Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Ognjen Kuzmić – predstavljanje

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Košarkaški klub Crvena Zvezda doveo je prvo pojačanje na visokim pozicijama

Novi košarkaš šampiona Srbije i regiona je povremeni reprezentativac Ognjen Kuzmić.

3-ognjen-kuzmic

U pojedinim krugovima Zvezdinih navijača poznat pod nadimkom „Big Kuz“ , je rođen u Doboju 16. 05. 1990 godine. Prve košarkaške korake napravio je u KK Findo a profesionalnu karijeru započeo je u Banjalučkom Borcu. U gradu na Vrbasu nije se dugo zadržao a put ga je odveo u Finsku pa nazad u BIH ligu gdje je branio boje Čelika iz Zenice. 2011. godine odlazi u Unikahu gdje počinje značajniji dio njegove karijere. Preko pozajmice u drugoj Španskoj ligi došao je do ugovora sa Huventudom iz Badalone. Igrama i potencijalom privukao je pažnju NBA skauta i u septembru 2013. završava u Golden Stejt Voriorsima. Sa ovom NBA ekipom uzima prsten a sa njihovom razvojnom ekipom osvaja razvojnu ligu. Prošlu sezonu igrao je za PAO iz Atine gdje je za 13 minuta u prosjeku bilježio 5 poena i 4 skoka. Ovog ljeta potpisao je ugovor sa Crvenom Zvezdom na tri godine.
Ono što prvo upada u oči kada gledamo Kuzmića je spoj atleticizma i snage u donjem dijelu tijela. Nije baš često da momak od 214 cm ima tako nisko težiste i to je njegov veliki kvalitet. Defanzivno je skoro pa savršen za Evropsku košarku. Ima veoma brze noge za svoju visinu, odlične lateralne kretnje koje mu u kombinaciji sa visinom i atletizmom omogućavaju da odlično brani pik igru protivnika. Može iskočiti i relativno brzo se vratiti na svog čovjeka a moze i kvalitetno zonirati. Zbog niskog težišta odličan je u odbrani niskog posta i mislim da našim protivnicima neće mnogo koristiti dobri igrači na niskom postu u igri protiv njega. Aktivan je na strani pomoći i često lupa blokade. Dobro gradi u skoku i generalno je dobar zaštitnik obruča. Solidno trči tranziciju i brzo se oslobađa lopte kod defanzivnog skoka. Generalno, odlično čita igru i možda je i naš najbolji defanzivni visoki u dugom nizu godina iza nas.

Ofanzivno je dosta limitiraniji nego defanzivno ali i pored toga ima jedan kvalitet značajan u koncepciji igre našeg trenera a to je racionalnost. Dobro igra obije vrste pika. Sposoban je da se brzo odmota iz bloka i da dođe u poziciju za lagano zakucavanje. U situacijama kada odigra pick and pop, može pogoditi sa poludistance ali uglavnom u situacijama kada je sam. Ovdje je bitno da ponovim da mu je vrlina racionalnost i da nećemo mnogo gledati taj njegov šut osim kada je sam kao duh. Generalno dobro pravi blokove i naši bekovi ce profitirati od toga. Aktivan je na ofanzivnom skoku. Uglavnom ide na kucanje i agresivam je u tom segmentu. Jak je na niskom postu u uguravanju ali završavanje oko obruča mu nije savršeno. Koristi obije ruke, ima tehniku ali postotak ubačaja nije na zavidnom nivou. Prosječno izvodi slobodna bacanja iako ima dobar izbačaj, ali mora poraditi i na tom segmentu igre.

Sve u svemu, Ognjen bi mogao da bude naša velika snaga u budućnosti. Još mu niko nije „našao žicu“ u potpunosti i uklopio ga u sistem i baš zato nam je i postao dostupan ovog ljeta. Kompletan defanzivac i skakač u kombinaciji sa racionalnim napadačem i velikim radnikom, Kuzmić bi mogao ozbiljno doprinjeti da se Zvezdina igra podigne na jedan novi nivo.

Ognjene, dobrodošao!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама