Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Još jedna pobeda i titula

Autor: CZBG, Milan P. 

Povela je Crvena zvezda 2-0 u finalnoj seriji ABA j.t.d. lige. Delovala je četa Dejana Radonjića nezaustavljivo večeras u dvorani ”Aleksandar Nikolić” i deluje da će ekipa Mege vrlo teško otkinuti makar jednu pobedu crveno-belima. Za razliku od prve utakmice, drugu je Zvezda dobila prilično rutinski, rezultatom 93:74. U pobedničkoj ekipi svi igrači su se upisali na listu strelaca, što najbolje svedoči o timskoj igri i kvalitetu domaćina. Ipak, treba istaći kvalitetne role Marka Simonovića (16 poena), zatim Stefana Jovića, koji je popunio sve statističke kolone (9 poena, 4 skoka, 9 asistencija), te Kvinsija Milera (11 poena, 5 skokova, 3 asisntecije), Luke Mitrovića i Majka Cirbesa. Što se tiče gostiju iz Sremske Mitrovice, kao i u prvoj utakmici, nosioci igre bili su Nikola Ivanovića sa 22 poena, Danilo Nikolić sa 16 i Rade Zagorac sa identičnim poenterskim učinkom.

Košarkaši Mege pokušali su na početku da iznenade Zvezdu svojom zonskom odbranom, što im je u prvih par minuta i uspelo. Međutim, vrlo brzo su se crveno-beli konsolidovali i došli do svoje napadačke igre. Utakmicu je otvorio Branko Lazić svojim pogotkom za tri poena. Ne dugo zatim i Stefan Jović je zabeležio svoj prvi pogodak van linije 6,75. Na drugoj strani je imao adekvatan odgovor Nikola Ivanović. Koristila je Zvezda činjenicu da ima veći broj kvalitetnih igrača pod košem. Majk Cirbes je ponovo ostvario skakačku dominaciju, ali valja napomenuti da je večeras vrlo koristan u tom segmentu bio i Luka Mitrović. Trojkom Vasilija Micića i atraktivnim zakucavanjem Tarensa Kinzija, crveno-beli su poveli 26:21 i rezultat se do kraja prvog dela igre nije menjao.

Stvari se nisu značajnije promenile ni u drugoj četvrtini. Imala je Crvena zvezda vrlo dobar protok lopte, iz čega su proizilazili otvoreni šutevi za tri poena, što su puleni Dejana Radonjića maksimalno koristili. Kvinsi Miler je alej-up zakucavanjem doveo svoj tim do prve dvocifrene prednosti na meču i time naterao Dejana Milojevića da zatraži tajm-aut. Jedini raspoložen pojedinac u redovima gostiju bio je Nikola Ivanović. On je svojim trećim pogotkom za tri poena prekinuo prazan hod svoje ekipe u tim trenucima. Međutim, ni to nije pomoglo gostima da uhvate rezultatski priključak. Odmah u sledećem napadu odgovorio je Stefan Jović svojom drugom trojkom, da bi sjajnu igru u napadu crveno-belih svojim poenima krunisali Marko Simonović i Luka Mitrović. Rezultat za kraj prvog poluvremena postavio je Marko Gudurić poenima sa linije penala, 52:39. Viđeno je izuzetno efikasno prvo poluvreme, gde je Zvezda do prednosti došla zbog odličnog protoka lopte u napadu i velikog broja asistencija (čak 17 asisntecija za 20 minuta košarke). Uz to crveno-beli su ostvarili i skakačku dominaciju. Deluje da Mega, za razliku od prve utakmice, nije uspela da nađe odgovarajuća rešenja u napadu.

Treću deonicu je svojim pogotkom sa perimetra otvorio Tarens Kinzi. Na drugoj strani Mega je imala odgovor u vidu Nikole Ivanovića i Danila Nikolića. Crvena zvezda je, uprkos vrlo dobrim procentima gostiju u šutu, uspevala da održi prednost. Sredinom trećeg dela igre igračima Mege je popustila koncentracija i to su crveno-beli maksimalno iskoristili, povećavši svoju prednost. Tome je svakako doprinela i vrlo loša selekcija faulova gostiju iz Sremske Mitrovice. Prvo je Marko Simonović poentirao, nakon asistencije Micića. Odmah u sledećem napadu košarkaši Zvezdu kradu loptu i ponovo Marko Simonović pogađa, ovoga puta za tri poena. Do kraja četvrtine košarkaši Mege su poenima Danila Nikolića i Nikole Ivanovića uspeli da smanje razliku.

Dejan Milojević bio je prinuđen da traži tajm-aut nakon samo jednog minuta igra u poslednjem periodu meča. Na to ga je primorao Vasilije Micić, povećavši pogotkom za tri poena prednost svoje ekipe na 15 razlike. Nakon toga usledio je period meča gde ni jedni ni drugi nisu uspevali da pronađu rešenja u napadu. To svojim novim pogotkom van linije 6,75 prekida večeras fenomenalni Marko Simonović. On je, bez ikakve dileme, bio najkonkretniji igrač Zvezde u napadu večeras. Do kraja utakmice Mega nije bila u stanju da ozbiljnije zapreti. Jednostavno, oni su platili danak malom fondu igrača, kao i činjenici da su sa druge strane imali evroligašku ekipu kojoj nisu mogli da pariraju. Izabranicima Dejana Radonjića neophodan je još jedan trijumf za odbranu titule u jadranskoj ligi. Priliku za to imaće u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама