslednja dva leta da se Volters izbori za NBA ugovor.

high-school

Nejt je rođen 15. maja 1991. godine u Sejnt Klaudu. Završio je lokalnu srednju školu, gde je oborio mnoge rekorde. Među kojima je i poenterski sa 1767 poena. Dobio je stipendiju na univerzitetu Južna Dakota Stejt, i tako nastavio svoju košarkašku priču.

Na koledžu je odigrao 128 utakmica. Već u prvoj godini, imao je veliku minutažu, da bi u poslednje dve godine bio praktično lider te generacije. Na kraju svoje četvrte godine, bio je i član treće petorke najboljih NCAA igrača. Pored njega u toj petorci je bio i svima poznati Dešon Tomas npr. Igrači poput Viktora Oladipa, Mejsona Plamlija, i sličnih koji su danas NBA igrači, činili su 15 izabranih te godine.

Južna Dakota je svega tri puta bila učesnik Martovskog ludila. Od toga dva puta pod dirigentskom palicom Nejta Voltersa 2012 & 2013 godine, gde su ispadali u drugoj rundi.

koledz

Rekordi su obarani u poslednje dve godine njegovog igranja na koledžu. Volters je bio lider ekipe. NBA karijera nešto što je gotovo sigurno.

* Nejt je treći igrač u NCAA istoriji, koji je u dve sezone vezao 20-5-5 proseke (poen-skok-asistencija).
* Četvrti košaraš koji je u NCAA Diviziji 1 na kraju svoje koledž karijere imao 2000-600-600 (poen-skok-asistencija).

milvoki

Leto 2013 godine je za njega bilo najbitnije u karijeri. Tokom tih par meseci stizale su vesti o tome kako neprekidno trenira, kako želi da poboljša svoju igru u odbrani pre svega. Fizikalije su nešto što ga je vrlo verovatno sprečilo da bude plejmejker na NBA nivou. Jedan od retkih američkih košarkaša koji ima manji raspon ruku (190cm), od njegove visine (193cm).

Na kraju je draftovan. Druga runda, 38. pik, Vašington Vizardsi. Dva trejda su ga dovela do Milvoki Baksa. Igrom slučaja, i zaslugom mnogo povreda unutar te ekipe na poziciji ‘jedan’, sezonu je otvorio kao starter. Neočekivanu šansu je dobro iskoristio. Kao ruki bio je bačen lavovima. Snalazio se do sredine sezone. Onda je izgubio mesto. Da bi se pred AllStar vikend vratio u punu rotaciju. Ipak, desio se neočekivan peh. Lom leve šake i pauza. Poslednjih 13 utakmica nije odigrao. Na kraju u svojoj ruki sezoni odigrao je 58 utakmica. Minute je dobio iznenada, ali se može reći da ih je iskoristio. Imao je 7.2 poena u proseku, uz 3.2 asistencije za 22.6 minuta provedenih u igri. Šutirao je iz igre 43,7%.

NEW ORLEANS, LA - JANUARY 21: Nate Wolters #4 of the New Orleans Pelicans handles the ball against the Los Angeles Lakers during the game on January 21, 2015 at the Smoothie King Center in New Orleans, Louisiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2015 NBAE (Photo by Layne Murdoch Jr./NBAE via Getty Images)

Sledeće leto, Leri Dru (trener) dobija otkaz u Milvokiju, i na njegovo mesto dolazi Džejson Kid, koji je doneo neke svoje principe u igru Baksa. Kratkoruki plejmejker (ružno zvuči zar ne?), nije dobio pravu šansu. Trejdovalo se, dovodili su se igrači. Jedino bitno je izgleda bilo raspon ruku. Kretativni plej tu nije očigledno imao svoje mesto. Trener Milvokija mu je dao šansu, ali najčešće iznenada nakon velikog broja presedenih utakmica. Na kraju je i dobio otkaz. Otišao je i Nju Orleans, ali se tamo nije snašao. Ostao je do kraja sezone tu. Tokom ove sezone, odigrao je i nekih 10-ak utakmica u Razvojnoj ligi gde je beležio 15 poena uz 7 asistencija u proseku.

dleague

Treće leto, treća sreća? Ne i za Nejta. Lom srednjeg prsta na levoj šaci tokom Letnje Lige, ga je izbacilo iz borbe za NBA roster u septembru/oktobru. Otišao je u Tursku, tačnije u Bešiktaš. Tu je ostao do marta. Kada ga je klub zamenio sa Bobijem Braunom u želji da se dokopaju plejofa. Na kraju su ostali prvi ispod crte odnosno deveti. Nastupao je i u Eurokupu, i bio jedan od statistički boljih igrača.

besiktas

Nakon sjajne koledž karijere, i prve sezone u NBA, desilo se mnogo padova u igri Voltersa, trenerske zamisli, dve povrede. Dovoljna je jedna sitnica na takvom nivou košarke da te izbaci ’iz šina’. Ovog leta je možda zapeo i više nego ikad. Letnje lige za dve ekipe, u Denveru praktično dva dana do pred početak sezone, ali mu se opet nije dalo.

On je danas član Crvene zvezde. Armija navijača sigurno ne zna mnogo o njemu, i sada koristi Google da sazna nešto više. Nadam se da će ovaj tekst dovoljno približiti njegove kvalitete i njegovu košarkašku priču.

Šta se može očekivati od američkog pleja u sistemu igre Dejana Radonjića? Napadački? Zrela i pametna igra u pikenrolu, čitanje protivničkih odbrana, drive&kick akcije. Završnica unutar linije za tri poena gde je dosta raznovrstan, i može poentirati na različite načine.

Defanzivno… Treba se odmah ograditi i reći, da ikako je izuzetno veliki radnik, njegove fizikalije ne dozvoljavaju neku odbranu na visokom nivou. Ume da se zaboravi u rotacijama, u prolascima kroz blokove da zaglavi. Sigurno će Radonjić naći način da ga nekako „sakrije“

Treba zaista reći da je Zvezda dovela NBA pojačanje, igrača koji je poslednja dva leta uvek nekako leteo ispod radara i nije bio miljenik sreće. Ostaje nada, da će ga fortuna napokon poslužiti, upravo u crveno-belom dresu gde je uzeo broj 0.

zvezda

Скочи на траку са алаткама