Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Zvezda ispustila pobedu na startu Evrolige

Autor: CZBG, Milan P. 

Evroliga se vratila u Beograd! U okviru 1. kola najkvalitetnijeg evropskog takmičenja, Crvena zvezda dočekala je ekipu Darušafake. Iako su prethodne sezone crveno-beli zabeležili dva poraza na isto toliko mečeva protiv turske ekipe, pred jučerašnji meč imali su razloga za optimizam. Odličan start u Jadranskoj ligji, te činjenica da igraju na domaćem terenu, dali su za pravo svima u crveno-belom taboru da se nadaju dobroj partiji i pobedi protiv ambicioznog i bogatog turskog kluba. Zaista, malo je Zvezdi nedostajalo da zabeleži prvu pobedu u Evropi ove sezone. Darušafaka je i ovoga puta odnela ceo plen iz Beograda, pre svega zahvaljujući individualnom kvalitetu. U gostujućoj ekipi istakli su se Vil Klejburn sa 19 i Dairis Bertans sa 13 poena. Kod domaćina najbolji je bio Ognjen Kuzmić sa 16 poena i 9 skokova, ali valja istaći i dobre role Luke Mitrovića, Marka Gudurića, te Stefana Jovića.

Na krilima fanatične podrške svojih navijača i zahvaljujući skakačkoj dominaciji, Zvezda je meč otvorila odlično. Naročito su bili raspoloženi Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović. U napadu se lopta gurala pod koš kada god je to bilo moguće i to je davalo rezultata. Nisu puleni Dejvida Blata imali rešenja za saradnju Stefana Jovića sa centarskom linijom. Ako tome dodamo i dobro šutersko raspoloženje, jasno je kako je Zvezda napravila osetniju prednost već u prvom delu igre. Trojkom Čarlsa Dženkinsa Crvena zvezda je povela 15-6 i naterala trenera gostujuće ekipe sa tajm-autom prekida seriju domaćina. Ništa se bitnije nije menjalo do kraja četvrtine, pa su naši košarkaši rešili ovaj period igre u svoju korst (24:17).

Drugu četvrtinu dobro je otvorio Marko Gudurić. Poenima iz prodora i pogođenom trojkom održao je prednost svog tima. Napadi turske ekipe su se u ovim trenucima uglavnom zasnivali na individualnom kvalitetu Vonamejkera, čiji su prodori predstavljali problem za odbranu crveno-belih. Ipak, i na to su puleni Dejana Radonjića imali odgovor. Nakon pogođene trojke Nemanje Dangubića, te poena Stefana Jovića uz faul, hala je proključala, a Dejvid Blat je bio prinuđen da zatraži i drugi tajm-aut. Na odmor se otišlo sa rezultatom 44:30 u korist Zvezde. Možemo zaključiti da je prednost Zvezde u prvom poluvremenu rezultat dobre zaštite reketa i skakačke dominacije, u čemu se najviše istakao Ognjen Kuzmić. Takođe, igra u napadu bila je po notama Stefana Jovića, za šta gosti nisu imali rešenja.

Već na početku treće deonice Darušafaka je stavila do znanja crveno-belima da je došla u Beograd po pobedu. Gosti prave seriju 7-0 na krilima nezaustavljivog Vila Klejburna. Pojačali su izabranici Dejvida Blata i agresivnost u odbrani, što se svakako odrazilo na igru naših momaka. Zbog toga, kao i zbog nešto slabije kreativnosti, bili su prinuđeni košarkaši Zvezde da šutiraju iz teških pozicija, usled čega su i procenti šuta znatno opali. Da nije bilo raspoloženog Ognjena Kuzmića, koji je u ovom periodu igre postigao gotovo sve poene za svoj tim, Darušafaka bi već tada potpuno uhvatila rezultatski priključak. Trojkom na kraju četvrtine košarkaši Darušafake dolaze na samo šest poena zaostatka i tim najavljuju pravu dramu u četvrtoj četvrtini.

Tamo gde su stali na kraju trećeg, nastavili su početkom poslednjeg dela igre. Trojkom uz faul gosti su se potpuno vratili u utakmicu. Njihovu seriju prekinuo je Marko Gudurić svojim pogocima van linije 6,75. Valja istaći da je mladi Zvezdin bek pokazao zaista izuzetan karakter u tim trenucima. Kada je Nemanja Dangubić pogodio za +7, delovalo je da će Crvena zvezda izdržati i ovaj nalet gosti i ipak ostvariti prvu pobedu u Evroligi pred domaćom publikom. Međutim, tada na scenu ponovo stupa fenomenalni Vil Klejburn, kome se u završnici pridružio i Dairis Bertans. Njegovom pogotkom za tri poena, te polaganjem Klejburna, ekipa iz Turske dolazi na samo -1. U penal završnici viđena je velika drama. Pogađalo se na obe strane, ali su gosti ipak bili spretniji. Darušafaka je još jednom savladala Crvenu zvezdu, ovoga puta nakon velikog preokreta.

Crvena zvezda – Darušafaka 70:73

Hala ”Aleksandar Nikolić”

Crvena zvezda: Rebić 2, Dangubić 7, Mitrović 12, Lazić, Simanić, Dobrić, Simonović, Dženkins, Gudurić 13, Jović 8, Kuzmić 16, Bjelica 4.

DARUŠAFAKA: Vilbekin 2, Arslan, Batuk 4, Vonamejker 11, Klejburn 19, Moerman 10, Aldemir -, Savaš, Anderson 5, Sloter 2, Bertans 13, Harangodi 7.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama