Фудбал Фудбал/Вести

Podržimo akciju „Kilometar kose“

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda

„Kilometar kose“ je humanitarna inicijativa koja obezbeđuje besplatne perike od prirodne kose za decu i mlade koji su zbog bolesti ili medicinskog tretmana izgubili svoju kosu. Deca, a posebno adolescenti koji pate od gubitka kose, bio on privremen ili trajan, ujedno gube samopouzdanje i osećaj identiteta, što otežava proces borbe protiv teške bolesti sa kojom se suočavaju.

Sredinom maja meseca prošle godine, jedna devojčica iz naše velike crveno-bele familije je otpočela borbu protiv kancera. Baš u trenutku kada je ostala bez kose usled intenzivnih hemoterapija došlo je vreme i za proslavu njene male mature. Prema njenim rečima, perika koju je dobila od Kilometra kose i koju je nosila na Maturskoj večeri učinila je da joj jedan od najvažnijih događaja u odrastanju ostane u lepom sećanju:

– Osećala sam se prilično opušteno i samouvereno. Doterala sam se najbolje što sam mogla, kao i sve moje vršnjakinje koje su želele da izgledaju lepo za „malu maturu“. Iako je većina znala kroz kakav period borbe prolazim, nisam trpela čudne i neprijatne poglede kojima je okolina sklona kada devojčica ostane bez i jedne dlake na glavi. Zahvalna sam divnom timu „Kilometra kose“ na ovoj vrsti podrške i na ideji koju sprovode, vlasuljarima koji su napravili malo umetničko delo od moje perike i pozivam sve Delije da podrže ovu humanu ideju u koliko su u mogućnosti i da zajedničkim snagama, kao i mnogo puta do sada ostvarimo snove. Mnogo devojčica ima problem, jer ne mogu da prihvate svoj novi odraz u ogledalu – perika im daje snagu da izdrže, jer vide sebe onako kako će izgledati kad ozdrave – rekla je Jovana Leposavić.

Inicijativi se priključilo više od 4.000 ljudi koji su donirali svoju kosu, kao i preko 160 frizerskih salona širom Srbije koji su besplatno šest meseci šišali zainteresovane. Kosa je prikupljena, a sada je potrebno prikupiti finansijska sredstva kako bi se od kose izradila baza perika, koju će deca moći da koriste i u budućnosti.

Svaki SMS nas vodi korak bliže ka zajednočkom cilju u borbi protiv raka – SMS na 3100

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама