Кошарка Кошарка/Најава утакмица

2. kolo, Evroliga; Galatasaraj – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon startnih poraza obe ekipe u Evroligi, ovo je šansa za popravni. Crvena zvezda i Galatasaraj u nekoliko poslednjih godina odigrali su dosta duela, od Eurokupa, preko Evrolige. Dosta toga ima između ove ekipe, i sigurno je da će crveno-belu ekspediciju dočekati jedna neprijateljska atmosfera u dvorani Abdi Ipekči.

Trener protivničke ekipe Ergin Ataman je tu već evo petu sezonu. Uspeo je ovog leta da skupi zaista dobru ekipu, sa čak 9 stranaca, koje će morati da rotira u domaćem prventsvu. Ostanak Blejka Šilba i Vladimira Micova uz dolazak Džastina Dentmona su sigurno najveća pojačanja za ovu ekipu. Pojačanja koja su ovog leta došli u Istanbul su: Ras Smit, Emir Preldžić, Džon Dibler, Ostin Dej, Aleks Tajus, Tibor Flajs i Dion Tompson. Novoformirana je ekipe, i još uvek se traže na obe strane parketa. 8 novih igrača, uz starosedeoce. Malopre pomenute Micova i Šilba, kao i Sinana Gulera i Goksenin Koksala.

ataman

Iako u rosteru sada praktično ima 12 igrača na spisku, Ataman se i dalje drži u turskom prventsvu nešto kraće rotacije. Pre svega jer mora da skrati roster za 3 stranca, i onda u ekipu ulaze 3 domaća igrača, koja kvalitetom nisu blizu prvih 12. U Evroligi protiv CSKA doživeli su debakl pred svojom publikom, gde je Ataman zbog visoke razlike rotirao više, i dao šansu svima da odigraju.

Napadački, na papiru, Galatasaraj izgleda dosta potentno i popunjeno na svim pozicijama, na svakoj poziciji Ataman ima sposobnost da rotira po 3 pa i 4 igrača zbog njihove polivalentnosti. Sigurno je da su Denton, Dej i Šilb udarne napadačke igle turske ekipe, dok iza njih dolaze igrači poput Micova, Smita, Diblera, Preldžića… Ekipa zaista za svaki mogući respekt.

Predstavljanje ekipe, počećemo od spoljne linije.

Džastin Dentmon

dentmon

Košarkaš koji iza sebe već ima jednu Evroligašku sezonu u Žalgirisu, gde je dokazao svoj kvalitet. Izraziti skorer na poziciji plejmejkera. Poseduje i organizatorske instikte, koji mu dozvoljavaju da kažnjava protivničke odbrane. Reč je zaista o napadački kompletnom plejmejkeru, ali defanzivno to izgleda dosta tanko. Jović bi igrom na niskom postu u određenim napadačkim setovima to mogao napadati. Nije igrao na mečevima turskog prvenstva.

Sinan Guler

guler

Drži odbranu perimetra, praktično sam. To protiv CSKA nije izgledalo dobro. Gde je odbrana nakon dva dodavanja pucala, a CSKA šutirao 64% iz igre, uz 25 asistencija. Turski internaconalac neretko pomaže Dentmonu u organizaciji igre. Pored nekih igrača, sigurno neće imati veliku napadačku ulogu, ali svoje otvorene šuteve često pogađa.

Ras Smit

smit

Kao i Dentmon, reč je o napadački orijentisanom beku, ali sa daleko više energije nastupa na terenu. Nakon višegodišnjeg lutanja po Razvojnim ligama, đak Rika Pitina se odlučio za Evropu. Ovo mu je prva sezona ’preko bare i sigurno je da će biti određenih prilagođavanja na način igre.

Džon Dilber

dibler

Američki košarkaš koji može da odgovori igri na poziciji beka šutera i niskog krila. Ima dosta specifičnu ulogu, popularno rečeno 3&D. Doveden je da kažnjava skupljanja protivničkih odbrana, odnosno da pogađa šuteve kada protivničke odbrane počnu da skupljaju u reketu na Dentmonu, Šilbu… Nije se proslavio na početku sezone. 4 šuta u prve dve utakmice, a poslednju za vikend je preskočio. Protiv CSKA nije ni pogledao koš za svojih 13 minuta. Nema mnogo lopte u rukama, najčešće ćoškari, i iako je u možda nekoj minus fazi na početku sezone, nije igrač sa kojeg treba pomagati u odbrani.

Goksenin Koksal

koksal

Igrač koji kompletira spoljnu liniju, i još jedan od igrača koji su tu da rade defanzivne poslove, za druge. U nešto boljoj formi je od Dilbera, i postoji mogućnost da protiv Zvezde možda turski košarkaš dobije prednost u rotaciji. Dosta slična 3&D uloga, jednostavno u ekipi Galate se zna kod koga je primarno lopta (Dentmon&Šilb), ostali igrači u petorci se prlagođavaju tome.

Nastavljamo sa krilnim pozicijama, odnosno niskim krilima i krilnim centrima. Koji je verovatno i najjači deo ove ekipe sa 4 izrazito kvalitetna igrača, gde je možda najslabiji Emir Preldžić. 

Blejk Šilb

silb

Američki košarkaš, sa češkim pasošem je bivši košarkaš Crvene zvezde. Kao takvog, njegove kvalitete poznaju gotovo svi navijači. Plejmejker u telu niskog krila. Uz Dentmona sigurno primarna opcija sa loptom u rukama. Neko je ko voli da se oseti lagodno na terenu, i ne voli puno kontakta. Igra na oko, ponekad u tome i pretera. Ima odličan šut sa distace, i zbog svoje visine kada organizuje napad, vidi gotovo sve preko odbrane. Kada su on i Dentmon zajedno na parketu, odbrana dosta često ’puca’ na kvalitetan protok lopte.

Ostin Dej

dej

Jedan zaista zanimljiv igrač, koji je evropsko putovanje prošle sezone počeo u Italiji. Specifičan igrač, sa dosta napadačkih karakteristika. Jedna od glavnih napadačkih poluga u napadu, i jedan od većih potrošača lopti. Svojim gabaritima, i dugim rukama pokušava da zatvori neke defanzivne rupe, koje prave njegovi saigrači. Luka Mitrović bi mogao imati velike probleme sa njim defanzivno, jer ume da odigra i licem okrenut košu, sposoban je da odigra i u izolaciji kada je to potrebno.

Vladimir Micov

micov

Igrač dosta sličan Bjejku Šilbu, ali na oko dosta snažniji, pa donekle i konkretniji. Ataman ima mnogo poverenja u njegove kvalitete. Uostalom Šilb i on su prošle sezone, uz još neke igrače nosili Galatasaraj do Eurokup trofeja. Sposoban je da odigra na poziciji četvorke, i zavrti pikenrol sa peticom. Sa time malo ekipa u Evropi može da se pohvali. Defanzivno je sposoban da pokriva više od jedne pozicije.

Emir Preldžić

preldzic

Ovaj igrač je jedno od mnogobrojnih pojačanja ovog leta, ali praktično jedino domaće. Igra na sve tri spoljne pozicije, i kod Atamana ima neku epizodnu ulogu. Jednostavno previše igrača u rotaciji ima ispred sebe. Dosta sličan tip igrača kao i kolege ispred njega. Igrač koji ima plejmejkerske karakteristike, a igra na poziciji niskog krila primarno.

Došli smo i do centarske linije, gde Ataman može da rotira 3 igrača.

Aleks Tajus

tajus

Tajus se na početku sezone izborio za poziciju startnog centra. Defanzivni centar, koji igra iznad obruča. Napad mu se svodi isključivo na pikenrol igru i postavljanje blokova svojim šuterima oko čeone linije. Loš je šuter sa linije slobodnih bacanja, i trebalo bi tražiti šansu kada je ekipa u bonusu da se nad njim pravi faul.

Dion Tompson

tompson

Drugi centar u ovom trenutku, jer Tibor Flajs još uvek traži svoj ritam. Sposoban je da odigra i na poziciji četvorke, iako nema dobar šut sa poludistance i distance. Kao i Tajus ima odlične fizikalije, koje koristi za završnicu iznad obruča, i jaku odbranu.

Tibor Flajs

flajs

Sigurno jedno od većih pojačanja, koje je došlo iz NBA. Sa svojom visinom (218cm), praktično je jedina prava petica. Još uvek traži ritam, kao što je već pomenuto. Odigrao je svega 20 minuta od početka sezone, a utakmicu za vikend je proveo ’u civilu’. Ima već nekoliko ozbiljnih sezona u Evroligi za Kuću Laboral i Barselonu, i sigurno je pitanje vremena kada će nemački reprezentativac provoditi više vremena na terenu.

12 igrača Galate zaista izgleda na papiru strašno. Praktično nema slabog igrača u rotaciji i veliki je novac očigledno uložen u ovu ekipu. Kockice još uvek nisu složene, i to je jedna od šansi Crvene zvezde. Velikom mukom su došli do pobede za vikend protiv Tofaša, košem u poslednjim sekundama Ostina Deja.

timska

Najslabija tačka u ekipi Galatasaraja jeste odbrana perimetra. Primili su već 29 trojki u prve dve utakmice, uz procenat šuta oko 48%. Zaista se nisu proslavili defanzivno. Najčešće ispadaju bekovi, gde su protivnički igrači to umeli da iskoriste. Fridzon, Mehije, Micića… Ako bi gledali samo igrače na poziciji od 1 do 3, Galatasaraj je primio 23 trojke iz samo 35 pokušaja. To je neverovatnih 65%!

Prenos će biti emitovan u petak na kanalima Sportkluba, sa početkom u 19 časova.

* Slike preuzete za zvaničnog sajta Evrolige.

Скочи на траку са алаткама