Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Moćna Zvezda u evroligaškom ritmu demolirala Partizan (foto, video)

Autor: CZBG, Zelenković V.

Navijači Crvene zvezde večeras su imali noć za pamćenje, a oni sretnici, koji su uspeli da dođu do karata za prvi finalni duel plej of serije protiv Partizana, svedočili su demonstraciji moći i pobedi rezultatom 84-53.

Foto: Bane T. Stojanović

Utakmica koja je otvorila finalnu seriju protekla je u znaku samo jedne ekipe, a najzaslužniji za to bili su Kvinsi Miler i Stefan Jović, ali i izuzetna odbrana domaćina svih 40 minuta utakmice.
Upravo tako je i počelo. Uobičajena petorka Zvezde koja počinje utakmice: Jović, Dangubić, Kinzi, Mitrović i Cirbes počela je u visokom ritmu. Sjajan pritisak na plejmejkere protivničke ekipe od strane Dangubića i Kinzija donelo je dosta konfuzne napade gostiju sa velikim poteškoćama oko organizacije istog. Skoro sve poene Partizan je postigao sa distance, uglavnom preko ruke. Reket je bio zaključan, skok osiguran, dok su naši kosarkaši ofanzivno uglavnom poentirali iz reketa, ne forsirajući previše šut spolja. Sve navedeno donelo je 6 poena prednosti nakon prve četvrtine (21:15).
Druga četvrtina defanzivno je protekla slično prvoj, s’tim da su igrači Partizana uspjeli postići neke poene iz reketa i stići na 2 poena zaostatka u periodu kada je Radonjić eksperimentisao sa petorkom u kojoj su bila dva krilna centra. Međutim, u tim trenutcima razgoropadio se Kvinsi Miler. Zvezdin Amerikanac u tom periodu postigao je 20 od svojih 24 poena i doveo svoju ekipu do dvocifrene prednosti na poluvremenu (42:27).

[youtube id=”nYGa0Fuf4qM”]

Nije nas začudio njegov šut za 3 poena (4/4), koliko odluka Džikića da u odbrani skuplja sa njega što je ravno košarkaškom samoubistvu. U ovom periodu istakao se i Vasilije Micić, u organizacionom smislu, iako je imao nekoliko izgubljenih lopti. Ali utisak je više nego pozitivan u tom periodu, jer se Jović loše snalazio na pritisak protivnika i, uopšteno, na početku utakmice nije bio u nekom naročitom ritmu.

[youtube id=”xKan_Q6bES4″] Upravo je Jović povukao još jače u drugom poluvremenu i prikazao jednu od svojih standardnih reprezentativnih partija. Vrhunska odbrana pobrinula se da protivnici u trećoj četvrtini isporuče samo 12 poena. Odbrambeni ritam nije popuštao, Branko Lazić i Nemanja Dangubić su vršili jak pritisak na organizaciju, i u tom periodu se Partizan totalno raspao. Džons, koji nam je u prošlim utakmicama pravio dosta problema, je zaustavljen. Ni ostali nisu mogli doći do daha, i u tom periodu jedino je Vilijams uspevao da poentira, uglavnom zbog koncepcijskog puštanja naše odbrane da upravo on pokušava sa distance.
Do kraja utakmice Zvezda nije spuštala tempo i u jednom trenutku došla je do prednosti od čak 34 poena. Marko Simonović je potvrdio šutersku formu, Luka Mitrović dokazao da je spreman poslije povrede, a dobru rolu u drugom dijelu imao je i Vladimir Štimac.
Od atraktivnih poteza treba izdvojiti nekoliko kucanja Milera kao i monstruoznu blokadu Marka Gudurića nad Muričem, koja je začinila ovo čarobno veče u Pioniru.

[youtube id=”tc7vHbgEPFY”] Naš tim je odlicno počeo ovu seriju i poveo sa 1:0, no još ništa nije gotovo. U drugoj utakmici treba očekivati bolji pristup Partizana, bolje procente šuta i verovatno više energije, jer će igrati pred domaćom publikom. Zato je potrebno i dalje održati koncentraciju, i ponoviti ovaj evroligaški pristup sa kojim smo pobeđivali i mnogo moćnije ekipe od večitog rivala. Sledeća utakmica je u nedjelju u 21 čas. Odlična prilika da rivala bacimo na kolena i da titulu slavimo već u utorak pred punim Pionirom Zvezdinih navijača.

CRVENA ZVEZDA: Miler 24 (trojke 4/5, 6sk), Jović 15, Simonović 11, Micić 9 (4sk, 4as), Mitrović 8 (7sk), Cirbes 6, Štimac 5, Lazić 3, Kinzi 2, Gudurić 1, Dangubić, Rebić.

PARTIZAN: Vilijams 10 (5sk, 2as, 2ukr), Džons 9, Vilson 8 (4izg), Cvetković 6, Vrabac 4, Đumić 4, Murić 3 (4sk, 2ukr), Veličković 3, Vitkovac 2, Milutinović 2, Aranitović 2.

Foto galeriju sa ovog susreta možete da pogledate OVDE.

Скочи на траку са алаткама