Фудбал Фудбал/Вести

Sasuolo – rival Crvene zvezde!

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Današnji žreb u Nionu otklonio je sve dileme oko parova plej-of utakmica za Ligu Evrope.

540-sasuolo-žreb.jpg

Crvena zvezda će igrati protiv italijanskog predstavnika Sasuola u poslednjoj kvalifikacionoj prepreci pred plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Prvi duel biće odigran 18. avgusta u Italiji. Revanš je na programu 25. avgusta u Beogradu.

Protivnik koji dolazi iz Italije je klub duge i ne prebogate istorije. Osnovan je davno, početkom treće decenije dvadesetog veka, ali je svoj proboj u elitu italijanskog fudbala doživeo tek kada je liga počela da slabi. U treći rang italijanskog fudbala su ušli pre deset godina i u prvoj godini borbe za seriju B nisu imali uspeha. Tada na klupu sa severa zemlje seda jedno poznato trenersko ime. Masimilijano Alegri je bio čovek koji je izborio istorijski uspeh, osvajanje titule u Seriji C i plasman u drugu ligu, po prvi put u klupskoj istoriji. Za novi iskorak je trebalo mnogo vremena. Alegri je napustio klub, Mandorlini nije bio dovoljno dobra zamena, a Stefano Pioli je dva puta igrao baraž za ulazak u elitu i oba puta je ostao kratkih rukava.

Najbitniji trener za istoriju kluba iz Emilija-Romanje je Euzebio Di Frančesko. Čovek koji je na funkciju došao u leto 2012. izborio je promociju u najjaču italijansku ligu i beležio značajne rezultate u njoj. Situacija na početku sezone 2013/14 nije bila ohrabrujuća i borba za opstanak je bila izuzetno naporna. Prvi gol u Seriji A je postigao Simone Zaza, italijanski reprezentativac i fudbaler Juventusa dok je najbolji igrač ekipe u toj sezoni bio Domeniko Berardi, momak koji i danas predvodi napad zeleno-crnih.

U januaru 2014. je Di Frančesko dobio otkaz, ali je na posao vraćen posle nekoliko meseci. Alberto Malezani je bio trener u toj pauzi, a Di Frančesko se ponovo vratio na klupu kada je bilo najbitnije, da izbori opstanak sa klubom koji je doveo do najvećih uspeha u istoriji. Sasuolo se naredne sezone nije borio za opstanak već je sigurno držao mesto u sredini tabele. To je bio jasan signal da je vreme za novi iskorak.

Sezona 2015/16 je najuspešnija u istoriji kluba. U foto-finišu je Sasuolo obezbedio šestu poziciju. To bi bilo dovoljno za izlazak u Evropu ukoliko Juventus osvoji italijanski Kup pobedom nad Milanom. Golom Alvara Morate u produžecima, četa Euzebija Di Frančeska se našla u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Prvi put u istoriji.

Devedeset i pet godina duga istorija kluba je dobila još jednu stavku. Prvi izlazak u Evropu je bio protiv ekipe Lucerna. Meč u Švajcarskoj je završen rezultatom 1:1. Jedini strelac za ekipu Sasuola je bio Berardi iz penala, u finišu prvog poluvremena. Domaćin je vodio i promašio penal nakon izjednačenja. Revanš je odigran u Ređo Emiliji, jer domaći teren Sasuola ne ispunjava uslove za evropske utakmice. Ponovo je Berardi bio najbolji igrač ekipe, postigavši dva gola. Strelac trećeg, onog koji je overio plasman u plej-of, je bio Defrel, francuski internacionalac.

Ekipa igra nekarakterističan fudbal za italijanske uslove, sa jako malo stranaca u klubu i gotovo uvek u formaciji 4-3-3, koja na Apeninima nije toliko popularna.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама