Košarka Košarka/Najava utakmica

Najava finala ABA lige: Crvena zvezda – Mega Leks

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon skoro dvomesečne pauze, košarka se vraća na exYu prostore. Ostalo je da se odigra finale ABA lige između Mega Leksa i Crvene zvezde Telekom. Mlada ekipa iz Sremske Mitrovice je i najprijatnije iznenađenje šampionata ove sezone.

Foto: http://remadelija.deviantart.com
Foto: http://remadelija.deviantart.com

Dejan Milojević, pred ovu finalnu seriju ima velike probleme sa povredama igrača. Ognjen Jaramaz, Aleksandar Aranitović, Alfa Kaba i Timoti Luvavu (lakša povreda) su na listi povređenih. Kratka rotacija, očekuje mladu ekipu i u ovoj seriji, kao i protiv Budućnosti. Situacija ipak nije ista, jer je razmak između utakmica manji, igra sve svaki drugi dan. Još jedna stvar se razlikuje u odnosu na tu seriju, igra se na tri dobijene.

Crvena zvezda ima svoje probleme, u ovu finalnu seriju ulazi sa 6 vezanih poraza. Svih 6 utakmica su bile Evroligaške, od čega čak tri protiv CSKA iz Moskve. Pored toga, crveno-beli ulaze u finalnu seriju kao favoriti. Navijači nakon kiksa u Kupu Radivoja Koraća očekuju trofeje, a ABA i domaća titula bi zaokružili jednu uspešnu sezonu.

Specifičnost ove serije je što se Mega već duže vreme nalazi van takmičarskog pogona. Takmičarske utakmice nisu igrali, sem par prijateljskih, da bi igrači ostali u ritmu. „Dužina“ klupe dovela je do toga da se u poslednje vreme jasnije profilišu lideri ekipe, to su Nikola Ivanović, Rade Zagorac i Danilo Nikolić, uz naravno veliku pomoć Timija Luvavua. Zagorac se nakon traženja forme vratio iz povrede na jedan odličan način. Ivanović je ove sezone opravdao sva očekivanja. Dok je Danilo Nikolić postao jedna od boljih četvorki u regionu. Za kraj, Luvavu se ovog leta projektuje kao lutrijski pik na NBA Draftu!

Poslednjih sezona Mega i Zvezda su igrali sjajne utakmice, utakmice koje su se odlučivale ne u poslednja dva minuta, nego u poslednjih 20 sekundi. Izabranici Dejana Milojevića sigurno će pružiti svoj maksimum, uostalom iza sebe već imaju jedan osvojen turnir (domaći kup), gde su u malom broju dana odigrali čak 3 utakmice. To iskustvo će im sigurno pomoći u ovoj seriji.

Crvena zvezda ima svoje probleme, sigurno je da više od mesec dana bez pobede (22.03. Zagreb/Cedevita) može da utiče na ekipu. Lokomotiva, Darušafaka, Cedevita, 3x CSKA… Kao što je već rečeno, sve utakmice su bile Evroligaške, i sigurno je da može postojati i objašnjenje za ove poraze. Uosatalom 4 utakmice su i bile na gostovanjima. Taj period bez pobede sigurno može ostaviti neke posledice na ekipu. Sigurno je da će Dejan Radonjić pokušati sve da ekipu pripremi na najbolji mogući način, i pored te činjenice.

O igri Mega Leksa se manje više sve zna. Dosta agresivnosti, pritiska na loptu, trčanja tranzicije, usmeravanja u jednu stranu. Napadački se traže određeni igrači, u sistemu igre kroz protok lopte. Plejmejker drži dosta vremena loptu u svom posedu i čeka da protivnička odbrana na jednom delu „pukne“. Ove godine su svoju odbranu digli na jedan daleko viši nivo. Igraju sa puno više kontakta, jer im to fizikalije koje imaju dozvoljavaju. Dosta puta su ove sezone pokazali zube ekipama Cedevite, Budućnosti, Partizana, Zvezde. Uostalom, ovosezonsko finale je verovatno i nagrada za sav taj uložen trud. Igraće rasterećeno, opušteno, i pokušati da naprave još jedno iznenađenje ove sezone.

Crvena zvezda, tek krajem aprila meseca u sezonu ulazi kompletna. Tu će biti Mitrović, Dangubić, Gudurić… Dejan Radonjić će napokon imati slatke muke kada bude trebao da rotira igrače. Možda napokon i navijači Zvezde vide neke novine u postavkama. Mitrović i Miler zajedno na terenu. Simonović napokon na svojoj prirodnoj poziciji niskog krila u nekoj većoj minutaži… Kinsi i Gudurić zajedno na terenu. Itd, itd… Mnogo je stvari koje trener crveno-belih može da isproba.

Serija počinje u četvrtak, 28.04. Prva utakmica će se igrati u dvorani Aleksandar Nikolić, sa početkom u 19 časova.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama