Košarka Košarka/Najava utakmica

3. kolo, Evroliga: Crvena zvezda – Barselona

Autor: CZBG, Stefan N.

Kombank Arena po prvi put ove sezone dočekuje najveće evropske klubove. Otvaranje počinje sa možda najvećim sportskim društvom na svetu, Barselonom. Izabranici Jorgosa Barcokasa u sredu će odigrati susret 3. kola Evrolige protiv Crvene zvezde.

Obe ekipe ulaze u utakmicu sa skorom 1-1, i velikom željom za pobedom. Barselona da pokaže da je utakmica protiv Fenera bila samo loš dan, dok crveno-beli žele da pokažu još jednom košarkaškoj Evropi da ih ne treba olako shvatiti. Klub iz Katalonije dolazi u srpsku prestonicu oslabljen za čak 4 igrača. To su: Peteri Koponen, Huan Karlos Navaro, Džastin Dolman i Šejn Laval.  Grčki stručnjak i pored tih povreda ima odličan roster sa 9 igrača. Uz još nekoliko talentovanih momaka koji su zbog povreda priključeni prvom timu.

barcokas

Jorgos Barcokas je ovog leta na klupi nasledio Ćavija Paskvala. Pedesetjednogodišnji stručnjak je nekoliko puta rekao tokom leta da se odrekao velike svote novca u Rusiji, da bi seo na klupu španskog giganta. Da bi uspostavio sistem igre kojion preferira, potrebno je vreme. Povrede koje ga sputavaju od početka sezone, ne idu mu na ruku. Sigurno je da sve njegove ekipe teže da budu agresivne u odbrani, dok u napadu bekovi imaju veliku slobodu u igri.

Vreme je polako i da počnemo sa predstavljanjem igrača koji će istrčati na parket pred Delije. Kao i uvek, krenućemo od spoljne linije.

Bekovsku liniju, u ovoj skraćenoj rotaciji činiće: Tajris Rajs, Pau Ribas, Bred Oleson, Stefan Peno i Markus Erikson.

Tajris Rajs

rajs

Američki plejmejker je uz Antu Tomića bio možda i najbolji igrač Barse u prve dve evroligaške utakmice. Sa 15 asistencija razigravao je svoju ekipu, a gubio je malo lopti (samo 3). Šuterski se i dalje traži od početka sezone (25/68 – 36%). Troši skoro 14 šuteva po utakmici. Sam početak sezone je propustio. Odigrao je 5 utakmica.
* Crveno-beli imaju možda i recept po pitanju Rajsa, gde se prošle sezone u dresu Himkija nije u Beogradu naigrao.

Pau Ribas

ribas

Španski košarkaš se tek vratio iz povrede. Odigrao je svega dve utakmice, odnosno oko 35 minuta. Pokriva sve pozicije od 1 do 3, i sigurno je da će u nedostatku Koponena, pokušati da Rajsu pomogne u organizaciji napada svoje ekipe. Reč je o igraču koji se godinama unazad gradi kroz Evroligu, i koji može prestavljati bitan deo sistema igre Barcokasa kako vreme bude odmicalo.
* Sekundarni plejmejker. Dugo nije igrao, i sigurno je da još uvek nije pronašao neku svoju rutinu na terenu. To može značiti i neku izgubljenu loptu više, koja možda ne bi bila karakteristična da je sezona u zamahu.

Bred Oleson

oleson

Američki bek je jedan od najboljih ’two-way’ igrača u Evroligi. Jednakim intezitetom igra izuzetno agresivnu odbranu, na najboljim protivničkim bekovima. Dok sa druge strane, napad to uopšte ne trpi. Godinama unazad je gradio svoj šut za 3 poena, i došao je do uloge zaista stabilne opcije gde u pozicionim napadima kroz blokove on traži svoje pozicije. Može da pokrije sekundarno i poziciju niskog krila.
* Vrlo je verovatno da će on biti zadužen za Jovića ili Gudurića u odbrani. Zbog skraćene rotacije, a i bitnosti Olesona za Barcokasa u ovom trenutku, valjalo bi da se ako je ikako moguće uvede u problem sa penalima od početka utakmice.

Stefan Peno

peno

Nakon nekoliko sezona u Barsi, gde je igrao za mlađe kategorije i B ekipu. Srpski mladi rerezentativac je dočekao svoju šansu u prvom timu. Njegova šansa jeste igra slučaja (povreda Koponena), ali je svoje minute može se reći iskoristio. Nametnuo se kao član rotacije, a u predsezoni je odigrao i utakmicu protiv NBA-ligaša.
* Ne treba očekivati neku veliku minutažu na vrućem gostovanju. Ipak, reč je o košarkašu sa neverovatnom inteligencijom i sposobnošću da čita pukotine protivničkih odbrana.

Markus Erikson

erikson

Šveđanin u Barseloni za sada ne dobija preveliku šansu u Evroligi. Barcokas mu pretežno daje šansu u domaćem prventsvu.

Sledeći na redu su krilni igrači: Stratos Perperoglu, Viktor Klaver, Aleksandar Vezenkov.

Stratos Perperoglu

perperoglu

Grčki internacionalac je ove sezone u rosteru Barse praktično jedina ’trojka’ po vokaciji. Kao takav sigurno će imati veliku odgovornost u igru. U rotaciji mu tu pomažu Klaver i Oleson pre svega. Ipak, zbog silnih povreda i izostanaka, sigurno je da će upravo on u Beogradu nositi veći deo tereta na toj poziciji. Kao i Rajs, od početka sezone kubiri sa svojim šutem (10/37 – 27%). Ipak, treba biti obazriv sa takvim stvarima, reč je o dva izuzetno kvalitetna košarkaša, kojima kad-tad nišani mogu da se otvore.
* Kao i Ribas, Perperoglu je igrač koji će kako sezona bude odmicala u sistemu igre Barcokasa biti izuzetno opasan igrač.

Viktor Klaver

klaver

Skupo pojačanje Barselone, koje je iz Kubanja došlo zajedno sa novim trenerom. Igra van neke svoje pozicije četvorke, i zaista izgleda kao da se još uvek traži, da luta na terenu. Pre svega napadački. Traži svoje pozicije, trudi se, ali ne ide. Samo 6 puta je pogodio koš iz igre od početka sezone, za 120 minuta (6 utakmica) provedenih na terenu (6/28 – 21%)
* Prošle sezone se nije proslavio u Beogradu, u slaboj je napadačkoj formi. Izostankom Dolmana, sigurno je da će u sredu morati više da doprinese. Videćemo kako će to izgledati

Aleksandar Vezenkov

vezenkov

Bugarski košarkaš je ove sezone dobio svoju priliku, i koristi je na dosta dobar način. Može se očekivati i veća minutaža, ako Klaver i dalje bude u minus fazi po pitanju svoje igre. Izuzetno je nezgodan košarkaš, koji ima igru spolja i unutra. Protiv Marka Simonovića na poziciji 4, vrlo verovatno je da će svoje poene tražiti na niskom postu. Zvezda tu pametno mora rotirati u odbrani, i ne dozvoliti Špacima da tu prave prednost.
* Nije veliki potrošač lopti, ali izostankom Dolmana, i zbog slabe forme Klavera… Barcokas možda neće imati kome drugome da se okrene na poziciji četvorke. Vezenkov je praktično jedini igrač na toj poziciji koji doprinosi u ovom trenutku.

Na kraju dolazimo do centara: Ante Tomić, Džoj Dorsi i Vesli Sane.

Ante Tomić

tomic

Najbolji košarkaš Barselone na otvaranju sezone. Možda je i samo to dovoljno reći. 77% šuta iz igre (27/35), prisutan na defanzivnom skoku konstantno, pravi veliku pometnju svojom visinom i na ofanzivnom (15 ofanzivnih skokova u 6 utakmica). Kuzmić i Bjelica će ove sezone možda imati prvi pravi zalogaj posle Mire Bilana. Drugačiji tip igrača od Aleksa Tajusa. Tomić će svoje poene dražiti na niskom postu, zidajući. Kuzmić će tu morati da pokaže dosta veliku koncentraciju, i smanji kontakt rukama u odbrani, sa čime je imao probleme u nekim utakmicama na početku sezone.
* Nema tu šta još mnogo da se kaže. Ante Tomić je u napadačkom smislu Alfa&Omega Barselone od početka sezone.

Džoj Dorsi

dorsi

Američki centar je totalno drugačiji igrač u odnosu na Tomića. Pikenrol centar, koji je poznat kao sjajan defanzivac. Milku Bjelici će posle Aleksa Tajasa, ovo biti još jedan zadatak. Potencijalno, Dorsi defanzivno može predstavljati veliku prepreku Bjelici, jer je sposoban da mu parira i spolja i unutra.
* Dorsi nije neko ko napadački traži lopte. Poentiraće isključivo iz pikenrol situacija koje mu namesti Rajs, Peno ili Ribas.

Vesli Sena

sena

Brazilski košarkaš je neko ko će verovatno popuniti roster.

Dvanaesti igrač će verovatno u nedostatku igrača biti 18-godišnji Pol Figureas.

Barselona zaista luta od početka sezone. Imaju ukupan skor 4-2, i igra im nije ono na šta je publika navikla. Roster je dosta izmenjen, došao je i trener koji želi da nametne neke svoje principe. Da bi se to složilo i ’leglo’ potrebno je vremena.

Primetno je, kao što je i napomenuto da neki igrači traže sebe u sistemu i svoje pozicije na terenu. Povrede, sa kojima se bore, ne doprinose uigravanju na treninzima. Praktično, nesvakidašnje za njih. Njihov roster broji 8 igrača, uz Pea, Figuerasa, Senea i Eriksena koji je tu sa 23 godine najstariji u ovom kvartetu. Brazilac ima 20 godina, a Peno i Figureas 19, odnosno 18. Za Barselonu je uvek važilo da ne daje šansu svojim mladim košarkašima. Beogradska publika će dočekati da vidi četvoricu.

timska

Teško je govoriti o nekim napadačkim sistemima u ovoj situaciji. Barcokas u Beogradu traži pobedu, nakon uslovno rečeno kiksa kod kuće. Rotacija će vrlo verovatno biti skraćena sa 8 igrača. Neke primarne opcije se znaju. To su Rajs i Tomić, iz drugog plana sigurno da grčki strateg očekuje više od Klavera i Perperoglua.

Utakmica će biti odigrana u sredu, sa početkom u 19 časova. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa zvaničnog sajta Evrolige!

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama