Фудбал Фудбал/Вести

A ovako je bilo u Milanu…

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

Četvrti međunarodni dečiji Forum, organizovan u okviru celovitog globalnog društveno-odgovornog projekta kompanije Gazprom – „Fudbal za prijateljstvo“ – sa velikim uspehom je održan na dan Finala UEFA Lige šampiona u Milanu. Projekat „Fudbal za prijateljstvo“ ima za cilj da podstakne razvoj omladinskog fudbala, promoviše tolerantnost i poštovanje među decom iz različitih zemalja i etniciteta. Ove godine, Forum je okupio mlade fudbalere iz Afrike, Azije, Evrope i Južne Amerike.

Učesnici Foruma su se družili sa globalnim Ambasadorom projekta Francom Bekenbauerom, UEFA Ambasadorom pri projektu – legendom Real Madrida Mičelom Salgadom i asovima Šalkea 04 Maksimilijanom Mejerom i Leonom Goreckom. Ovom prilikom, uručene su im plavo-zelene narukvice, simbol jednakosti i poštovanja, i na taj način izražena zahvalnost na iskazanoj podršci projektu. FK Crvena zvezda je ostavila sjajan utisak među 32 tima iz celog sveta i pored eliminacije na penale u šesnaestini finala od praške Sparte – ne izgubivši nijedan meč u regularnom trajanju.

Ceremonija dodele „Kupa devet vrednosti“ istakla se kao centralno zbivanje Foruma. Ovaj jedinstveni trofej dodeljuje se na godišnjoj osnovi profesionalnom klubu koji je postigao izuzetne rezultate u oblasti društveno-odgovornih aktivnosti. Bilo kojoj osobi na svetu je omogućeno da predloži svog kandidata za osvajača ove nagrade, ali odluku o konačnom pobedniku glasanjem donose mladi učesnici projekta „Fudbal za prijateljstvo“. Ove godine, „Kup devet vrednosti“ pripao je Bajernu iz Minhena.

Forum je okončan Finalnom utakmicom međunarodnog dečijegTurnira u uličnom fudbalu. Pobednik turnira je tim Maribora, koji je sa 1:0 savladao omladince Debrecina. Učesnici i gosti turnira su, prilikom završne ceremonije, premijerno horski otpevali i nezvaničnu himnu projekta – pesmu „Važnije od života“. Po okončanju Foruma, svi za jedno su tradicionalno prisustvovali Finalnom meču UEFA Lige šampiona u Milanu.

Događaji koji su obeležili Forum praćeni su od strane preko 200 novinara vodeći hsvetskih medijskih kuća, kao i „iz pera“ mladih novinara iz svih zemalja-učesnica, članova Međunarodnog dečijeg pres centra.

– Čak 32 zemlje je uzelo učešće u projektu „Fudbal za prijateljstvo“. Među njima su Sirija i Turska, Jermenija i Azerbejdžan. Broj njegovih učesnika povećava se svake godine. Ovo znači da mir i prijateljstvo kod dece zauzimaju prvo mesto, bez obzira na kulturne it radicionalne razlike. Dečaci i devojčice ne samo da uče poštovanje jedni za druge, već postaju i ambasadori vodećih ljudskih vrednosti. Projekat „Fudbal za prijateljstvo“ im pomaže u ovome, i smatram da – zajedničkim naporima – možemo promeniti svet na bolje – izjavio je Aleksej Miler, predsedavajući Komiteta za menadžment kompanije Gazprom.

– Tokom nekoliko proteklih godina, bilo mi je zadovoljstvo da podržim projekat „Fudbal za prijateljstvo“ u funkciji njegovog globalnog Ambasadora, koji promoviše osnovne ljudske vrednosti, važne za dobrobit svakog društva. Zbog toga mi je posebn odrago da je nagrada koja odslikava suštinu programa „Fudbal za prijateljstvo“, njegove ciljeve i nastojanja, otišla u ruke Bajerna. „Kup devet vrednosti“ predstavlja priznanje koje potiče od dela javnosti čija svest je najslobodnija – dece. Po mom mišljenju, to čini ovaj Kup posebno vrednom nagradom za klub kome biva posvećen – napomenuo je Franc Bekenbauer.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама