Кошарка Кошарка/Најава утакмица

1. kolo, Evroliga; Crvena zvezda – Darušafaka Doguš

Autor: CZBG, Stefan N.

Nova evroligaška sezona kuca na vrata za crveno-bele, četvrta uzastopna, ali prva u ovom formatu. Prvi protivnik je bogati turski klub Darušafaka. Koja iza sebe ima bogatog sponzora, Doguš Grupu.

Klub iz Istanbula je bio izuzetno aktivan tokom leta. Uz pojačanja na klupi, odnosno Dejvida Blata i Ejnersa Bagackisa, u klub su još došli igrači poput Bredlija Vanamejkera, Džejmsa Andersona, Dairiša Bertansa, Adrijana Moermana i Vila Klejburna. Da tu ne bude kraj, postarali su se neki domaći igrači poput Birkana Batuka.

Ambicije ovog kluba su velike ove sezone. To pokazuje i predsezona, gde su imali skor od 11 pobeda bez poraza. Izgledali su sjajno na pripremnim utakmicama, a dobro su ušli i u takmičarske utakmice. Na otvaranju sezone savladan je Tofaš rezultatom 83:75. Na toj utakmici nisu nastupili Markus Sloter i Dairiš Bertans zbog pravila o broju stranaca.

blat

Blat je došao možda i kao najzvučnije “pojačanje” ovog leta. Tokom pripremnih utakmica, nametnuo je svoj režim od starta i to je dalo rezultate. Odbrana Darušafake je već na pripremnim utakmicama bila na visokom nivou. Klejburn je neko ko je dosta doneo toga u odbrani.

Startna petorka Darušafaka izgleda ovako:

Bredli Vanamejker

vanamejker

Došao je kao najzvučnije pojačanje uz Džejmsa Andersona. Brose Basket je praktično nosio sam prošle sezone, i došlo je vreme za promenuo. Pojačanjao je tim gde neće imati previše odgovornosti na svojim ramenima. Napadački je sposoban da isporuči, i ne treba trošiti previše reči na to. Sa Andersonom zaista će činiti pravu napast za protivničke odbrane.

Džejms Anderson

anderson

NBA pojačanje u redovima Darušafake je Anderson. Ovaj američki bek ima već iskustvo igranja Evrolige, gde je nastupao za Žalgiris. Beogradskoj publici je poznat. Nastupao je za maloprepomenuti klub, u utakmici gde je Crvena zvezda postavila svoj negativni rekord (0/19 za 3 poena), gde je on isporučio Zvezdinoj odbrani 22 poena, uz šut iz igre 8/17. Jedna od bitnijih napadačkih opcija će biti i u sistemima Dejvida Blata.

Vil Klejburn

klejburn

Jedan od najboljih defanzivaca u ovoj ekipi, ako ne i najbolji. Igra u oba smera jednakim intezitetom. Može da odgovori igri na obe krilne pozicije i izuzetno je nezgodan. Žilav igrač, koji u svakom momentu pokazuje svoju borbenost na terenu. U Tursku je došao kao prvi strelac izraelskog prvenstva. To pokazuje i koliko je opasan na oba kraja terena.

Adrijan Moerman

moerman

Francuski internacionalac po načinu igre je verovatno došao kao zamena za sada već igrača Crvene zvezde Milka Bjelicu. Reč je o izuzetno snažnom igraču na poziciji krilnog centra, koji je napadački, kao i bekovska linija dosta potentan. Iza sebe ima sjajnu sezonu u Turskoj ligi (Banvit).

Furkan Aldemir

aldemir

U toku prošle sezone došao je kao veliko pojačanje iz NBA lige. Nije igrao mnogo, ali se ovog leta nametnuo kao startni centar u odsustvu Semiha Erdena. Snažan centar koji će poentirati isključivo iz žargonski rečeno „tacni“. Postavljaće snažne blokove svojim spoljnim igračima, i pokušaće da zatvori defanzivno svoj reket.

Druga petorka koju na raspolaganju ima trener Darušafake, kvalitetom praktično ništa nije lošija od prve.

Skoti Vilbekin

vilbekin

Vilbekin je jedan izuzetno nezgodan igrač, u oba smera. Sposoban je da ako mu se utakmica ’otvori’ na pravi način, bude izuzetno nezgodan za protivničke odbrane. Defanzivno je dosta solidan, pogotovo na lopti.

Dairiš Bertans

bertans

Bertans je još jedno od ovoletošnjih pojačanja. Kao i Arslan, sposoban je da ubrza igru, digne tempo. Može odgovoriti igri na sve tri spoljne pozicije. Šut za tri poena mu je jedna od glavnih odlika.

Birkan Batuk

batuk

Jedino domaće pojačanje ovog leta za popularnu „Dočku“. Krilni igrač koji je klasičan šuter za tri poena. Ćoškariće po krajevima terena, i čekati svoju priliku da iz nekih izlaznog pasova dobije svoj otvoreni šut.

Luk Harangodi

harangodi

Još jedan od igrača koji su ostali. Popout četvorka, sa odličnim šutem. Zbog konstitucije dosta dobro može da pomogne na niskom postu u odbrani.

Markus Sloter

sloter

Sloter je jedan od specifičnijih igrača na toj poziciji u Evropi. Sigurno je da će ga Blat u svojim principima odbrane koristiti na najbolji mogući način. Napadački, dosta sličan kao Aldemir, gde se oslanja isključivo na završnicu ispod ili iznad samog obruča.

Roster još popunjavaju:

Ender Arslan

arslan

Domaći plejmejker koji je prošlog leta pojačao redove Darušafake. Igrač koji podiže tempo igre. Dosta toga igra u pikenrolu gde obično traži centra ili svoj šut za tri poena. Pored Vilbekina i Vanamejkera sigurno neće mnogo igrati, a tu je i letonski reprezentativac.

Mehmet Turen

turen

Popunjava mesto u 12, dok se na teren ne vrati Semih Erden.

Deo tima su još: Mehmet Jagmur, Semih Erden i Oguš Savaš. U rosteru je i Ersin Dagli, ali on nije licenciran za Evroligu.

zajednicka

Darušafaka je praktično kompletno promenjena i niko u ovom trenutku ne zna šta može da se očekuje od njih. Prva takmičarska utakmica pokazala je veliku napadačku potentnost, ali i padove u igri koje su svojstvene novoformiranim ekipama. Dosta toga počinje od bekova, veliki deo napada lopta se nalazi u njihovim rukama. Blat je u neku ruku dao dosta slobode svojoj spoljnoj liniji, kojoj očigledno veruje.

Defanzivno Darušafaka izgleda dosta dobro, ali opet se ponavlja neuigranost, gde ponekada fali komunikacije, kasni se, pa protivnik ima probleme. Te probleme u pikenrol igri, najbolje je za vikend koristio Vasilije Micić, koji je dosta toga pogodio za 3 poena za svoju ekipu.

Zvezdu pre svega čega fizički izuzetno teška utakmica, gde će ih spoljna linija Darušafake sigurno terati da pruže svoj maksimum. Ovo više nije ABA liga, i može se reći da počinje igranka sa velikim momcima za koji dan. Konrola defanzivnog skoka, i odbrana perimetra su neke bitne stavke koje će morati biti na visokom nivou u igri Crvene zvezde, da bi rezultat bio povoljan.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 21 čas. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

*Slike su preuzete sa zvaničnog sajta Evrolige.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама