Фудбал Фудбал/Звездаштво

Legende oduševljene proslavom

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je na grandiozan način obeležila jedan od svojih najvećih praznika – godišnjicu od osvajanja titule u Bariju. Tim povodom okupio se i veliki broj legendi kluba, pre svega članova zlatne generacije koji su najzaslužniji za Zvezdin evropski uspeh.

540-dika.jpg

Kapiten zlatne generacije, Stevan Dika Stojanović, ponovo je, 25 godina kasnije, podigao pehar namenjen najboljoj ekipi u Evropi.

– I sada je bilo emotivno kao pre 25 godina. Tada jesmo osvojili trofej, ali nismo bili svesni šta smo uradili za sebe, za klub i za našu zemlju. Posle 25 godina i puno emocija vidimo da je to stvarno veliki uspeh i da ljudima mnogo znači. Cela manifestacija je bila predivna – kaže Stojanović.

Zvezdin golman negira da je najzaslužniji za osvojeni pehar, zbog svoje odbrane jedanaesterca Amorosu.

– Teško je meriti šta je ko odlučio, svako je u toj seriji utakmica imao svoju ulogu, i mislim da smo kao ekipa zajedno zaslužni za taj uspeh. Žao mi je što nisu svi mogli da dođu, ali verujem da je bilo opravdano, ljudi imaju svojih obaveza. Biće prilike i da se svi okupimo ponovo – veruje Stevan Stojanović.

Jednom fudbaleru Crvene zvezde je osvajanje „klempe“ bilo poznato i pre finalne utakmice. Naravno, govorimo o Miodragu Belodediću, koji je 1986. godine kao član rumunske Steaue podigao ovaj pehar.

– Što su se više bližili produžeci i penali, sve sam više razmišljao o tome da može da mi se desi da drugu titulu osvojim ponovo nakon penala, i baš to se i dogodilo. Osetim nešto posebno u srcu kada vidim sve ove igrače, Deju, Pančeva, Binu, Robija… Igrali su izvanredno. Imali smo svetski tim. Imam dve zvezde u srcu. Jedna se zvala Danica, to mi je majka, a jedna je bila Zvezda iz Beograda. Nadam se da će ova druga uspeti da se vrati u Evropu, gde i pripada.  Ispratio sam neke utakmice Zvezde i ove sezone. Zvezda je osvojila prvenstvo, videćemo da li može u Evropu, ja je čekam – rekao je Zvezdin nekadašnji štoper, i iskoristio priliku da pohvali navijače.

– Navijači su stalno bili „naj“. I tada, ali i sada. Sećam se i tada, uoči utakmica kada smo izlazili na zagrevanje – čuli su se jako i osećali smo nešto u sebi, da nas čeka nešto veliko. Lepa su to sećanja – kaže Miodrag Belodedić.

Šta tek napisati o Dejanu Savićeviću, fudbalskom velemajstoru koji je i na svečanosti podigao publiku na noge, kao što je to činio i tokom igračke karijere…

– Ako vi kažete da sam dobio velike ovacije, hvala vam. Drago mi je da se Zvezdini navijači sećaju svega što sam nekada činio u Zvezdinom dresu. Što se samog finala tiče, mi smo cele te godine dobro šutirali penale. Zato sam imao veru u svoje saigrače. Na kraju se ispostavilo da je ta Dikina odbrana bila odlučujuća i da nam je donela titulu – prisetio se Zvezdin „genije“.

Dejan Savićević je pratio Zvezdine partije i u nedavno završenoj sezoni, i smatra da je vreme da se Crvena zvezda vrati u Evropu.

– Sadašnji tim Crvene zvezde je dobra ekipa, ima dosta talentovanih igrača, dobro su vođeni sa klupe i nije neočekivano to što je Zvezda prva na tabeli. Gledao sam derbije protiv Partizana. Zvezda je u ta prva dva, rekao bih glavna meča, pokazala svoj kvalitet, ali, sve ovo – i titule i rekordi, padaju u vodu ukoliko se ne uđe u Evropu. Kao da nisi postigao ništa. Zvezda mora da igra minimum Ligu Evrope, a povremeno i Ligu šampiona. Stvorio se veliki jaz između ekipa zapada i istoka, pa je jako teško za timove sa ovih prostora da uđu u Ligu šampiona. Teško je parirati velikim klubovima iz Evrope. Ali, Liga šampiona bi zaista bila kruna ove sezone – rekao je Dejo.

Legende su rekle svoje, nadamo se da će se njihove želje ispuniti.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама