Blog Košarka

Crvena zvezda u Evroligi

Autor: CZBG, Stefan N.

Još jedno evropsko putovanje je iza Crvene zvezde. Odigrano je 27 utakmica, navijači su dobili neke nove heroje. Možda nije počelo sjajno, ali je završeno na način koji niko nije očekivao. Crveno-beli su bili među najboljih 8 ekipa Starog kontinenta. Dejan Radonjić je i ove sezone još više sazreo kao trener, a igrači su pokazali da ih krasi jedno veliko zajedništvo.

KK-Crvena-zvezda

Na istom mestu putešestvije je počelo, na istom mestu se i završilo – Kombank Areni. Od utakmice sa Strazburom do utakmice sa CSKA, dešavale su se mnoge oscilacije. Kako na terenu, tako i u igračkom kadru. Prva faza takmičenja, ostaće za pamćenje. Toliko promenjenih igrača, uloga, minutaža… Od utakmice do utakmice, menjale su se uloge, nosioci… Da te promene ne budu najbitniji deo priče, postarale su se pobede protiv Reala, Himkija, i duple pobede protiv Bajerna.

12032062_888920201156331_3321087249739026899_n

Zvezda je ušla sa 1-3 u Evroligu. Porazi od Reala, Himkija i Fenerbahčea bili su bolni. Rezovi su se pravili, ne u hodu, nego u punom sprintu. Sofoklis Skorcianidis i Gal Mekel, velika pojačanja tokom leta, bila su otpuštana. Dovodile su se zamene Vladimir Štimac i ljubimac navijača Markus Vilijams (pravo igranja od 01.12.2015).

Došla je i ta utakmica u Minhenu, gde atmosfera nije bila sjajna. Par igrača je samo bilo u formi. Zvezda je za tu utakmicu „skinula“ 11 igrača. Tejić i Simanić nisu igrali, tokom prvog poluvremena se lakše povredio i Branko Lazić. Sredinom treće četvrtine izgledalo je kao da utakmica klizi iz ruku Crvene zvezde, Bajern je držao prednost na oko 10 razlike. U tim trenutcima, Kvinsi Miler je povukao ekipu, da bi potpuni preokret uneo mladi Nikola Rebić. Nakon toga, samopozdanje je počelo da se diže, Miler je pogađao šuteve, koji su držali Zvezdu u egalu, da bi Marko Simonović na kraju pogodio bitne šuteve. Ipak, general ove pobede je bio Stefan Jović. 19 asistencija, rekord Evrolige, rast samopouzdanja. Utakmica koja je možda i u njemu prelomila da može da bude prvi plejmejker ekipe.

14374178835047

Sa 1-3, i razmišljanjima o Eurokupu, Crvena zvezda se iz Minhena vratila pobednički, sa stidljivim razmišljanjima o TOP16. Kako samo jedna utakmica može da promeni sve.

Novo gostovanje bilo je pred izabranicima Dejana Radonjića, Strazbur. Francuska ekipa, koja je prilično lako dobijena u Beogradu. Gostovanja u Francuskoj, nikada nisu ležala srpskim ekipama. Iako ekipe nikada nisu bili igrački jake, u poređenju sa nekim drugim timovima. Šuterska rapsodija Milera, Simonovića i Gudurića, nije bila dovoljna.

Poraz, ide se na 2-4, a u Beograd dolazi „Kraljevski klub“. Od jedne euforije posle Minhena, do kataklizme posle Francuske. Pravi rolerkoster. Zvezda je delila 4. mesto u tom trenutku sa Bajernom i Realom, koji su takođe imali skor 2-4.

Beograd, Palata Pionir, posle 4 gostovanja u 6 utakmica, napokon kod kuće. Poslednja utakmica , poraz protiv Fenerbahčea, skor negativan. Zvezda je sjajno otvorila utakmicu, do kraja prvog poluvremena držala razliku na 7-8 poena, ali pred kraj poluvremena, desio se pad koji se nastavio i kroz drugo poluvreme. Real je počeo da se odvaja, i da pokazuje svoj kvalitet na parketu Pionira. Sredinom treće četvrtine, Real je poveo i dvocifreno. Onda se kao i u Minhenu sa svojim koševima javio Kvinsi Miler, vratio je koševima svoj tim u egal. Početak poslednjeg kvartala, na terenu Nikola Rebić i Marko Gudurić. Epilog serija 6:0, i dve trojke upravo ove dvojice momaka rođenih 1995. godine. Gudurić je upravo u 4. četvrtini postigao sve svoje poene, a njegovi poslednji (zakucavanje), donelo je možda i pobedu crveno-belima. Ova utakmica izbacila je i Majka Cirbesa u prvi plan. Od počeka sezone bio je najkonstatniji igrač, ali zbog slabih rezultata tima, njegov učinak nije dobijao dovoljno pažnje.

Palata Pionir, Part II. Još jedna „skupa“ ekipa, dolazi u Beograd, Himki. Sa skorom 3-4, opet počinje sve glasnije da se šapuće o TOP16. Uostalom, vratio se Markus Vilijams. Još jedna pobeda, 4-4. Kvinsi Miler i Majk Cirbes, igrači o kojima piše košarkaška Evropa. Jović i Vilijams su našli konekciju, sve je izgledalo mnogo lepše za Zvezdu.

Majk Cirbes i Kvinsi Miler, su u te dve utakmice protiv Real Madrida i Himkija postigli 102 poena, od ukupno 190. Pogađali su gotovo sve, imašli su šut iz igre 66% (35/53). Pick&Roll igra sa Cirbesom bila je nezaustavljiva, a izolacije Milera nisu mogle biti redukovane. Tandem koji je doneo Crvenoj zvezdi skor 4-4, i možda plasman u TOP16.

download

Nakon dve sjajne pobede, došao je Fenerbačhe. Turska ekipa je još jednom pokazala svoj kvalitet i prilično lako savladala Crvenu zvezdu. No, i nakon poraza, Zvezda je i dalje držala sve u svojim rukama. Real je savladao Bajern, i to je značilo samo jedno. Pobeda nad Bajernom, na domaćem terenu vodi Crvenu zvezdu u TOP16. Nakon debelih minusa iz Madrida i Moskve, nakon skora 2-4 i neočekivanog poraza u Francuskoj, Zvezda je i dalje imala šansu.

Još jednom Pionir, utakmica koja se jedva čeka, gde ne samo igrači, već i navijači sa dosta samopouzdanja dočekuju Bajern. Nešto što je karakterisalo izabranike Deje Radonjića do sada, ponavlja se opet. Zvezda furiozno otvara utakmicu, 30 poena nakon prve četvrtine. Nakon velike potrošnje, u igri se dešava pad, gde tim iz Minhena od tog trenutka pa praktično do početka četvrte četvrtine polako gradi svoju dvocifrenu prednost, koš po koš. Crvena zvezda se našla priterana uza zid. Tada se na terenu pojavio Stefan Jović sa jednom neverovatnom trojkom, praktično iz prvog reda gledališta. Nakon toga je Marko Gudurić pogodio trojku uz faul, u sledećem napadu još jednu trojku. Odjednom Zvezda se našla u egalu. Efekat Pionira?  Na kraju Zvezda je slavila, ušla u TOP16. Navijači su dobili novog heroja, dečka koji je prošle sezone u to vreme igrao po KLS, Marka Gudurića. Gudurić je imao nekoliko dobrih utakmica već u toku sezone. Utakmice protiv Strazbura, Reala… Skrenuo je pažnju na sebe i ranije, ali ovog puta, reflektor je bio samo njegov.

a831ba4c8d0cee7b68951c469f01a712

Došlo je vreme za TOP16. Putovanje u Istanbul dan pre Nove godine. Duda Ivković i njegov Anadolu Efes. Zvezda je u TOP16 ušla porazom, košem u poslednjoj sekundi. Jović je razigrava, Cirbes davao koševe kada je trebalo, ali poeni koji su falili bili su oni Kvinsija Milera. Dario Šarić je u ovom duelu bio bolji, uostalom pogodio je i koš za pobedu.

Sledeća utakmica, Fenerbahče. Treće poglavlje. Turska ekipa je još jednom nadigrala crveno-bele. Miler je u ovoj utakmici na napadačkom delu terena bio bolji, ali u direktnom duelu protiv Jana Veselog to nije izgledalo dobro sa druge strane. Češki reprezentativac je uhvatio 10 ofanzivnih skokova. Mnogi su počeli da sumnjaju da se Milerova iskra ugasila, da je već glavom negde drugde, da je već partijama u prvom delu obezbedio sebi novi ugovor.

Nakon druge utakmice počinje niz od 6 utakmica, gde su navijači videli svoju šansu. Prva, pomalo optimistična, igrala se u Atini protiv slavnog Panatinaikosa, koji je tada bio u padu forme. Utakmica je odigrana na mali broj poena, Crvena zvezda je pobedila u svakoj četvrtini. Nijednom nije dala popularnoj Panati šansu. Centri Zvezde bili su fantastični, a Stefan Jović je flertovao sa tripl-dabl učinkom. Pogađao je kada treba (početak treće četvrtine), pronalazio otvorene saigrače… Panatinaikos je pao u Atini, jedan od većih skalpova Zvezde u Evroligi, u poslednje tri godine. Kao i Minhen u prvoj fazi, možda je upravo ovo bila ta prelomnica u TOP16 fazi.

download (1)

Nakon velike pobede u Atini, došle su dve utakmice u Pioniru. Unikaha i Lokomotiva. U te dve utakmice, Zvezda je izgledala kao TOP8 ekipa. Agresivna i dovoljno kvalitetna da dobije dve zaista odlične ekipe. Protiv Unikahe je odigrana jedna sjajna timska utakmica, dosta igrača je bilo raspoloženo. Miler je i dalje bio u nekoj minus fazi. Ipak, skor 2-2 nakon 4 utakmice je bila jedina bitna stvar. Došla je utakmica protiv Lokomotive. O ekipi iz Krasnodara i o Malkolmu Dilejniju, pričala je cela košarkaška Evropa. Atipična ekipa, bez prave petice, agresivna odbrana, sloboda u napadu… Sve to ih je činilo favortima u ovoj utakmici. Na kraju večeri, igrači Zvezde slavili su sa svojim navijačima. Malkolm Dilejni je poništen (2/8 iz igre, 3 izgubljene…), utakmica u Beogradu, bila je jedna od retkih gde je igrao ispod 30 minuta (3 utakmice ispod 30 minuta). Te večeri crveno-beli trio stranaca Kinsi, Miler & Cirbes bio je fantastičan. Kombinovano su imali 61 poen uz 62% šuta iz igre (24/39). Miler se vratio na veliku scenu, a Tarens Kinsi je možda odigrao i najbolju utakmicu u crveno-belom dresu.

crvena-zvezda-lokomotiva-kuban-foto-sasa-pavlic-1454102759-834761

Nakon tri vezane pobede, Dejan Radonjić i njegova ekipa, po treći put je išla u Istanbul ove sezone. Treća sreća neki bi rekli. Na kraju, protivnik je ipak slavio. Doguš, koji je do te utakmice imao 0-5, došao je do svoje prve TOP16 pobede. Nije bilo raspoloženih igrača, Miler je igrao pod temperaturom. Izgledali su ispražnjeni posle tri zaista velike pobede. Lopta na toj utakmici jednostavno nije htela u koš.

Još jednom, nakon gostovanja, Zvezda je imala dve vezane domaće utakmice. Cedevitu i Efes. Cedevita je bila šansa da prvi deo tim završi u pozitivnom skoru. To su i uradili. Sve im je polazilo od ruke. 94 poena, 12 trojki, a na utakmici se još jednom javioMarko Gudurić. Na kraju utakmice dobio je i pohvale od trenera protivnika. Ovu utakmicu Zvezda je odigrala bez Stefana Jovića, koji je lakše povredio trbušni zid. Tu povredu je vukao još od Atine. Vasilije Micić je sa svojih 30 minuta, 14 poena i 9 asistencija dao veliki doprinos pobedi. Utakmica protiv Efesa je bila specifična, po prvi put u Evroligi, Zvezda igra van Beograda. Domaćin je bio Vršac. U najavi ove utakmice, Zvezda je izgubila polufinale Kupa, protiv Partizana. Očekivao se pad… Hala je bila premala da primi sve koji su hteli da pogledaju utakmicu. Zvezda i na ovoj utakmici dolazi do još jedne pobede. Velike šuteve su pogađali Nemanja Dangubić i Marko Gudurić. Taj niz od 6 utakmica koji su navijači čekali, bio je završen. Epilog? 5 pobeda i aktivna borba za TOP8.

crvena-zvezda-efes

Nakon Efesa, išlo se na noge još jednoj turskoj ekipi. Istanbul, poglavlje broj 4. Fenerbahče je još jednom pokazao klasu i tako četvrti put u sezoni, savladao Crvenu zvezdu. U ovoj utakmici, Dejan Radonjić i njegova ekipa su bili najbliži, ali jednostavno, falilo je sigurnosti, samopouzdanja, mirnoće u trenutcima odluke.

5-3 i dalje aktivan rezultat za TOP8, gde sledeće dve utamice možda mogu i odlučiti o plasmanu dalje. Prva na redu je bila protiv Panatinaikosa, u Beogradu. Atinski klub je u drugačijem, boljem raspoloženju sačekao ovu utakmicu. Selektor Aleksadar Đorđević, koji je dočekan aplauzima Beogradske publike, doveo je par pojačanja u svoj roster. Ekipa je izgledala drugačije, bolje, agresivnije. Treća četvrtina, gde je Zvezda napravila seriju, bila je dovoljna za pobedu. Na kraju utakmice, mnogi su se pitali zbog čega tokom te serije Đorđević nije tražio tajmaut? Zvezdini Amerikanci su bili najbolji igrači na parketu postigli su 35 poena uz 56% šuta iz igre (9/16). 6-3, Zvezda je možda i na korak do sna.

stefan-jovic-crvena-zvezda-telekom-belgrade-eb15

Malaga, plaže, sunce, 20 stepeni… Joan Plaza i njegova ekipa, bili su u kontra ritmu. Crvena zvezda je u Španiju otišla stidljivo, nakon prve pobede u polufinalu ABA lige, donekle i emotivno ispražnjena (produžetak se igrao u toj utakmici). Prvo poluvreme, bilo je jedno od gorih ove sezone. Mali broj poena, izgubljene lopte, odbrana ne dovoljno jaka da odgovori na ovom nivou košarke. Drugo poluvreme je počelo, problemi su se nastavljali, a prednost je samo rasla. 51-33 košem Vilija Tomasa, sredinom treće četvrtine. Tada se na terenu pojavio Marko Gudurić koji je jednom trojkom pokrenuo ekipu, spustio je na 15, a ubrzo zatim i na -9 (55:46). Posle dugo vremena Zvezda je imala jednocifren zaostatak. Četvrta četvrtina, bila je rapsodija u izvedbi Marka Simonovića. Van linije 6,75 zatrpavao je koš protivnika. Slika na kraju utakmice, bila je fantastična. Momci u zagrljaju, skaču, osmesi na sve strane… Polako su i sami postajali svesni TOP8 je na dohvat ruke

hqdefault

Lokomotiva je bila sledeći protivnik. Crveno-beli momci jednstavno nisu imali snage da odigraju ovu utakmicu na potrebnom nivou. Završili su polufinale ABA lige, u poslednja 3 dana prešli avionom par hiljada kilometara. Potrošnja i umor videla se na licima momaka. Poraz je bio neminovan, u pitanje se dovodila samo razlika.

Darušafaka, pobeda donosi TOP8, navijači su došli spremni za slavlje. Baloni pod svodovima hale. Ipak, nešto se pitala i druga ekipa. Nemanja Dangubić je bio najraspoloženiji za igru uz Milera. Sa druge strane, bili su Vilbekin, Bjelica i nepogrešvi Gordon. Ipak, i pored poraza, Zvezda je prošla u TOP8! Sutradan, Fenerbahče je pobedio Efes, i tako „dao“ Zvezdi mesto u najboljih 8.

Poslednja utakmica TOP16 faze, bila je protiv Cedevite. Momci su već prošli dosta toga, i polako se spremali za TOP8, nešto jače trenirali. Iz Zagreba su se vratili poraženi, u mnogi će reći još jednoj nebitnoj utakmici. Na kraju sezone Zvezda ima skor 3-3 sa Cedevitom, a sve tri pobede su bile zaista bitne za Zvezdu.

ABA-Liga-play-off-KK-Crvena-zvezda-KK-Cedevita76-620x350

Došao je i taj TOP8, protivnik, najteži mogući. CSKA Moskva, Miloš Teodosić i Nando De Kolo. Strah i trepet Evrope. Zvezda je u toj seriji pokazala zube. U drugoj utakmici, imali su čak i napad za pobedu. Toliko puta odigrani pikenrol Jović-Cirbes, ovog puta nije prošao. Skupo je Zvezda prodala kožu. Čak se i u Beogradu nije dala lako. Moskovljani su morali dobro da se potrude i oznoje. Zvezda im nije dala ništa. Iako je serija završena 3:0, sigurno je da neki osećaj zadovoljstva ostaje među svima kojima je Zvezda u srcu.

KK-Crvena-zvezda-KK-CSKA-Milos-Teodosic16-670x446

Velike stvari su urađene u ovoj Evroligaškoj sezoni. Mnogi skalpovi su uzeti, Real Madrid, Panatinaikos… Sve što se dešavalo tamo negde u oktobru, novembru, nije moglo ni da sluti na ovakav april i TOP8 protiv CSKA. Promašena pojačanja, donekle ljuti navijači… Sve se skupljalo, da bi na kraju došlo do jedne pozitivne eksplozije. Pionir je još jednom pokazao zašto je neosvojiva tvrđava, a navijači su još jednom pokazali da su bitan deo ovih uspeha.

Izdvajati igrače iz ove fantastične sezone, bio bi greh. Stefan Jović i Majk Cirbes su se profilisali kao ozbiljni Evroligaški igrači, o Kvinsiju Mileru je počelo opet aktivno da se priča preko bare. Marko Gudurić, klinac koji je do juče igrao KLS nije se povlačio pred Rudijem, Dijamantidisom i mnogim drugim zvezdama evropske košarke. Marko Simonović i Branko Lazić imali su svoje uloge. Nemanja Dangubić se iz povrede vratio odlučan da pokaže svima koliko talenta ima. Vasilije Micić i Vladimir Štimac kao pojačanja u tou sezone, pokazali su na nekim utakmicama da su sa razlogom deo ove prelepe priče, kao i Tarens Kinzi koji je svojim pristupom doneo jednu novu dimenziju u igri. Nikola Rebić je pokazao da je Radonjićev džoker iz rukava, u prvoj fazi, u nekim bezizlaznim situacijama.

Evroligo, do sledeće jeseni…

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama