Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda dobila prvu utakmicu

Autor: CZBG, Milan P. 

Crvena zvezda je dobila prvu utakmicu finala ABA j.t.d. lige. U dvorani ”Aleksandar Nikolić” crveno-beli su trijumfovali rezultatom 95-88. Akteri finalne serije pružili su kvalitetnu košarkašku predstavu, uz efikasnu igru i pregršt lepih i atraktivnih poteza. Najefikasniji pojedinci u redovima domaćina bili su Majk Cirbes sa 17 poena i 12 skokova, zatim Kvinsi Miler sa identičnim poenterskim učinkom, te Marko Simonović sa 15 poena. Valja istaći i role Stefana Jovića (11 poena i 9 asistencija), kao i izuzetno važnu sekvencu Marka Gudurića (9 poena) na samom kraju meča. Sa druge strane se istakao Nikola Ivanovića sa 25 poena. Tome treba dodati i fenoemalne partije Đorđa Simeunovića, koji je zabeležio 20 poena i Danila Nikolića sa 18 poena.

Na samom početku utakmice Mega je pokušala presingom po celom terenu da nametne svoj ritam, ali su crveno-beli uglavnom lako izlazili na kraj sa tim. Nije gostima uspevalo da defanzivno zaustave Crvenu zvezdu. Branko Lazić je, odmah po ulasku u igru, vezao sedam poena i time doveo svoj tim u vođstvo. Zvezda je osetniju prednost napravila sredinom prve četvrtine, kada je Stefan Jović vezao pet poena. U tim trenucima isticao se i Majk Cirbes, za koga košarkaši Mege nisu imali rešenja. Usled problema sa povredama i skraćene rotacije, Danilo Nikolić je ostajao na poziciji centra i to je Cirbes obilato koristio. Valja napomenuti i da je loša selekcija faulova u ovom delu igre doprinela da se Zvezda odlepi rezultatski. Kada je Tarens Kinzi poenitrao uz dodatno slobodno bacanje, delovalo je da gosti iz Sremske Mitrovice nemaju načina da pariraju crveno-belima. Međutim, košarkaši Mega Leksa su pokazali, kao i mnogo puta ove sezone, da su u stanju da se u svakom trenutku vrate u utakmicu. Polaganjem Nikole Ivanovića Mega je uhvatila rezultatski priključak i na kraju prve četvrtine došla na svega dva poena zaostatka. Posle 10 minuta košarke rezultat je bio 27:25.

Drugu četvrtinu je, kao i prvu, krasio dobar ritam. Malo šta su i jedni i drugi na početku uspevali da pogode. Zvezda se naročito mučila sa šutem za tri poena. Takvo stanje na terenu prekidaju Nikola Ivanović i Danilo Nikolić. Njih dvojica su vezanim trojkama uspeli da napadački pokrenu svoju ekipu. Crvena zvezda je imala odgovor u vidu Branka Lazića. Sredinom drugog dela igre on pogađa drugi put van linije 6,75. Iako je Mega pojačala odbranu, Majk Cirbes je i dalje bio nerešiva enigma za pulene Dejana Milojevića. Na samom kraju poluvremena Đorđe Simeunović je pogodio trojku uz faul, te je rezultat iznosio 48:45. U većem delu je Zvezda imala prednost, ali je Mega uspevala da zadrži priključak, pre svega zbog visokog procenta šuta iz igre.

U trećem delu igre viđen je pravi revolveraški obračun. Raspucani su bili i jedni i drugi, ali deluje da je takva igra ipak više odgovarala izabranicima Dejana Milojevića. Tarens Kinzi je otvorio ovu deonicu svojom trojkom, da bi Đorđe Simeunović odmah u sledećem napadu vratio trojku. Ne dugo zatim, pogotkom Danila Nikolića, te poenima Ivanovića i Simeunovića Mega ponovo dovodi utakmicu u egal. Bio je prinuđen Dejan Radonjić da reaguje i zatraži tajm-aut. Rade Zagorac je svojim pogotkom van linije 6,75 doveo svoju u prednost (68:70). Još jednom su mladi košarkaši Mege pokazali sposobnost da se za veoma kratko vreme rezultatski potpuno vrate u utakmicu.

Početkom poslednje četvrtine počeo je da pogađa i Marko Simonović. Prvo je poentirao uz faul, da bi ne dugo posle toga pogodio i svoju prvu trojku. Sa velikom energijom je Zvezda ušla u poslednji period meča. Pokušavali su crveno-beli da agresivnom odbranom konačno slome otpor protivnika. Na to je Dejan Milojević morao da reaguje tajm-autom. Međutim, ni to nije sprečilo Marka Simonovića da nastavi da rešeta koš protivnika. Njemu se pridružio i Kvinsi Miler, nakon čijih pogodaka Zvezda dolazi do 11 poena prednosti. Dejan Milojević nije imao drugog izbora nego da ponovo zatraži tajm-aut. Ovoga puta je to urodilo plodom. Serijom 9-0 njegova ekipa se ponovo vratila u utakmicu. Tada na scenu stupa Marko Gudurić. On je prvo pogodio flouter iz vrlo teške pozicije, da bi u sledećem napadu ponovo poentirao. Posle toga beleži i atraktivnu blokadu, da bi nakon pogođene trojke time definitivno odlučio pobednika. Konačan rezultat bio je 95-88.

Viđena je jedna tesna utakmica, koju je Zvezda prelomila u samom finišu. Uprkos skraćenoj rotaciji i činjenici da je desetkovana povredama, ekipa Mege je prikazala izuzetak karakter i kvalitet dostojan finala regionalne lige. Naredni meč igra se u subotu, 30. aprila.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама