Фудбал Фудбал/Вести

Međunarodni Dan fudbala i prijateljstva

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Širom sveta se obeležava međunarodni Dan fudbala i prijateljstva, kao deo dečijeg društveno odgovornog projekta „Fudbal za prijateljstvo“ kompanije Gazprom. Sve zemlje učesnice – Alžir, Argentina, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Brazil, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Japan, Kazahstan, Kirgistan, Holandija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska, Sirija, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i Vijetnam – daće svoj doprinos u proslavi ovog važnog povoda.

U okviru međunarodnog Dana fudbala i prijateljstva, organizovan je veliki broj prijateljskih fudbalskih utakmica, sa ciljem da dečaci i devojčice podrže i promovišu ključna načela projekta „Fudbal za prijateljstvo“ kao što su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija.

Svi događaji započinju razmenom narukvica prijateljstva, koje simbolizuju toleranciju, jednakost i zdrav način života. Narukvica je napravljena od dva obična konca u zelenoj i plavoj boji – gde zelena boja predstavlja fudbalski teren koji je dostupan za svakog, a plava boja – mirno nebo iznad naših glava. Kao ambasadori pokreta Fudbal za prijateljstvo, deca poklanjaju narukvice ne samo igračima drugih timova, već i prisutnim zvanicama.

Dečaci FK Crvena zvezda predvođeni trenerom Igorom Savićem, odigraće u sredu 27. aprila u 12 časova prijateljski meč sa poznatim Delijama, na terenu omladinske škole u okviru kompleksa stadiona „Rajko Mitić“. Zvezdaše predvodi Ivan Ivanović, inače ambasador projekta „Fudbal za prijateljstvo“. U njegovom timu su i Aleksandar Radojičić, Nenad Okanović, Milan Kalinić, Andrej Kulundžić, Nikola Glišić, Luka Raco i Andrej Maričić.

– Kroz sport, deca uče o komunikaciji, razumevanju, poverenju i toleranciji. Jednom kada shvate koliko je važno prijateljstvo i poštovanje na samom terenu, oni će iskreno početi da cene svoje prijatelje i bližnje u svakodnevnom životu. To je ono što međunarodni Dan fudbala i prijateljstva predstavlja i zašto se proslavlja oko 25. aprila svake godine. To je veliki sportski praznik sa jakim obrazovnim sadržajem, koji spaja stotine hiljada dece iz različitih zemalja oko jednostavnih i jasnih vrednosti koje čine svet lepšim mestom za život – izjavio je globalni ambasador projekta, Franc Bekenbauer.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама