СДЦЗ Хокеј

Prioriteti su Zvezdini juniori i HK Beograd, seniori upitni za SLO ligu

Autor: CZBG, Dario K.

Hokejaška sezona je počela. Novooformljena ekipa HK Beograda, u kojoj igraju i neki hokejaši koji su prethodnih sezona nastupali za crveno-bele oklopnike, izgubila je prva dva meča u jakoj MOL ligi. Ali ono što navijače Crvene zvezde najviše interesuje je trenutna situacija u klubu i kako crveno-beli ulaze u novu sezonu koja je pred nama. Tim povodom kontaktirali smo potpredsednika hokejaškog kluba Crvena zvezda, gospodina Aleksandra Jakovljevića, koji nam je kao i uvek izašao u susret i dao svoje viđenje celokupne situacije, kao i Zvezdinih ambicija u novoj sezoni. Ipak, ono što se iz razgovora dalo zaključiti je da HK Beograd ima najveći prioritet zbog nacionalnog interesa, te da je sve u seniorskom hokejaškom svetu Srbije potređeno tom projektu.

CZBG: Gospodine Jakovljeviću, možete li nam reći kako teku Zvezdine pripreme za novu sezonu?

– Pripreme su u jeku već mesec dana. Malo smo kasnili jer smo svi čekali odluku stručnog štaba novoformiranog HK Beograd, vezanu sa angažman naših igrača. Neki nisu prošli bazne pripreme, neki su otpali sa njihovog spiska naknadno, tako da smo konačno uspeli da kompletiramo prvi tim za nastupajuću sezonu. Sve u svemu, HK Beograd je prepoznat kao apsolutni prioritet ove sezone, a samim tim automatski i reprezentacija Srbije, tako da smo i planiranje seniorske sezone prilagodili njihovom nastupu u MOL profesionalnoj ligi Mađarske. Mogu da kažem da ćemo imati dovoljno igrača u seniorskom pogonu za start u domaćem šampionatu koji treba da počne 1. oktobra

Foto: http://www.hockeyserbia.com
Foto: http://www.hockeyserbia.com
CZBG: Neki igrači kojii su nastupali za Zvezdu u prethodnoj sezoni prešli u HK Beograd. Koliko će to uticati na klub i da li će se potražiti adekvatna pojačanja?

Na prvobitnom spisku HK Beograd bilo je, čini mi se, preko 15 igrača Crvene zvezde. Ugovore je potpisalo njih 12 koji su prošli pripreme, i evo već juče su otpočeli igranje u MOL ligi.

Mi smo prebacili 7-8 igrača iz juniorskog pogona u prvi tim da treniraju sa njima. Dovešćemo do Nove godine još neka pojačanja iz inostranstva, jer do tada traje prelazni rok. Jako je važno održati kontinuitet seniorskog tima, ali i kakav takav kvalitet domaće lige. U tom smislu je važno napomenuti da će i HK Beograd nastupati paralelno i u domaćem šampionatu (pored MOL lige) i biće zaista interesantno videti kako će Crvena zvezda i Partizan izaći na kraj sa njima. Ja jedva čekam te utakmice. Mislim da će svi zajedno biti motivisani da se prikažu, jedni drugima, u najboljem svetlu. Konkurencija je ono što tera sportiste da daju svoj maximum.
CZBG: Da se vratimo na seniorsku ekipu Crvene zvezde. Bilo je reči da će igrati SLO ligu i ove godine. Međutim, videli smo po nekim pisanjima na društvenim mrežama da to i nije toliko sigurno. Navodno, bilo je i nekih problema sa kalendarom i gostovanjima slovenaca u Beogradu. Možete li nam reči kako stvari stoje što se toga tiče?

– Mi ćemo sigurno, to je potvrđeno, igrati sa čak četri selekcije u slovenačkoj ligi: U12, U14, U16 i U18.

Za seniorsku selekciju ćemo doneti odluku u ponedeljak ili utorak, jer imamo veliku dilemu da li žrtvovati nastup naših juniora, koji su vrlo kvalitetni i čije vreme tek dolazi, zarad nastupa prvog tima tamo koji je oslabljen odlaskom 12 najboljih igrača u HK Beograd. Mi, da bi imali kompletan seniorski tim, moramo da prebacimo 7-8 najboljih juniora čime bismo mnogo oslabili U18 selekciju. Ličnog sam mišljenja da su upravo naše selekcije U16 i U18 najveći kapital koji posedujemo kao klub i da im ne treba uskračivati finiš razvoja.
Naknadno se još pojavio i problem dolaska Slovenaca koji nisu baš puno raspoloženi da šalju i svoje seniorske timove u Beograd, iako su prvobitno to hteli. Mi razumemo finansijske probleme većine njihovih klubova (izuzetak su Jesenice i eventualno Olimpija), ali oni u takmičenje ulaze tek u plej ofu, zbog nastupa u Austrijskim ligama. U svakom slučaju ćete biti blagovremeno obavešteni o odluci UO kluba po ovom pitanju, mislim već početkom sledeće nedelje.
Foto: Fejsbuk stranica Crvena Zvezda Ice Hockey Club
Foto: Fejsbuk stranica “Crvena Zvezda Ice Hockey Club” (Hokejaški klub Crvena zvezda U14 )
CZBG: Što se domaćeg prvenstva tiče, kakva su vam očekivanja? Može li Zvezda napokon da skine Partizan sa trona, mada kako stoje stvari bolje je pitanje mogu li Zvezda i Partizan pobediti HK Beograd?

– Rivalitet Crvene zvezde i Partizana je nešto što je održalo naš hokej u životu sve ove godine i decenije. Ali generalno to nije donelo kvalitet na nacionalnom nivou. Imamo slabu reprezentaciju koja ne može godinama da se pomeri iz druge divizije svetskog hokeja. Zbog toga smo svi u Srbiji i ušli u projekat nacionalnog Saveza HK Beograd, gde je okupljeno sve ono od igrača što valja u državi. Na taj način će oni imati i više nego dovoljan broj utakmica na najvišem, profesionalnom, nivou, jer Mađarska MOL liga apsolutno zadovoljava nivo koji mi kao Srbija želimo da dostignemo. Ne odmah, ali u periodu od 3 godine sasvim sigurno. Samim tim HK Beograd je i najveći favorit u domaćem prvenstvu.

Ultimativni zadatak za Crvenu zvezdu ove sezone, u našem prvenstvu, jeste pobediti Partizan, ali vam skrećem pažnju da ni Novi Sad, sa svoja dva kluba, ne sedi skrštenih ruku i da sprema inostrana pojačanja. Biće ovo vrlo živa sezona za hokej u Srbiji, sa najviše utakmica do sada (na svim nivoima i u svim selekcijama).
CZBG: Sve ovo što ste rekli nas navodi da jedino kroz sponzore i ulaganja u klub Crvena zvezda može da se podigne na jedan viši nivo (barem nivo HK Beograda). Recite nam koliko je potrebno, na godišnjem nivou, da bi klub mogao da dovede igrače slične onima koji nastupaju za HK Beograd i da li je to uopšte u Srbiji moguće izvesti? Takođe nas interesuje da li bi Crvena zvezda (kada bi dostigla taj nivo kvaliteta što se igrača tiče) bila konkurentna za nastup u npr. MOL ligi?
– Za funkcionisanje dobre seniorske ekipe, za ligu kakva je mađarska MOL liga, potrebno je minimum 500.000 evra na godišnjem nivou. To nijedan naš klub ne može da izdrži jer svi mi imamo podmlatke koje, takođe, treba gurati na razna takmičenja i plaćati putovanja. Nisu ni Crvena zvezda, ni Partizan privatno vlasništvo, pa da mogu da se ponašaju striktno profesionalno. Mi, svi zajedno,  imamo veliku društvenu odgovornost, da razvijamo i obučavamo decu za bavljenje ovim, tehnički najzahtevnijim sportom na svetu. 
Zbog toga nijedan srpski klub, koji funkcioniše uz pomoć države ili uz pomoć sponzorstva državnih preduzeća, ne može da ima čisto profesionalni seniorski sastav koji bi se takmičio u nekoj ligi poput MOL-a. Crvena zvezda se oduvek bavila razvojem i edukacijom igrača, bilo dečaka ili devojčica (od skora), i srećni smo ukoliko neko od njih uspe u profesionalnim vodama. Sada napokon imamo mogućnost da u našoj zemlji imamo pravi profesionalni klub, HK Beograd, koji će sve nas zajedno terati da radimo još bolje. Nije loše setiti se da je Crvena zvezda nekih ranijih godina bila prva koja je uskočila u regionalne profi lige, ali osim potrošenih para niko ništa od toga nije imao, jer mi u Srbiji jednostavno nemamo kapaciteta da pojedinačno izguramo takva takmičenja.

Znači, ni jedan klub, sam i samo sa sopstvenim snagama i sponzorima, ne može to da izvede! 

Pogledajte primer fudbala gde postoji apsolutno največa baza za razvoj igrača. Sve propada jer ne postoji nikakva strategija dugoročnog razvoja, a mi upravo težimo ka tome! Želimo jaku nacionalnu selekciju na okupu cele sezone, sa što više jakih utakmica, a to pojedinačno, kao klubovi, ne možemo da ostvarimo, iako smo bezbroj puta pokušavali.
 
CZBG: Gospodine Jakovljeviću hvala vam na izdvojenom vremenu kao i svim ovim informacijama koje interesuju mnoge navijače Crvene zvezde, zaljubljenike u ovaj sport.
– Hvala i vama na interesovanju i praćenju naših aktivnosti, kao i na ustupljenom prostoru.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама